Για σήμερα σας έχω μια πολύ, πολύ αγαπημένη μου συνταγή. Την φτιάχνω εδώ και χρόνια, πολύ πριν ξεκινήσω το μπλογκ. Κοτόπουλο με μια κρεμώδη σάλτσα μουστάρδας Dijon και λευκού κρασιού, μανιτάρια και εστραγκόν, ένα υπέροχο πιάτο για κάθε περίσταση. Αυτή τη φορά το συνοδέψαμε με ρύζι μπασμάτι, αλλά ταιριάζει υπέροχα με πουρέ και πράσινα βραστά λαχανικά.
Συνταγές για κοτόπουλο με μανιτάρια σε σάλτσα μουστάρδας θα βρείτε πολλές, η προσθήκη του εστραγκόν όμως απογειώνει κυριολεκτικά το πιάτο. Από την άλλη, το κοτόπουλο μαγειρεύετε μόνο στο λευκό κρασί και σε λίγη ποσότητα μπράντι, δεν προσθέτουμε νερό ή ζωμό ή άλλο υγρό. Όπως καταλαβαίνετε η νοστιμιά του είναι εγγυημένη.
Το φιλέτο του κοτόπουλου είναι μια ωφέλιμη τροφή, χαμηλή σε λίπος, ιδανική για δίαιτα. Είναι πηγή πολύτιμης πρωτεΐνης, υψηλής βιολογικής αξίας.
Τα μανιτάρια είναι μια εξαιρετική τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας (και γι αυτό μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας και αποτελούν ιδανική τροφή για τους χορτοφάγους), φυτικές ίνες, βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία, ενώ έχουν μικρή θερμιδική αξία γιατί περιέχουν μικρές ποσότητες λίπους και υδατανθράκων. Πιο αναλυτικά, τα μανιτάρια περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη D (απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου), φώσφορο, ασβέστιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, χαλκό και κάλιο (ενώ είναι φτωχά σε νάτριο).
Οδηγίες για να φτιάξετε το υπέροχο ρύζι μπασμάτι μπορείτε να βρείτε στη συνταγή Ινδικό Πικάντικο Κοτόπουλο Βουτύρου με ρύζι μπασμάτι. Πληροφορίες για το εστραγκόν θα βρείτε στην ανάρτηση Κάσιους με Κουρκουμά, Εστραγκόν & Σπόρους Chia.
Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
Μερίδες: 6
Υλικά:
- 4 μεγάλα φιλέτα κοτόπουλου, κομμένα εγκάρσια σε 2 κομμάτια το καθένα
- 500 γραμ. φρέσκα λευκά μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
- 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 3 γεμάτες κουταλιές μουστάρδα Dijon
- 1 κουταλιά ξερό εστραγκόν
- 300 ml λευκό ξηρό κρασί
- 1 ½ κουταλιά μπράντι
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
- Βάλτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αλατίστε τα φιλέτα του κοτόπουλου και ψήστε τα μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές. Αφήστε τα στην άκρη.
- Σε μια κατσαρόλα ζεστάνετε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρετε τα μανιτάρια μέχρι να πάρουν χρώμα. Προσθέτετε το σκόρδο και τα κρεμμύδια και τα μαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσουν, ανακατεύοντας.
- Προσθέτετε την μουστάρδα και το εστραγκόν και ανακατεύετε.
- Προσθέτετε το κρασί και το μπράντι και αφήνετε να πάρουν μια βράση για 2 λεπτά.
- Προσθέτετε το κοτόπουλο, αλάτι και πιπέρι, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 10 περίπου λεπτά. Ξεσκεπάζετε και συνεχίζετε το μαγείρεμα για άλλα 15 λεπτά, ανακατεύοντας που και που.
- Σερβίρετε ζεστό με ρύζι, πουρέ, ή πράσινα βραστά λαχανικά.
ΥΓ. Το The Healthy Cook, είναι υποψήφιο στην κατηγορία Best Design & Site Architecture, στα Food Blog Awards 2015 του ΒΗΜΑGourmet. Για να με ψηφίσετε, συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας στο facebook και πατήστε εδώ. Ευχαριστώ!
