• Ελληνικά
  • English
  • Vegan/ Για χορτοφάγους/ Λαχανικά/ Νηστίσιμα/ Σαλάτες/ Σνακς/ Συνταγές/ Υγιεινά Γεύματα

    Γουακαμόλε

    Την αδυναμία μου στο αβοκάντο σας την έχω εξομολογηθεί πολλές φορές και την έχω εκφράσει μέσω συνταγών άλλες τόσες. Το θεωρώ ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και πολύπλευρα υλικά που μπορεί να χρησιμοποιεί κάποιος στην κουζίνα του, ιδίως αν προτιμά να τρέφεται υγιεινά. Δεν γίνεται λοιπόν να μην έχω στο μπλογκ μια συνταγή για γουακαμόλε, που είναι η πιο αντιπροσωπευτική του αβοκάντο!

    Guacamole–Γουακαμόλε

    Συνταγές για γουακαμόλε θα συναντήσετε πολλές. Στο Μεξικό όμως το φτιάχνουν σε ένα γουδί από βασάλτη, το  molcajete. Έτσι κι εγώ επέλεξα να το φτιάξω στο γρανιτένιο μου γουδί. Άλλωστε, το προτιμώ φτιαγμένο σαν ντιπ, με εμφανή τα κομμάτια του κάθε υλικού, και όχι πολτοποιημένο. Εάν δεν έχετε παρόμοιο γουδί, χρησιμοποιήστε πιρούνι, θα σας εξηγήσω πιο κάτω τις διαφορά στην εκτέλεση της συνταγής.

    Guacamole–Γουακαμόλε

    Το συνόδεψα με τσιπς αραβικής πίτας, τα οποία φτιάχνονται πολύ εύκολα και γρήγορα. Όπως έλεγα και σε ένα φίλο μου προχθές, εάν δεν φας το γουακαμόλε με ένα κιλό tortilla chips, μια χαρά υγιεινό είναι!

    Guacamole–Γουακαμόλε

    Το μυστικό για καλό γουακαμόλε έχει να κάνει με τα υλικά. Είναι μια ωμή παρασκευή, δεν μαγειρεύεται, άρα τα φρέσκα, καλά και ώριμα υλικά είναι το παν. Επίσης, μην το φτιάξετε για να το φάτε την επόμενη μέρα. Τρώγεται φρέσκο και η αλήθεια είναι πως παρόλο που έχει  λάιμ, την επόμενη μέρα θα έχει μαυρίσει. Οι Μεξικανοί χρησιμοποιούν καυτερές πιπεριές για το γουακαμόλε, τις serrano ή τις jalapeno. Εγώ το έφτιαξα με Tabasco για καθαρά πρακτικούς λόγους, γιατί ξέρω πως οι φρέσκες καυτερές πιπεριές δεν είναι ένα υλικό που το βρίσκουμε εύκολα στην Ελλάδα.

    Guacamole–Γουακαμόλε

     

    Γουακαμόλε

    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
    Loading...
    Μερίδες: 4
    Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά

    Υλικά

    • 2 ώριμα μέτρια αβοκάντο
    • 1 μέτρια ώριμη τομάτα, κομμένη σε μικρά κυβάκια
    • ¼ φλυτζανιού πολύ ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι
    • 8-10 σταγόνες Tabasco (ανάλογα πόσο καυτερό το θέλετε)
    • 3 κουταλιές ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο
    • ½ κουταλάκι αλάτι
    • 2 κουταλιές φρέσκο χυμό λάιμ
    • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, λιωμένη ή πολύ ψιλοκομμένη

    Εκτέλεση

    1

    με το γουδί:

    2

    Βάλτε στο γουδί το κρεμμύδι, το σκόρδο, το αλάτι, τον κόλιανδρο και το Tabasco και χτυπήστε τα με το γουδοχέρι μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

    3

    Προσθέστε τα αβοκάντο και τον χυμό λάιμ και ανακατέψτε τόσο ώστε να λιώσει το αβοκάντο αλλά να μείνουν και κάποια κομματάκια του.

