Αγαπώ πολύ την Ταυλανδέζικη κουζίνα!! Αυτές οι μυρωδιές της, μου φαίνονται μεθυστικές! Το λάιμ, το τζίντζερ, το φρέσκο κόλιανδρο, το lemongrass, και πόσα άλλα…. Δυστυχώς, όμως, δεν μαγειρεύω συχνά τέτοια φαγητά. Βλέπετε από τους δύο στο σπίτι, οι ανατολίτικες γεύσεις αρέσουν μόνο στον ένα… σε μένα…
Από την άλλη μεριά, εδώ και πολύ καιρό ήθελα να φτιάξω νούντλς από κολοκυθάκια. Τα είχα δει σε διάφορα μπλογκς και σε πολλές διαφορετικές συνταγές και πολύ τα είχα ζηλέψει!! Και αυτά τα δύο ήρθαν και έδεσαν όταν είδα την συνταγή του Iron You για Pad Thai με νουντλς κολοκυθιού. Αυτό ήταν! Είχα βρει την τέλεια συνταγή για να τα δοκιμάσω πριν περάσει η εποχή τους!
Θα μου πείτε τώρα τα έκοψες τόσο ψιλά με το μαχαίρι? Όχι. Δεν έχω φτάσει σε τέτοια επίπεδα μαεστρίας με τα μαχαίρια! Και δυστυχώς το σούπερ ντούπερ μαντολίνο μου, δεν τα κόβει τόσο ψιλά. Κόβει ζουλιέν, αλλά όχι τόσο ψιλά σαν νουντλς. Τα έκοψα με ένα εργαλειάκι που βρήκα στη λαϊκή αγορά, το οποίο στοιχίζει μόνο 1 ευρώ. Μοιάζει με κοινό αποφλοιωτή, αλλά έχει δύο κεφαλές. Η μία αποφλοιώνει και η άλλη κόβει τόσο ψιλές λωριδίτσες (βλ. φωτό). Βέβαια την ανακάλυψη αυτού του φοβερού εργαλείου, την οφείλω σε μια μπλόγκερ, η οποία το είχε γράψει σε μια ανάρτησή της και το έδειχνε και εκείνη φωτογραφία. Μόνο που δυστυχώς δεν θυμάμαι καθόλου σε ποιό μπλογκ το είχα δει για να βάλω το λινκ.…
Τα πράσινα κολοκυθάκια είναι σπουδαία πηγή αντιοξειδωτικών συστατικών. Συγκεκριμένα, αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και καλή πηγή βιταμίνης Α. Πέρα από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε γνωστά αντιοξειδωτικά συστατικά περιέχουν και μια ποικιλία ασυνήθιστων αντιοξειδωτικών συστατικών, μεταξύ των οποίων τα καροτενοειδή, λουτεΐνη και ζεοξανθίνη. Αυτά τα συστατικά είναι γνωστά για τα οφέλη τους στην όραση και ιδιαίτερα στην προστασία που παρέχουν έναντι της σχετιζόμενης με την ηλικία εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη. Μεταξύ άλλων τα πράσινα κολοκυθάκια φαίνεται να έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες, οι οποίες με τη σειρά τους συμβάλλουν στην αντικαρκινική προστασία που αυτά παρέχουν. Επίσης, φαίνεται να συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
Μερίδες: 2
Υλικά:
- 5 μεγάλα πράσινα κολοκυθάκια
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 2 αυγά, χτυπημένα
- 1 ½ κουταλιά σάλτσα σόγιας
- 2 κουταλιές χυμό λάϊμ
- 2 κουταλιές καστανή ζάχαρη
- 1 κουταλάκι σάλτσα ψαριού (fish sauce)
- 1/8 κουταλάκι μπούκοβο
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- ½ κόκκινη γλυκιά πιπεριά, κομμένη σε λεπτές λωρίδες
- 4 κουταλιές κάσιους, καβουρδισμένα και χοντροκομμένα
- φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση:
Κόψτε τα κολοκυθάκια σε νουντλς, χωρίς να χρησιμοποιήσετε το κεντρικό τους κομμάτι που έχει τα σπόρια.
Φτιάξτε τη σάλτσα. Σε ένα μπωλ ανακατέψτε τη σάλτσα σόγιας, τον χυμό λάιμ, τη σάλτσα ψαριού και το μπουκοβο.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ζεστάνετε τη 1 κουταλιά ελαιόλαδο, σε μέτρια-δυνατή φωτιά.
Όταν ζεσταθεί ρίξτε μέσα τα κολοκυθάκια και μαγειρέψτε τα για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν λίγο αλλά όχι τελείως. Αφήστε τα να ξεκουραστούν για περίπου 3 λεπτά.
Μεταφέρετε τα νουντλς σε ένα μπωλ και πετάξτε τα υγρά που λογικά θα έχουν βγάλει.
Στεγνώστε το τηγάνι και ρίξτε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, σε μέτρια-δυνατή φωτιά. Ρίξτε τις πιπεριές και σωτάρετε 2-3 λεπτά. Προσθέστε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο και σωτάρετε 1-2 λεπτά.
