Έχω μια ιδιαίτερη συμπάθεια στις μπάρες δημητριακών. Τα τελευταία χρόνια έχω φτιάξει διάφορες συνταγές συνδυάζοντας διάφορα υλικά. Διαπίστωσα λοιπόν πως οι επιλογές που έχουμε και οι συνδυασμοί που μπορούμε να κάνουμε είναι άπειροι. Είναι το καλύτερο σνακ το οποίο σε κρατάει για πολλές ώρες. Αν, μάλιστα, συνδυαστεί με ένα ποτήρι γάλα, είναι ένα πολύ καλό πρωινό. Οι μπάρες δημητριακών με φιστίκια Αιγίνης και κινόα έχουν πολύ “γεμάτη” γεύση. Η κινόα τις κάνει πιο τραγανές, ενώ το ελάχιστο ελαιόλαδο που έχει η συνταγή (είναι η πρώτη φορά που το χρησιμοποιώ σε μπάρες) προσδίδει μια πολύ ιδιαίτερη υφή.
Την συνταγή την είχα δει παλιότερα εδώ. Παρόλο που τα σχόλια κάτω από την συνταγή δεν ήταν και πολύ ενθαρρυντικά, την δοκίμασα με τον δικό μου τρόπο γιατί μου άρεσαν τα υλικά. Το αποτέλεσμα με δικαίωσε. Είναι από τις πιο ωραίες μπάρες που έχω φτιάξει!
Την κινόα την έχω χρησιμοποιήσει σε πολλές αλμυρές συνταγές, αλλά ποτέ σε μπάρες. Η γεύση της καβουρδισμένης κινόα, της βρώμης και της καρύδας δίνουν μια πολύ ενδιαφέρουσα νότα, ενώ το ταχίνι και το μέλι (που είναι τα συνδετικά υλικά) ολοκληρώνουν το γευστικό αποτέλεσμα. Όσον αφορά τα αποξηραμένα φρούτα, εγώ χρησιμοποίησα κράνμπερις και δαμάσκηνα. Εννοείται πως μπορείτε να βάλετε όποιο φρούτο θέλετε, φτάνει να τηρήσετε της δοσολογίες.
Η περιεκτικότητα της κινόα σε πρωτεΐνες (14%), είναι πολύ υψηλή αλλά το σημαντικότερο είναι ότι η κινόα αποτελεί πηγή πλήρους πρωτεΐνης, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των φυτικών τροφών. Σε αντίθεση με το ρύζι ή το σιτάρι, τα οποία έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λυσίνη (κυρίως) και ισολευκίνη, η κινόα περιέχει ισορροπημένη περιεκτικότητα σε απαραίτητα αμινοξέα για τους ανθρώπους, κάνοντας την ασυνήθιστα πλήρες είδος διατροφής. Επιπλέον, η κινόα είναι καλή πηγή ασβεστίου, και ως εκ τούτου είναι χρήσιμη για χορτοφάγους και για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Είναι ιδανική και για όσους έχουν δυσανεξία στην γλουτένη διότι είναι πολύ εύπεπτη. Είναι πλούσια σε μαγγάνιο, χαλκό και ψευδάργυρο.
Πολύ πλούσια σε πρωτεΐνη είναι και τα φιστίκια Αιγίνης. Είναι χαρακτηριστικό πως 2 χούφτες φιστίκια αντιστοιχούν σε 1 μερίδα κρέατος, ενώ μόλις μία χούφτα καλύπτει σημαντικό ποσοστό των ημερήσιων αναγκών σε ενέργεια, καλά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, βιταμίνες (ιδιαιτέρως το συμπλέγματος Β), μέταλλα και ευεργετικά αντιοξειδωτικά συστατικά. Περιέχουν επίσης θειαμίνη, μαγνήσιο, φωσφόρο, χαλκό και φυτικές ίνες. Τα 100 γρ. φιστίκια Αιγίνης περιέχουν 574 θερμίδες.
Τα κράνμπερις είναι πλούσια πηγή φλαβονοειδών (αποτρέπουν τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, δηλαδή επιβλαβή μόρια οξυγόνου που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και άλλα σοβαρά προβλήματα), βιταμίνες C, D, κάλιο και σίδηρο, ενώ είναι πολύ φτωχά σε θερμίδες. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, τα κράνμπερις, οι φράουλες και τα βατόμουρα αποτελούν καλή πηγή κηκιδικoύ οξέος (ellagic acid) μιας αντιοξειδωτικής ουσίας που διαθέτει αντικαρκινική δράση και εμποδίζει την αλλοίωση του DNA, δηλαδή του γενετικού μας υλικού, «αφοπλίζοντας» τη δράση των καρκινικών κυττάρων και εμποδίζοντας την ανάπτυξη των όγκων. Μια άλλη σημαντική δράση τους είναι η πρόληψη και η θεραπεία των ουρολοιμώξεων.
Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά
Μερίδες: 16
Υλικά:
- 1 φλυτζάνι (100 γρ.) νιφάδες βρώμης
- ¾ φλυτζανιού (100 γρ.) ωμή κινόα
- 1 φλυτζάνι (140 γρ.) αποξηραμένα φρούτα, χοντροκομμένα
- ½ φλτζάνι (60 γρ.) φιστίκια Αιγίνης, κατά προτίμηση φιλέ
- 1/3 φλυτζανιού (45 γρ.) τριμμένη καρύδα
- 2 κουταλιές κοπανισμένο λιναρόσπορο
- ½ φλυτζάνι (130 γρ.) ταχίνι, κατά προτίμηση ολικής άλεσης
- 1/3 φλυτζανιού (130 γρ.) μέλι (οι vegans μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σιρόπι σφενδάμου)
- 1 κουταλιά ελαιόλαδο
- ¼ κουταλάκι αλάτι
Εκτέλεση:
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170οC. Στρώστε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και απλώστε επάνω την κινόα και τις νιφάδες βρώμης. Ψήστε τα για περίπου 8-9 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Ρίξτε τα σε ένα μπωλ.
- Στο ίδιο ταψί απλώστε την τριμμένη καρύδα και ψήστε τη για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Προσθέστε και αυτή στο μπωλ.
- Αν έχετε φιστίκια φιλέ, ρίξτε κι αυτά στο μπωλ, διαφορετικά βάλτε τα στο μούλτι και κόψτε τα σε χοντρά κομμάτια.
- Στο ίδιο μπωλ, προσθέστε τα χοντροκομμένα φρούτα και τον λιναρόσπορο.
- Σε ένα κατσαρολάκι προσθέστε το ταχίνι, το μέλι, το ελαιόλαδο και το αλάτι. Αν έχετε κατσαρολάκι που μπαίνει στο φούρνο, χρησιμοποιήστε αυτό και βάλτε το στον ζεστό αλλά σβησμένο φούρνο (μετά την καρύδα) για 3-4 λεπτά, ίσα-ίσα για να ζεσταθούν τα υλικά ώστε να ομογενοποιηθούν. Διαφορετικά, βάλτε τα σε χαμηλή φωτιά και ζεστάνετέ τα για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίξτε το μείγμα στο μπωλ με τα στερεά υλικά και ανακατέψτε πολύ καλά.
- Βρέξτε με λίγο νερό ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, στραγγίστε το καλά τσαλακώνοντας το και στρώστε το σε ένα ταψάκι 24Χ24cm. (Με αυτόν τον τρόπο το χαρτί μαλακώνει και εφαρμόζει καλύτερα στο ταψί.) Απλώστε το μείγμα στο ταψί και στρώστε το καλά. Ψήστε το σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC, για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα.
- Αφήστε να κρυώσει τελείως και μετά κόψτε το σε κομμάτια.
Σημείωση: Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε και μακρόστενη φόρμα για κέικ. Το πάχος των κομματιών εξαρτάται από το μέγεθος του σκεύους.
♥ Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή και θέλετε να δείτε κι άλλες τέτοιες, κάντε δωρεάν εγγραφή στο The Healthy Cook και κάθε νέα συνταγή θα έρχεται στο email σας! ?
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ |
|||||||
Ενέργεια | Υδατάνθρακες | Σάκχαρα | Λιπαρά | Κορεσμένα Λίπη | Πρωτείνες | Φυτικές Ινες | Χοληστερόλη |
203.0 | 25.3 | 7.8 | 9.5 | 0.8 | 3.5 | 2.9 |
0.0mg |
35 Comments
Cook Taste Live
19 Μαρτίου, 2015 at 9:15 πμΘέλω, θέλω, θέλω.! (διακρίνεις τον ενθουσιασμό ε?)
Quinoa έχει και μένα σήμερα το ταπεράκι μου, σε σαλάτα όμως.
Καθόλου δεν θα με χάλαγε ωστόσο μια ακόμα δόση quinoa, με μια από τις φανταστικές σου μπάρες. Το πιστεύω ότι είναι από τις καλύτερές σου. Ο συνδυασμός cranberry-φυστίκι είναι απλά ανεπανάληπτος.
Πηγή πληροφόρησης και ενημέρωσης πάλι το ποστ σου Ευάκο! well done! 🙂
The Healthy Cook
20 Μαρτίου, 2015 at 11:58 πμκαλημέρα Ευάκι!!
πέρα από τον συνδυασμό φιστίκια-κράνμπερι που είναι υπέροχος, είναι και η καβουρδισμένη κινόα που το πάει πιο πέρα!!!
ευχαριστώ!
tanja@the green mixer
19 Μαρτίου, 2015 at 9:39 πμΣυγγνώμη για την χαζή ερώτηση, αλλα΄οι vegans δεν τρώνε μέλι? Θεωρείται ζωικό παράγωγο όπως το γάλα ή το αυγό?
