• Ελληνικά
  • English
  • Vegan/ Για χορτοφάγους/ Διάφορα/ Νηστίσιμα/ Ροφήματα/ Συνταγές/ Χειροποίητα Βρώσιμα Δώρα

    Μείγμα Μπαχαρικών για Ζεστό Αρωματικό Κρασί

    Χειμωνιάτικος καιρός, κρύο, βροχή, Χριστούγεννα…  η εποχή της θαλπωρής και της ζεστασιάς. Δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιος που θα πει όχι σε ένα ποτήρι ζεστό, αρωματικό, κόκκινο κρασί.  Ένα ποτήρι ζεστό αρωματικό κρασί, γεμάτο από ανακουφιστικές μυρωδιές και γεύσεις μπαχαρικών, όπως η κανέλλα, το μοσχοκάρυδο, ή, ο αστεροειδής γλυκάνισος, τα οποία συμπληρώνουν οι φλούδες πορτοκαλιού, ή το μήλο.  Και για όσους δεν πίνουν αλκοόλ, μπορούν να το απολαύσουν στο τσάι τους, ή, στη ζεστή σοκολάτα.

     

    Mulling Spices & Mulled Wine or Drink – Μπαχαρικά για Ζεστό Αρωματικό Κρασί η Ρόφημα

    Αυτό το μείγμα μπαχαρικών είναι επίσης ένα υπέροχο χειροποίητο  χριστουγεννιάτικο δώρο για τους αγαπημένους σας. Αφού το ετοιμάσετε, βάλτε το σε ένα βάζο, ή σε ένα κουτί και δωρίστε το. Θα είναι ένα δώρο διαφορετικό, φτιαγμένο με αγάπη από τα χεράκια σας.  Επίσης, μπορείτε να δωρίσετε ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί και στο λαιμό του να δέσε τε ένα πάνινο σακουλάκι με 2 κουταλιές μείγμα μπαχαρικών, 1 αστεροειδή γλυκάνισο, και 1 ξυλάκι κανέλλας. Ή, απλά αυτοσχεδιάστε!

    Όσον αφορά τα φρούτα που χρησιμοποιούμε στο μείγμα μας, υπάρχουν δύο τρόποι. Ο ένας, ο πιο χρονοβόρος, είναι να αποξηράνουμε τις φλούδες του πορτοκαλιού στο φούρνο. Αφαιρείτε τη φλούδα από το πορτοκάλι, προσέχοντας να έχει όσο το δυνατόν λιγότερη από τη λευκή πικρή ψίχα. Κόβετε τις φλούδες σε πολύ λεπτές λωριδίτσες και τις αποξηραίνετε στο φούρνο, στους 120ο C, για περίπου 30 λεπτά, ή όσο χρειαστεί να στεγνώσουν και να αρχίσουν να κάμπτονται. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να τις προσθέσετε στο μείγμα με τα μπαχαρικά και να το κρατήσετε για αρκετό καιρό. Αν οι φλούδες του πορτοκαλιού είναι φρέσκιες, τότε το μείγμα σας θα πρέπει να καταναλωθεί γρήγορα.

    Mulling-Spices-Mulled-Wine-or-Drink – Μπαχαρικά-για-Ζεστό-Αρωματικό-Κρασί-η-Ρόφημα

     

    Ο δεύτερος τρόπος είναι να προσθέσετε κομμάτια από το φρούτο στο ποτήρι με το κρασί ή το τσάι σας, όπως έχω κάνει εγώ στη φωτογραφία. Έκοψα ροδέλες από μήλο, έκανα και ένα σχεδιάκι με κουπ-πατ για να αφαιρέσω το κεντρικό κομμάτι που θέλει πέταμα, και το πρόσθεσα στο ποτήρι με ένα ξυλάκι κανέλλας. Αντί για μήλο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ¼ μιας ροδέλας πορτοκαλιού. Ή μπορείτε να βάλετε και από τα δύο. Ότι σας κάνει κέφι.  Κάτι σαν χειμωνιάτικη σανγκρία, δηλαδή!!