    4

    Προσθέστε και την ψιλοκομμένη τομάτα και ανακατέψτε με ένα κουτάλι για να μην λιώσει.

    5

    Δοκιμάστε και διορθώστε το αλάτι ή το tabasco, εάν επιθυμείτε.

    6

    με το πιρούνι:

    7

    Σε ένα μεγάλο μπωλ προσθέστε τα αβοκάντο και τον χυμό λάιμ και λιώστε με το πίσω μέρος ενός πιρουνιού, τόσο ώστε να λιώσει αλλά να μείνουν κομμάτια.

    8

    Προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε με το πιρούνι.

    9

    Δοκιμάστε και διορθώστε το αλάτι ή το tabasco, εάν επιθυμείτε.

    10

    Τσιπς Αραβικής Πίτας:

    11

    Χρησιμοποιώντας ένα ψαλίδι κουζίνας ανοίγετε την αραβική πίτα στα δύο έτσι ώστε να έχετε 2 δίσκους.

    12

    Κόβετε το κάθε δίσκο σε 8 τρίγωνα.

    13

    Στρώνετε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και το λαδώνετε ελαφρά.

    14

    Τοποθετείτε στο χαρτί τα τρίγωνα αραβικής πίτας και τα λαδώνετε και αυτά πολύ ελαφρά.

    15

    Προσθέτετε αλάτι, και όποιο μπαχαρικό ή μυρωδικό (σούμακ, ρίγανη, θυμάρι, κλπ.) επιθυμείτε και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο C, για 10 λεπτά περίπου.

    Διατροφικός πίνακας

    • 173 Ενέργεια
    • 11g Υδατάνθρακες
    • 15g Λίπος
    • 7g Φυτικές ίνες
    • 2g Πρωτεΐνες
    • 2g Κορεσμένα λίπη
    • 305mg Νάτριο
    • 2g Σάκχαρα

    Σημειώσεις

    Διατροφική αξία ανά μερίδα (151g)

    Guacamole–Γουακαμόλε

     

    Guacamole–Γουακαμόλε

     

    Share on Social Media
    •   
    •   
    •   
    •   

    Δείτε επίσης

    8 Comments

  • Απάντηση
    Ξανθή
    17 Μαΐου, 2017 at 6:13 μμ

    Αγαπημένο της κόρης το έφτιαχνε όταν εδώ και το συνεχίζω, χωρίς κόλιαντρο φρέσκο δεν το συμπαθώ.

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      2 Ιουλίου, 2017 at 10:41 μμ

      πολύς κόσμος δεν το συμπαθεί, η αλήθεια όμως είναι πως με τον κόλιανδρο είναι πολύ καλύτερο 🙂

  • Απάντηση
    peps@pepi's kitchen
    17 Μαΐου, 2017 at 6:46 μμ

    Τρελλαίνομαιιιιιιιιιιιιιιιι!!!!!!
    Φανταστικές φωτογραφίες!!!!!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      2 Ιουλίου, 2017 at 10:40 μμ

      μερσί! 🙂

  • Απάντηση
    Ερμιόνη
    18 Μαΐου, 2017 at 8:34 μμ

    Πόσο όμορφες φωτογραφίες Εύη!
    Το γουδί σου φανταστικό!
    Και το “σωστό” guacamole είναι υπερνόστιμο και τρώγεται μετά μανίας ακόμα και σκέτο!
    Σε φιλώ

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      2 Ιουλίου, 2017 at 10:40 μμ

      ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια Ερμιόνη μου!
      συμφωνώ απόλυτα για το guacamole 🙂
      σε φιλώ!

  • Απάντηση
    konstantina28
    28 Ιουνίου, 2017 at 1:42 μμ

    Και ήθελα καιρό να το φτιάξω! Τέλειο, αποθηκεύω στο pinterest αμέσως!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      2 Ιουλίου, 2017 at 10:37 μμ

      ευχαριστώ πολύ! αν το φτιάξετε περιμένω φωτογραφία 😉

    Αφήστε το σχόλιό σας