Καλημέρα! Εορταστική και άκρως χριστουγεννιάτικη η σημερινή συνταγή. Ένα χριστουγεννιάτικο σοκολατένιο δεντράκι με αμύγδαλα και ξερά σύκα για να στολίσετε το σπίτι σας και το εορταστικό τραπέζι τώρα τις γιορτές. Και, ναι, στο τέλος τρώγεται! Και είναι και πολύ νόστιμο! 😉 Δεν είναι όμως και το τέλειο δώρο?
Δεν είναι καθόλου δύσκολο να το φτιάξετε, φτάνει να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες. Μην σας φοβίζει η μακροσκελής εκτέλεση. Την έχω γράψει όσο πιο αναλυτικά μπορώ για να μην συναντήσετε δυσκολίες.
Σήμερα όμως έχουμε να σας προτείνουμε και άλλες χριστουγεννιάτικες συνταγές, εγώ και μερικοί άλλοι food bloggers που ενώνουμε κάθε 2 μήνες τις δυνάμεις μας ώστε να σας παρουσιάσουμε τα καλύτερα. Την προηγούμενη φορά σας παρουσιάσαμε συνταγές με κολοκύθα. Σήμερα έχουμε σαν θέμα τα Χριστούγεννα. Τι άλλο, άλλωστε, τέτοια εποχή? Όλες τις συνταγές θα τις βρείτε στο τέλος της ανάρτησης. Πάρτε τον καφέ σας, καθίστε αναπαυτικά, και απολαύστε όλα όσα έχουμε να σας προτείνουμε 🙂
Χριστουγεννιάτικο Σοκολατένιο Δεντράκι
Ingredients
- 500 γρ. μαύρη σοκολάτα, σε κομμάτια
- 140 γρ. αμύγδαλα φιλέ
- 95 γρ. ξερά σύκα, πολύ ψιλοκομμένα
- 100 γρ. μαύρη σοκολάτα (επιπλέον, για να κολλήσετε τα κλαδάκια μεταξύ τους)
- 2 κουταλάκια ζάχαρη άχνη
- τριμμένη καρύδα, για την διακόσμηση (προαιρετικά)
- έναν δίσκο ζαχαροπλαστικής (για τούρτες) διαμέτρου περ. 27 εκ. (προαιρετικά)
Instructions
1
Απλώνουμε τα αμύγδαλα σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και τα καβουρδίζουμε στον φούρνο, στους 150ο C, για 10-15 λεπτά περίπου, μέχρι να μυρίσουν και να πάρουν χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσουν.
2
Λιώνουμε τα 500 γρ. σοκολάτα σε μπεν μαρί.
3
Στρώνουμε 2-3 ταψιά με αντικολλητικό χαρτί και σχεδιάζουμε πάνω του 9 σταυρούς: 7 εκ, 9 εκ, 11 εκ, 13 εκ, 14 εκ, 15 εκ, 16 εκ, 17 εκ, και 18 εκ, αφήνοντας μια απόσταση των 3 εκ. περίπου ανάμεσά τους.
4
Ανακατεύουμε την σοκολάτα, τα αμύγδαλα και τα σύκα και στρώνουμε κουταλιές από το μείγμα πάνω στους σχεδιασμένους σταυρούς (βλέπε φωτογραφία). Φροντίστε το πάχος των σταυρών να είναι ομοιόμορφο ώστε να μην σας σπάσει όταν θα το ξεκολλάτε από το χαρτί αργότερα. Επίσης, φροντίστε το σημείο στο κέντρο των σταυρών να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλό ώστε να ακουμπάνε καλά ο ένας πάνω στον άλλον και να μην γέρνουν τα κλαδιά του δέντρου.
5
Αφού καλύψουμε όλους τους σταυρούς με το μείγμα, βάζουμε τα ταψάκια στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες, ή όλη την νύχτα.
6
Λιώνουμε τα 100 γρ. σοκολάτας σε μπεν μαρί.