Ρίξτε στο τηγάνι τα χτυπημένα αυγά και μαγειρέψτε τα μέχρι να στερεοποιηθούν, αλλά να έχουν και λίγη υγρασία.
Προσθέστε την σάλτσα και αμέσως μετά τα νουντλς και μαγειρέψτε τα, ανακατεύοντας, για 1 λεπτό.
Σερβίρετε και πασπαλίστε με τα κάσιους και λίγο φρέσκο κόλιανδρο.
Εύχομαι να τα απολαύσετε!!!
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ |
|||||||
Ενέργεια | Υδατάνθρακες | Σάκχαρα | Λιπαρά | Κορεσμένα Λίπη | Πρωτείνες | Φυτικές Ινες | Χοληστερόλη |
352.2 | 30.7 | 16.3 | 24.5 | 4.3 | 10.8 | 4.3 |
163.7 |
Πηγή:
18 Comments
Χρυσαυγή
24 Οκτωβρίου, 2014 at 12:03 πμΑχ, αυτές είναι γεύσεις!!!!!!!!!!!!!
Τις αγαπώ πάρα πολύ όλες όσες ανέφερες. Το μόνο που δεν έχω ξεκαθαρίσει είναι αν μου αρέσει το φρέσκο κόλιανδρο και αυτό γιατί δεν βρίσκω στην λαϊκή μου. Μια φορά λοιπόν που μου είχε αγοράσει η Πέπη και μου έδωσε ένα ματσάκι για να το χρησιμοποιήσω σε μια συνταγή, έτυχε εκείνες τις μέρες να αρρωστήσω από γαστρεντερίτιδα. Μύριζα λοιπόν τον κολιανδρο και δεν άντεχα καθόλου.. Αϊδίαζα. Το αποτέλεσμα ήταν μέχρι να γίνω καλά και να έχω όρεξη να μαγειρέψω, το ματσάκι να έχει μαραθεί. Αρα καταλαβαίνεις πως αν σου πω ότι δεν μου αρέσει ο κόλιανδρος, δεν είναι απόλυτα αληθές γιατί τον μύρισα σε μια όχι και τόσο νορμάλ περίδο. Αλλά κι αν σου πω ότι μου αρέσει, πάλι ψέμα μπορεί να είναι.
Ωστόσο με ή χωρίς αυτόν θα ήθελα να δοκιμάσω τη συνταγή σου όπως ακριβώς την προτείνεις!!!!!!! Είναι τέλεια και απολύτως του γούστου μου.
Όσο για το μαγικό, δυσσεύρετο και σούπερ ντούπερ εξτρίμ γκάτζετ του ενός ευρώ… δεν έχω λόγια! Μας άνοιξες τα μάτια γιατί μέχρι τώρα δεν το είχα υπόψη μου!
Άντε, με έπιασε η φλυαρία νυχτιάτικα!!!!!!!!
Σε καληνυχτίζω !!!!!!!!! Φιλιά πολλά!
The Healthy Cook
24 Οκτωβρίου, 2014 at 12:18 πμδώσε του μια ευκαιρία ακόμη όταν τον βρεις, για να σιγουρευτείς!! 🙂
το εργαλειάκι είναι σούπερ!! πολύ βολικό!
φιλιά Χρυσαυγή μου!!!
Χρυσαυγή
24 Οκτωβρίου, 2014 at 12:03 πμΑχ, αυτές είναι γεύσεις!!!!!!!!!!!!!
Τις αγαπώ πάρα πολύ όλες όσες ανέφερες. Το μόνο που δεν έχω ξεκαθαρίσει είναι αν μου αρέσει το φρέσκο κόλιανδρο και αυτό γιατί δεν βρίσκω στην λαϊκή μου. Μια φορά λοιπόν που μου είχε αγοράσει η Πέπη και μου έδωσε ένα ματσάκι για να το χρησιμοποιήσω σε μια συνταγή, έτυχε εκείνες τις μέρες να αρρωστήσω από γαστρεντερίτιδα. Μύριζα λοιπόν τον κολιανδρο και δεν άντεχα καθόλου.. Αϊδίαζα. Το αποτέλεσμα ήταν μέχρι να γίνω καλά και να έχω όρεξη να μαγειρέψω, το ματσάκι να έχει μαραθεί. Αρα καταλαβαίνεις πως αν σου πω ότι δεν μου αρέσει ο κόλιανδρος, δεν είναι απόλυτα αληθές γιατί τον μύρισα σε μια όχι και τόσο νορμάλ περίδο. Αλλά κι αν σου πω ότι μου αρέσει, πάλι ψέμα μπορεί να είναι.
Ωστόσο με ή χωρίς αυτόν θα ήθελα να δοκιμάσω τη συνταγή σου όπως ακριβώς την προτείνεις!!!!!!! Είναι τέλεια και απολύτως του γούστου μου.
Όσο για το μαγικό, δυσσεύρετο και σούπερ ντούπερ εξτρίμ γκάτζετ του ενός ευρώ… δεν έχω λόγια! Μας άνοιξες τα μάτια γιατί μέχρι τώρα δεν το είχα υπόψη μου!