18 Comments
peps@pepiskitchen
19 Οκτωβρίου, 2015 at 11:20 μμΠω πω νοστιμιές!!! Σαλτσούλα που ταιριάζει τέλεια με το κοτόπουλο!!! Και το ρύζι σπέσιαλ!!
Ωραιο φαγάκι!!!!
The Healthy Cook
20 Οκτωβρίου, 2015 at 7:07 μμναι, είναι πολύ πολύ νόστιμο!!! 🙂
ευχαριστώ!
neanikon
19 Οκτωβρίου, 2015 at 11:51 μμΠράγματι, όπως λέει και η Πέπη, πολύ σπέσιαλ το σημερινό πιάτο !!!
Μπράβο Εύη !!!!
The Healthy Cook
20 Οκτωβρίου, 2015 at 7:08 μμ🙂
Beauty Follower
20 Οκτωβρίου, 2015 at 1:16 πμΦαινεται, πραγματικά μοναδικο το πιάτο σου!
Τωρα που διαβασα μουστάρδα… εαν ποτέ βρεθεις Παρισι πρεπει να δοκιμάσεις τις μουστάρδες Maille. Εχουν μια απίστευτη γκαμα γευσεων. Πήρα ενα βαζάκι μουστάρδα με Chablis και μανιτάρια Morilles… μουρλια 😉
The Healthy Cook
20 Οκτωβρίου, 2015 at 7:09 μμφουου…. τι μου κάνεις τώρα…. 😉
craftcooklove
20 Οκτωβρίου, 2015 at 9:00 πμΦανταστικό πιάτο με φανταστική παρουσίαση Εύη μου!! Και εγώ με ρύζι θα το προτιμούσα !! Πολλά φιλιά!
The Healthy Cook
20 Οκτωβρίου, 2015 at 7:10 μμευχαριστώ Αθηνούλα
σε φιλώ!
Χρυσαυγή
20 Οκτωβρίου, 2015 at 9:31 πμΦαγητάρα έφτιαξες σήμερα Εύη!!
Το εστραγκόν είναι αγαπημένο μυρωδικό. Το χρησιμοποιώ στο ρυζότο και σε κόκκινες σάλτσες. Από σήμερα και στο κοτόπουλο με μουστάρδα!!
Ενα επιπλέον μπράβο πάντως γιατί κατάφερες ένα φαγητό που δεν φωτογραφίζεται όμορφα να το αναδείξεις μέσα από τον φακό σου!!!! Πολύ όμορφες φωτογραφίες, ειδικά αυτή με το ποτήρι το κρασί πίσω!!!
Καλημέρες και πολλά φιλιά!!!!!
The Healthy Cook
20 Οκτωβρίου, 2015 at 7:11 μμχαίρομαι που σου αρέσει!
στο εστραγκόν έχω κι εγώ αδυναμία! μεγάλη! χιχιχι
ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
TheoDORA's Kitchen Diaries
20 Οκτωβρίου, 2015 at 10:21 πμΥπέροχο. Έχω τρομερή αδυναμία στο κοτόπουλο και μου αρέσει πάντα να βλέπω διαφορετικές συνταγές. Πολλά αγαπημένα υλικά σε ένα πιάτο. Θέλω!
The Healthy Cook
20 Οκτωβρίου, 2015 at 7:12 μμόπως το είπες, πολλά αγαπημένα υλικά σε ένα πιάτο!
έτσι τη βλέπω κι εγώ αυτή τη συνταγή!
ευχαριστώ!
Culinary Flavors
20 Οκτωβρίου, 2015 at 1:21 μμΤέλειο φαγάκι και πολύ αρωματικό! Μανιτάρια, dijon αγαπημένος συνδυασμός!
The Healthy Cook
20 Οκτωβρίου, 2015 at 7:13 μμευχαριστώ Κατερίνα μου!
Ξανθή
20 Οκτωβρίου, 2015 at 5:55 μμΔελεαστικό πιάτο. Υπέροχες φωτογραφίες!!
The Healthy Cook
20 Οκτωβρίου, 2015 at 7:13 μμευχαριστώ πολύ! 🙂
sp00nstories
21 Οκτωβρίου, 2015 at 4:19 μμΑυτά είναι φαγητά…το βλέπω και λιώνω μιλάμε…και το ρυζάκι ιδανικό για συνοδεία!
The Healthy Cook
25 Οκτωβρίου, 2015 at 5:20 μμ🙂