7
Συναρμολογούμε το δεντράκι τοποθετώντας τον μεγαλύτερο σταυρό στο κέντρο του δίσκου. Βάζουμε λίγη λιωμένη σοκολάτα στο κέντρο του σταυρού και τοποθετούμε τον αμέσως μικρότερο σταυρό επάνω. Κάνουμε το ίδιο με όλους τους υπόλοιπους σταυρούς.
8
Στην κορυφή τελειώνουμε με ένα μικρό αστεράκι ή με ένα ολόκληρο αμύγδαλο καλυμμένο με σοκολάτα, το οποίο το στερεώνουμε με τον ίδιο τρόπο.
9
Βάζουμε το δεντράκι στο ψυγείο μέχρις ότου να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα ανάμεσα στα κλαδιά.
10
Κοσκινίζουμε λίγη από την ζάχαρη άχνη στα κλαδάκια του ώστε να φαίνεται χιονισμένο ή/και πασπαλίστε το δίσκο με τριμμένη καρύδα.
Nutrition
-
163
Calories
-
15g
Carbohydrates
-
1mg
Cholesterol
-
11g
Fat
-
3g
Fiber
-
2g
Protein
-
5g
Saturated fat
-
3mg
Sodium
-
10g
Sugar
Notes
Για να στερεώσετε το σοκολατένιο χριστουγεννιάτικο δεντράκι πάνω στον δίσκο, απλώστε ένα κουταλάκι από την λιωμένη σοκολάτα στο κέντρο του δίσκου και τοποθετείστε επάνω της τον πρώτo, μεγαλύτερο, σταυρό.
Διατροφική αξία ανά μερίδα (30g)
Χριστουγεννιάτικο Σοκολατένιο Δεντράκι
Ingredients
- 500 γρ. μαύρη σοκολάτα, σε κομμάτια
- 140 γρ. αμύγδαλα φιλέ
- 95 γρ. ξερά σύκα, πολύ ψιλοκομμένα
- 100 γρ. μαύρη σοκολάτα (επιπλέον, για να κολλήσετε τα κλαδάκια μεταξύ τους)
- 2 κουταλάκια ζάχαρη άχνη
- τριμμένη καρύδα, για την διακόσμηση (προαιρετικά)
- έναν δίσκο ζαχαροπλαστικής (για τούρτες) διαμέτρου περ. 27 εκ. (προαιρετικά)
Instructions
Απλώνουμε τα αμύγδαλα σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και τα καβουρδίζουμε στον φούρνο, στους 150ο C, για 10-15 λεπτά περίπου, μέχρι να μυρίσουν και να πάρουν χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσουν.
Λιώνουμε τα 500 γρ. σοκολάτα σε μπεν μαρί.
Στρώνουμε 2-3 ταψιά με αντικολλητικό χαρτί και σχεδιάζουμε πάνω του 9 σταυρούς: 7 εκ, 9 εκ, 11 εκ, 13 εκ, 14 εκ, 15 εκ, 16 εκ, 17 εκ, και 18 εκ, αφήνοντας μια απόσταση των 3 εκ. περίπου ανάμεσά τους.
Ανακατεύουμε την σοκολάτα, τα αμύγδαλα και τα σύκα και στρώνουμε κουταλιές από το μείγμα πάνω στους σχεδιασμένους σταυρούς (βλέπε φωτογραφία). Φροντίστε το πάχος των σταυρών να είναι ομοιόμορφο ώστε να μην σας σπάσει όταν θα το ξεκολλάτε από το χαρτί αργότερα. Επίσης, φροντίστε το σημείο στο κέντρο των σταυρών να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλό ώστε να ακουμπάνε καλά ο ένας πάνω στον άλλον και να μην γέρνουν τα κλαδιά του δέντρου.
Αφού καλύψουμε όλους τους σταυρούς με το μείγμα, βάζουμε τα ταψάκια στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες, ή όλη την νύχτα.
Λιώνουμε τα 100 γρ. σοκολάτας σε μπεν μαρί.