Άντε, με έπιασε η φλυαρία νυχτιάτικα!!!!!!!!
Σε καληνυχτίζω !!!!!!!!! Φιλιά πολλά!
peps@pepi's kitchen
24 Οκτωβρίου, 2014 at 1:56 μμΤο pad thai με νουντλς ρυζιού είναι το αγαπημένο μου ταυλανδέζικο πιάτο!
Με νουντλς κολοκυθιού είναι ακόμα πιο ελαφρύ και υγιεινό, διαφορετικό!
Το έφτιαξα λοιπόν!!!!!!!!!!!!!!!!
Σούπερ γεύση….μόνο για τους λάτρεις της ταυλανδέζικης κουζίνας!!!
Μπράβο!
The Healthy Cook
24 Οκτωβρίου, 2014 at 2:05 μμτο έφτιαξες κιόλας????
είσαι απίθανη!!!!!!
χαίρομαι που σας άρεσε!!
ΧΧ
peps@pepi's kitchen
24 Οκτωβρίου, 2014 at 1:56 μμΤο pad thai με νουντλς ρυζιού είναι το αγαπημένο μου ταυλανδέζικο πιάτο!
Με νουντλς κολοκυθιού είναι ακόμα πιο ελαφρύ και υγιεινό, διαφορετικό!
Το έφτιαξα λοιπόν!!!!!!!!!!!!!!!!
Σούπερ γεύση….μόνο για τους λάτρεις της ταυλανδέζικης κουζίνας!!!
Μπράβο!
The Healthy Cook
24 Οκτωβρίου, 2014 at 2:05 μμτο έφτιαξες κιόλας????
είσαι απίθανη!!!!!!
χαίρομαι που σας άρεσε!!
ΧΧ
Ερμιόνη
24 Οκτωβρίου, 2014 at 11:36 μμΚι εγώ θέλω να φτιάξω νουντλς κολοκυθιού!
Αν και φοβάμαι επίσης ότι μόνο σε μένα θα αρέσουν!
Ωραία υλικά πάντως έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή σου, λίγο με τη fish sauce έχω ένα θεματάκι, αλλά κατά τα άλλα μια χαρά!
Φιλιά
The Healthy Cook
26 Οκτωβρίου, 2014 at 1:29 πμναι, έχει λίγο έντονη μυρωδιά και σε πολλούς δεν αρέσει!! η ποσότητα όμως είναι μικρή.
καλό βράδυ Ερμιόνη μου!!!
Ερμιόνη
24 Οκτωβρίου, 2014 at 11:36 μμΚι εγώ θέλω να φτιάξω νουντλς κολοκυθιού!
Αν και φοβάμαι επίσης ότι μόνο σε μένα θα αρέσουν!
Ωραία υλικά πάντως έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή σου, λίγο με τη fish sauce έχω ένα θεματάκι, αλλά κατά τα άλλα μια χαρά!
Φιλιά
The Healthy Cook
26 Οκτωβρίου, 2014 at 1:29 πμναι, έχει λίγο έντονη μυρωδιά και σε πολλούς δεν αρέσει!! η ποσότητα όμως είναι μικρή.
καλό βράδυ Ερμιόνη μου!!!
Beauty Follower
31 Οκτωβρίου, 2014 at 11:46 μμΜμμμ pad thai…
ετσι ακριβως κι εγω αγαπω lime + lemongrass!
The Healthy Cook
1 Νοεμβρίου, 2014 at 12:08 πμείναι θεϊκά υλικά!
καλό σου βράδυ!!
tanja@the green mixer
3 Νοεμβρίου, 2014 at 1:57 μμΤρελαίνομαι για ταϋλανδέζικο και μου αρέσει το εναλλακτικό νουντλο-κολοκυθάκι έτσι λεπτοκομμένο~~~~ Γυροφέρνω ένα αντίστοιχο εργαλείο, αλλα πολύ πιο ακριβό, δεν ήξερα ότι με αυτό μπορείς να κάνεις τόσο λεπτό κόψιμο.
The Healthy Cook
3 Νοεμβρίου, 2014 at 2:31 μμείναι πραγματικά πολύ νόστιμη συνταγή!!! δοκίμασε πρώτα το εργαλείο του 1 ευρώ και μετά πας στο ακριβό! εγώ έκαν τη δουλειά μου μια χαρά με αυτό!;)
tanja@the green mixer
3 Νοεμβρίου, 2014 at 1:57 μμΤρελαίνομαι για ταϋλανδέζικο και μου αρέσει το εναλλακτικό νουντλο-κολοκυθάκι έτσι λεπτοκομμένο~~~~ Γυροφέρνω ένα αντίστοιχο εργαλείο, αλλα πολύ πιο ακριβό, δεν ήξερα ότι με αυτό μπορείς να κάνεις τόσο λεπτό κόψιμο.
The Healthy Cook
3 Νοεμβρίου, 2014 at 2:31 μμείναι πραγματικά πολύ νόστιμη συνταγή!!! δοκίμασε πρώτα το εργαλείο του 1 ευρώ και μετά πας στο ακριβό! εγώ έκαν τη δουλειά μου μια χαρά με αυτό!;)