     

    Χρόνος προετοιμασίας:   45 λεπτά

    Μερίδες:    1 ¾  φλυτζάνι μείγμα μπαχαρικών (αρκετό για 12 μπουκάλια κρασί )

    Υλικά:

     

    • 8 ξυλάκια κανέλλας
    • 4 ολόκληρα μοσχοκάρυδα
    • ¼ φλυτζανιού λοβούς πράσινου καρδάμωμου
    • ¼ φλυτζανιού κόκκους μπαχάρι
    • ¼ φύτζανιού ολόκληρο γαρύφαλλο
    • 1/3 φλυτζανιού αποξηραμένες φλούδες πορτοκαλιού
    • 12 αστεροειδή γλυκάνισους

    Προαιρετικά:

    • 1 κουταλάκι κόκους μαύρου πιπεριού
    • 2 λοβούς βανίλιας

     

    • ξυλάκια κανέλλας (για το σερβίρισμα)

     

    Εκτέλεση:

    1. Βάλτε τα 8 ξυλάκια κανέλλας, τα ολόκληρα μοσχοκάρυδα και το καρδάμωμο σε μια πλαστική σακούλα και κλείστε τα καλά. Χρησιμοποιώντας κάτι βαρύ, ένα γουδοχέρι για παράδειγμα, σπάστε τα σε μικρά κομμάτια.
    2. Βάλτε τα κομμάτια σε ένα μπωλ και προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Αν χρησιμοποιήσετε βανίλια (εγώ δεν το έκανα), χαράξτε το λοβό της με ένα μαχαίρι και με την μύτη του μαχαιριού αφαιρέστε τους σπόρους της και προσθέστε τους στο μείγμα με τα μπαχαρικά. Ανακατέψτε καλά.
    3. Φυλάξτε το μείγμα σε ένα αεροστεγές βάζο.

     

    Για να αρωματίσετε το κρασί σας θα χρειαστείτε:

    • 1 μπουκάλι (750ml) κόκκινο κρασί
    • 2 κουταλιές μείγμα μπαχαρικών
    • 1/3 φλυτζανιού ζάχαρη, ή άλλο γλυκαντικό (προαιρετικά)

     

    1. Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτετε όλα τα υλικά και αφήνετε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά για περίπου 15 λεπτά.
    2. Σουρώστε το κρασί και σερβίρετε ζεστό με ξυλάκια κανέλλας και αν επιθυμείτε με φρέσκα φρούτα.

     

    Όσο για το ζεστό σας ρόφημα, προετοιμάστε το όπως συνήθως, προσθέτοντας 1 κουταλιά από το μείγμα μπαχαρικών, αφήστε το μείνει για 5-7 λεπτά  και σουρώστε πριν σερβίρετε.

    Εύχομαι να έχετε πολλές βραδιές ζεστασιάς και χαλάρωσης με το αρωματικό κρασί που σας προτείνω!!

     

    Mulling-Spices-Mulled-Wine-or-Drink – Μπαχαρικά-για-Ζεστό-Αρωματικό-Κρασί-η-Ρόφημα

     

    Mulling-Spices-Mulled-Wine-or-Drink – Μπαχαρικά-για-Ζεστό-Αρωματικό-Κρασί-η-Ρόφημα

     

    Share on Social Media
    •   
    •   
    •   
    •   

    Δείτε επίσης

    22 Comments

  • Απάντηση
    mia maria
    15 Δεκεμβρίου, 2014 at 9:42 πμ

    Υπέροχο αυτό το μείγμα μπαχαρικών! θα το φτιάξω με την πρώτη ευκαιρία! Είναι πολύ ωραία για δώρο!

  • Απάντηση
    Αγγελική
    15 Δεκεμβρίου, 2014 at 11:22 πμ

    μμμμμ, μου έρχεται η μυρωδιά!! Και το έχεις πάντα εύκαιρο… Θα το δοκιμάσω με ζάχαρη με στέβια. Μπράβο!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      15 Δεκεμβρίου, 2014 at 12:41 μμ

      ευχαριστώ Αγγελική!
      το φτιάχνεις μια φορά και κρατάει για πολύ καιρό. 😉

  • Απάντηση
    mookies
    15 Δεκεμβρίου, 2014 at 6:44 μμ

    Πολύ ωραία ιδέα και ιδανική για τα Χριστούγεννα! Λατρεύω το ζεστό κρασί με μπαχαρικά, για μένα είναι καθαρά γεύση Χριστουγέννων, αλλά δεν έτυχε ποτέ να το φτιάξω. Μπράβο Εύη, ευκαιρία είναι λοιπόν να φτιάξω το δικό μου κρασί ή και να το δωρίσω…
    Φιλιά

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      15 Δεκεμβρίου, 2014 at 10:25 μμ

      ωραία Μίνα μου!!!
      εύχομαι να το απολαύσεις!!
      σε φιλώ!!