Συναρμολογούμε το δεντράκι τοποθετώντας τον μεγαλύτερο σταυρό στο κέντρο του δίσκου. Βάζουμε λίγη λιωμένη σοκολάτα στο κέντρο του σταυρού και τοποθετούμε τον αμέσως μικρότερο σταυρό επάνω. Κάνουμε το ίδιο με όλους τους υπόλοιπους σταυρούς.
Στην κορυφή τελειώνουμε με ένα μικρό αστεράκι ή με ένα ολόκληρο αμύγδαλο καλυμμένο με σοκολάτα, το οποίο το στερεώνουμε με τον ίδιο τρόπο.
Βάζουμε το δεντράκι στο ψυγείο μέχρις ότου να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα ανάμεσα στα κλαδιά.
Κοσκινίζουμε λίγη από την ζάχαρη άχνη στα κλαδάκια του ώστε να φαίνεται χιονισμένο ή/και πασπαλίστε το δίσκο με τριμμένη καρύδα.
Nutrition
-
163 Calories
-
15g Carbohydrates
-
1mg Cholesterol
-
11g Fat
-
3g Fiber
-
2g Protein
-
5g Saturated fat
-
3mg Sodium
-
10g Sugar
Notes
Για να στερεώσετε το σοκολατένιο χριστουγεννιάτικο δεντράκι πάνω στον δίσκο, απλώστε ένα κουταλάκι από την λιωμένη σοκολάτα στο κέντρο του δίσκου και τοποθετείστε επάνω της τον πρώτo, μεγαλύτερο, σταυρό.
Διατροφική αξία ανά μερίδα (30g)
♥ Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή και θέλετε να δείτε κι άλλες τέτοιες, κάντε δωρεάν εγγραφή στο The Healthy Cook και κάθε νέα συνταγή θα έρχεται στο email σας! ?
Καλές γιορτές σε όλους!
Ακολουθούν οι προτάσεις των υπόλοιπων food bloggers:
Η Ευγενία από το Eat Yourself Greek προτείνει: Κολοκυθόσουπα
Η Εβίνα από το Cook and Feel προτείνει: Χριστουγεννιάτικα μπισκότα
Η Έλενα από το Elena’s Cooking προτείνει: Καραμελωμένα λαχανάκια Βρυξελλών με μπέικον
Η Δώρα από το Pandora’s Kitchen προτείνει: Tάρτα Mπακλαβά
Ο Άρης από το Νεανικόν προτείνει: Panettone
Η Εύα από το Real Family Food προτείνει: Αρωματική βασιλόπιτα με ζάχαρη καρύδας, χωρίς γλουτένη, με αμύγδαλα & ανθότυρο
Η Νίκη από το Το μυαλό στο φαγητό προτείνει: Μπισκότα με σουσάμι και σταφίδες
Η Άρτεμις από το Wonderfoodland προτείνει: Τηγανίτες με φέτα, μέλι και λεμόνι
20 Comments
Eugenia
19 Δεκεμβρίου, 2016 at 7:06 μμΥπέροχη πρόταση Εύη! όπως πάντα άλλωστε 😉
The Healthy Cook
27 Δεκεμβρίου, 2016 at 10:07 μμευχαριστώ Ευγενία μου!
neanikon
19 Δεκεμβρίου, 2016 at 10:16 μμΥπέροχο είναι Εύη! Καταπληκτικά υλικά και φανταστική ιδέα!
Δεν σταματάς να μας εντυπωσιάζεις 🙂
Καλές Γιορτές!!!!!!!!!!!!!
The Healthy Cook
27 Δεκεμβρίου, 2016 at 10:08 μμκοκκινίζω…. 🙂
ευχαριστώ πολύ Άρη!
καλές γιορτές!
peps@pepiskitchen
20 Δεκεμβρίου, 2016 at 7:08 πμΕντυπωσιακό!!! ???
