Την αδυναμία μου στο αβοκάντο σας την έχω εξομολογηθεί πολλές φορές και την έχω εκφράσει μέσω συνταγών άλλες τόσες. Το θεωρώ ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και πολύπλευρα υλικά που μπορεί να χρησιμοποιεί κάποιος στην κουζίνα του, ιδίως αν προτιμά να τρέφεται υγιεινά. Δεν γίνεται λοιπόν να μην έχω στο μπλογκ μια συνταγή για γουακαμόλε, που είναι η πιο αντιπροσωπευτική του αβοκάντο!
Συνταγές για γουακαμόλε θα συναντήσετε πολλές. Στο Μεξικό όμως το φτιάχνουν σε ένα γουδί από βασάλτη, το molcajete. Έτσι κι εγώ επέλεξα να το φτιάξω στο γρανιτένιο μου γουδί. Άλλωστε, το προτιμώ φτιαγμένο σαν ντιπ, με εμφανή τα κομμάτια του κάθε υλικού, και όχι πολτοποιημένο. Εάν δεν έχετε παρόμοιο γουδί, χρησιμοποιήστε πιρούνι, θα σας εξηγήσω πιο κάτω τις διαφορά στην εκτέλεση της συνταγής.
Το συνόδεψα με τσιπς αραβικής πίτας, τα οποία φτιάχνονται πολύ εύκολα και γρήγορα. Όπως έλεγα και σε ένα φίλο μου προχθές, εάν δεν φας το γουακαμόλε με ένα κιλό tortilla chips, μια χαρά υγιεινό είναι!
Το μυστικό για καλό γουακαμόλε έχει να κάνει με τα υλικά. Είναι μια ωμή παρασκευή, δεν μαγειρεύεται, άρα τα φρέσκα, καλά και ώριμα υλικά είναι το παν. Επίσης, μην το φτιάξετε για να το φάτε την επόμενη μέρα. Τρώγεται φρέσκο και η αλήθεια είναι πως παρόλο που έχει λάιμ, την επόμενη μέρα θα έχει μαυρίσει. Οι Μεξικανοί χρησιμοποιούν καυτερές πιπεριές για το γουακαμόλε, τις serrano ή τις jalapeno. Εγώ το έφτιαξα με Tabasco για καθαρά πρακτικούς λόγους, γιατί ξέρω πως οι φρέσκες καυτερές πιπεριές δεν είναι ένα υλικό που το βρίσκουμε εύκολα στην Ελλάδα.
Γουακαμόλε
Ingredients
- 2 ώριμα μέτρια αβοκάντο
- 1 μέτρια ώριμη τομάτα, κομμένη σε μικρά κυβάκια
- ¼ φλυτζανιού πολύ ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι
- 8-10 σταγόνες Tabasco (ανάλογα πόσο καυτερό το θέλετε)
- 3 κουταλιές ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο
- ½ κουταλάκι αλάτι
- 2 κουταλιές φρέσκο χυμό λάιμ
- 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, λιωμένη ή πολύ ψιλοκομμένη
Instructions
με το γουδί:
Βάλτε στο γουδί το κρεμμύδι, το σκόρδο, το αλάτι, τον κόλιανδρο και το Tabasco και χτυπήστε τα με το γουδοχέρι μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Προσθέστε τα αβοκάντο και τον χυμό λάιμ και ανακατέψτε τόσο ώστε να λιώσει το αβοκάντο αλλά να μείνουν και κάποια κομματάκια του.
Προσθέστε και την ψιλοκομμένη τομάτα και ανακατέψτε με ένα κουτάλι για να μην λιώσει.
Δοκιμάστε και διορθώστε το αλάτι ή το tabasco, εάν επιθυμείτε.
με το πιρούνι:
Σε ένα μεγάλο μπωλ προσθέστε τα αβοκάντο και τον χυμό λάιμ και λιώστε με το πίσω μέρος ενός πιρουνιού, τόσο ώστε να λιώσει αλλά να μείνουν κομμάτια.
Προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε με το πιρούνι.
Δοκιμάστε και διορθώστε το αλάτι ή το tabasco, εάν επιθυμείτε.
Τσιπς Αραβικής Πίτας:
Χρησιμοποιώντας ένα ψαλίδι κουζίνας ανοίγετε την αραβική πίτα στα δύο έτσι ώστε να έχετε 2 δίσκους.
Κόβετε το κάθε δίσκο σε 8 τρίγωνα.
Στρώνετε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και το λαδώνετε ελαφρά.
Τοποθετείτε στο χαρτί τα τρίγωνα αραβικής πίτας και τα λαδώνετε και αυτά πολύ ελαφρά.
Προσθέτετε αλάτι, και όποιο μπαχαρικό ή μυρωδικό (σούμακ, ρίγανη, θυμάρι, κλπ.) επιθυμείτε και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο C, για 10 λεπτά περίπου.
Nutrition
-
173 Calories
-
11g Carbohydrates
-
15g Fat
-
7g Fiber
-
2g Protein
-
2g Saturated fat
-
305mg Sodium
-
2g Sugar
Notes
Διατροφική αξία ανά μερίδα (151g)
9 Comments
Ξανθή
17 Μαΐου, 2017 at 6:13 μμΑγαπημένο της κόρης το έφτιαχνε όταν εδώ και το συνεχίζω, χωρίς κόλιαντρο φρέσκο δεν το συμπαθώ.
The Healthy Cook
2 Ιουλίου, 2017 at 10:41 μμπολύς κόσμος δεν το συμπαθεί, η αλήθεια όμως είναι πως με τον κόλιανδρο είναι πολύ καλύτερο 🙂
peps@pepi's kitchen
17 Μαΐου, 2017 at 6:46 μμΤρελλαίνομαιιιιιιιιιιιιιιιι!!!!!!
Φανταστικές φωτογραφίες!!!!!
The Healthy Cook
2 Ιουλίου, 2017 at 10:40 μμμερσί! 🙂
Ερμιόνη
18 Μαΐου, 2017 at 8:34 μμΠόσο όμορφες φωτογραφίες Εύη!
Το γουδί σου φανταστικό!
Και το “σωστό” guacamole είναι υπερνόστιμο και τρώγεται μετά μανίας ακόμα και σκέτο!
Σε φιλώ
The Healthy Cook
2 Ιουλίου, 2017 at 10:40 μμευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια Ερμιόνη μου!
συμφωνώ απόλυτα για το guacamole 🙂
σε φιλώ!
konstantina28
28 Ιουνίου, 2017 at 1:42 μμΚαι ήθελα καιρό να το φτιάξω! Τέλειο, αποθηκεύω στο pinterest αμέσως!
The Healthy Cook
2 Ιουλίου, 2017 at 10:37 μμευχαριστώ πολύ! αν το φτιάξετε περιμένω φωτογραφία 😉
Avocado : Κέρδισε υγεία & Χάσε κιλά | Health-Fitness.gr | Portal αφιερωμένο στην υγεία και τη σωματική ευεξία
6 Δεκεμβρίου, 2020 at 6:49 πμ[…] Μπορώ (φυσικά !!!) να φτιάξω guacamole […]