  • Απάντηση
    peps
    15 Δεκεμβρίου, 2014 at 6:48 μμ

    Υπέροχες, ζεστές, αρωματικες, χριστουγενιάτικες φωτογραφίες!
    Ταιριάζουν και με το χιονάκι που πέφτει διακριτικά!
    Το ζεστό κρασί θα είναι σουπερ και πολύ ωραία ιδέα για δώρο!

    Φιλάκια!!!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      15 Δεκεμβρίου, 2014 at 11:58 μμ

      είναι πολύ ωραίο δώρο!
      φιλιά πεπίτα μου!! μερσί!

  • Απάντηση
    Ερμιόνη
    16 Δεκεμβρίου, 2014 at 12:09 πμ

    Αχ!
    Ονειρεύομαι χαλαρωτική βραδιά με ατμοσφαιρική μουσική και ένα τόσο αρωματικό ρόφημα!
    Φιλιά πολλά!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      16 Δεκεμβρίου, 2014 at 1:59 πμ

      στο εύχομαι Ερμιόνη μου!
      οι μέρες των εορτών με τις πολλές αργίες ενδείκνυνται!
      σε φιλώ!

  • Απάντηση
    Χρύσα
    16 Δεκεμβρίου, 2014 at 12:14 πμ

    Μοσχοβόλησε ο τόπος Χριστούγεννα!!!
    Φανταστική ιδέα για δώρο!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      16 Δεκεμβρίου, 2014 at 2:01 πμ

      είναι πράγματι μοσχοβολιστό!! και το καλύτερο αρωματικό χώρου!! 🙂
      X

  • Απάντηση
    Jasmin
    16 Δεκεμβρίου, 2014 at 2:04 πμ

    Beautiful photos and very nice recipe…
    Cheers to mary Christmas Evi!

  • Απάντηση
    Culinary Flavors
    16 Δεκεμβρίου, 2014 at 10:03 πμ

    Αγαπώ πολύ τα μπαχαρικά και τα χρησιμοποιώ κατά κόρον στα αλμυρά και στα γλυκά. Πολύ αρωματικό και χειμωνιάτικο τα κρασί σου! Τέλειο!

  • Απάντηση
    sundayspoon
    16 Δεκεμβρίου, 2014 at 10:44 πμ

    Τι ωραίος τρόπος να μοσχομυρίσει το σπίτι! Τέλειο το χειμωνιάτικο κρασάκι σου, Εύη μου! Μύρισαν Χριστούγεννα! Και του χρόνου!!!
    Πολλά φιλιά!

  • Απάντηση
    Zambia
    16 Δεκεμβρίου, 2014 at 2:20 μμ

    Τι μοσχομυριστή πρόταση να τα φτιάξουμε μόνες μας. Μπράβο Εύη!

    Συνήθως τα παίρνω έτοιμα, συσκευασμένα σε διαφανή ζελατίνη μιας δόσης, όμως η ιδέα να τα φτιάξουμε με μπαχαρικά της επιλογής μας μ΄ άρεσε πολύ!

    Ζ.

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      16 Δεκεμβρίου, 2014 at 7:52 μμ

      όταν τα φτιάχνουμε μόνες μας έχουν άλλη γλύκα!!! 😉
      ευχαριστώ Ζαμπία μου!!!

  • Απάντηση
    Χρυσαυγή
    18 Δεκεμβρίου, 2014 at 8:56 πμ

    Γέμισε το μάτι μου μπαχαρικά και τα ρουθούνια μου αρρώματα!
    Οι φωτογραφίες σου για μια ακόμη φορά είναι καταπληκτιές Εύη!!!
    Το τέλειο ρόφημα κόκκινου κρασιού θα ήθελα να το δοκίμαζα!!!
    Φιλιά πολλά !

  • Αφήστε το σχόλιό σας