The Healthy Cook
27 Δεκεμβρίου, 2016 at 10:08 μμ🙂
evangelia vlassopoulou
20 Δεκεμβρίου, 2016 at 8:45 πμπολυ ωραία η ιδέα σας να ενωθείτε με σκοπό να μασ παρουσιάσετε Χριστουγεννιάτικες συνταγές. μου αρέσει τόσο η πρόταση σου, τα υλικά σου όλα υγιεινά. είναι κάτι που θα μπορούσα άνετα να το κάνω και θα το κάνω γιατί το αποτέλεσμα είναι άκρως εντυπωσιακό
The Healthy Cook
27 Δεκεμβρίου, 2016 at 10:10 μμσε ευχαριστώ πολύ Ευαγγελία! καλές γιορτές! 🙂
Marion
20 Δεκεμβρίου, 2016 at 9:25 πμYπέροχο Ευη μου.
Εντυπωσιακό και με ωραία υλικά. Ευκολο θα έλεγα.
Φανταστικές οι φωτογραφίες σου.
Καλές Γιορτές !!!
The Healthy Cook
27 Δεκεμβρίου, 2016 at 10:11 μμναι, δεν είναι δύσκολο!
σε ευχαριστώ Μάριον!
καλές γιορτές και σε σένα!
createwithheart
20 Δεκεμβρίου, 2016 at 11:07 πμΦανταστικό!! Καλές γιορτές με υγεία, αγάπη και ελπίδα! Φιλιά πολλά ???❤
The Healthy Cook
27 Δεκεμβρίου, 2016 at 10:12 μμσ’ ευχαριστώ Ελενάκι μου!
καλές γιορτές και σε σένα!
Χρυσαυγή
20 Δεκεμβρίου, 2016 at 12:30 μμΕύη έφτιαξες ένα από τα καλύτερα crafts που έχουν σχέση με τη ζαχαροπλαστική! Και δεν είναι μόνο όμορφο αλλά τα υλικά που χρησιμοποίησες είναι 100% του γούστου μου (αμύγδαλο και ξερά σύκα)!!! Δεν υπάρχει η κατασκευή σου! Το έκανα ήδη pin με σκοπό κάποια στιγμή να το φτιάξω!!! Μπράβο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
The Healthy Cook
27 Δεκεμβρίου, 2016 at 10:13 μμχαίρομαι πολύ που σου αρέσει!
σε ευχαριστώ πολύ!
καλές γιορτές!
mia maria
24 Δεκεμβρίου, 2016 at 12:10 μμΠολύ όμορφο και γιορτινό! Καλές γιορτές με υγεία και ευτυχία!
The Healthy Cook
27 Δεκεμβρίου, 2016 at 10:14 μμσ’ ευχαριστώ πολύ Μαράκι μου!
καλές γιορτές και σε εσάς!
dolmadaki
28 Δεκεμβρίου, 2016 at 2:30 μμχρονια πολλα!!! εντυπωσιακο!!! και μ αρεσει που δεν εχεις σκετη σοκολατα μονο η δεν ειναι απο μπσικοτα! οι φωτο εξαιρετικες αλλα το σοκολατοδεντρακι ακομα καλυτερο!!!
The Healthy Cook
2 Ιανουαρίου, 2017 at 11:15 μμκαλή χρονιά Αναστασία μου!
χαίρομαι που σου αρέσει! ευχαριστώ!
Χριστουγεννιάτικο Σοκολατένιο Δεντράκι - We Live North
29 Νοεμβρίου, 2018 at 9:48 πμ[…] Ας καλωσορίσουμε την πιο όμορφη και γιορτινή περίοδο της χρονιάς με μια απίστευτα εντυπωσιακή, αλλά εύκολη στην κατασκευή της, συνταγή από την μοναδική Eύη Σκούρα και το The Healthy Cook. […]
6 Χριστουγεννιάτικες γλυκιές συνταγές από 6 αγαπημένες food bloggers - BlissMom.gr
15 Οκτωβρίου, 2021 at 9:22 πμ[…] ευφάνταστο “Christmas chocolate tree” της Εύης από το The Healthy Cook Blog Μοσχομυριστά “Μπισκότα με καρύδια και […]