Πολύ μου αρέσουν οι μπάρες σου με τα φυστικάκια και τρελαίνομαι και γω για κινόα αλλά μεχρι στιγμής δεν την έχω χρησιμοποιήσει σε γλυκιά συνταγή. Οι μπάρες είναι τραγανές ή μαλακές, εχω ένα θέμα με τα τραγανά και επιδιώκω να διαλέγω τα τραγανά συνήθως.
(Μου αρέσει που πέρα απο υγιεινά δίνες και πρόταση που θα κάνουμε γρήγορα και οικονομικότερα τη συνταγή, με τη χρηση του ήδη προθερμασμένου φούρνου).
The Healthy Cook
20 Μαρτίου, 2015 at 12:03 μμκαλημέρα Τάνια μου!!
όχι, οι vegans δεν τρώνε μέλι. οι μελισσούλες είναι κι αυτές ζωάκια. 🙂
οι μπάρες δεν είναι πολύ τραγανές, ούτε μαλακές. η κινόα είναι το πιο τραγανό υλικό τους.
φιλιά πολλά!!
peps@pepi's kitchen
19 Μαρτίου, 2015 at 9:39 πμΤέλειες φαίνονται!!!
Δεν θα τη γλυτώσουν, θα τις δοκιμάσω σίγουρα!!
🙂
The Healthy Cook
20 Μαρτίου, 2015 at 12:03 μμναι, να το κάνεις!!! 😉
peps@pepi's kitchen
23 Μαρτίου, 2015 at 11:50 πμτελικά τις δοκίμασα από τα χεράκια σου και ήταν φανταστικές!!! μου θύμισαν παστέλι! πολύ μου άρεσαν!!!
The Healthy Cook
24 Μαρτίου, 2015 at 2:14 μμκι εμένα μου θύμισαν παστέλι!
μερσί!!
mia maria
19 Μαρτίου, 2015 at 10:49 πμΠολύ καλό! Όλο χρώμα και γεύση!
The Healthy Cook
20 Μαρτίου, 2015 at 12:04 μμσωστά! και χρώμα και γεύση!
καλημέρα!!!
άρης
19 Μαρτίου, 2015 at 10:54 πμΕύη, με τόσο ωραία και ποιοτικά υλικά που χρησιμοποίησες είμαι σίγουρος πως θα είναι πεντανόστιμη και πολύ θρεπτική. Ευχαριστούμε για άλλη μία φορά που μας προτείνεις απλά και έξυπνα σνακ και έτσι αποφεύγουμε να αγοράζουμε ό,τι να ναι και όπου βρούμε 🙂
Την κινόα θα μπορούσαμε να τη βράσουμε λίγο πριν για να μαλακώσει ή λες θα χαλάσει την υφή της μπάρας μας ?
The Healthy Cook
20 Μαρτίου, 2015 at 12:06 μμκαλημέρα Άρη!!
νομίζω θα την χαλάσει… ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία αυτής της συνταγής είναι η τραγανή κινόα. αν την βράσεις θα την αλλάξει τελείως… άσε που νομίζω πως θα προσθέσει και υγρασία.. 🙂
Αγγελική
19 Μαρτίου, 2015 at 1:16 μμΣούπερ τέλειες, θρεπτικές, λαχταριστές και υπέροχες μπάρες! Τα υλικά είναι ένα και ένα, σίγουρα είναι από τις πιο ωραίες συνταγές που έχω δει!
Ευχαριστούμε!! Φιλιά, καλημέρα!
The Healthy Cook
20 Μαρτίου, 2015 at 12:07 μμκαλημέρα Αγγελικούλα!!
ευχαριστώ!
Ξανθή
19 Μαρτίου, 2015 at 1:43 μμΠρέπει να ασχοληθώ με το θέμα μπάρες, αν κι εμένα δεν με συγκινούν το έτερον ήμισυ τις αγαπάει.
The Healthy Cook
20 Μαρτίου, 2015 at 12:08 μμναι, κάνε του το χατίρι! 😉
sp00nstories
19 Μαρτίου, 2015 at 3:00 μμΕίναι απίθανες κοριτσάκι!!Απίθανες και όμορφα φωτογραφημένες! Τα φιλιά μου!
The Healthy Cook
20 Μαρτίου, 2015 at 12:09 μμευχαριστώ πολύ Λίλια!! καλημέρα!
stylencritics
19 Μαρτίου, 2015 at 9:47 μμΈνα θα σου πω, διάβασα τη συνταγή σου το πρωί στη δουλειά κ παρά λίγο να λιποθυμήσω. Ανυπομονώ να έρθει το ΣΚ να μπω στη κουζίνα. Καλό βράδυ!!!
The Healthy Cook
20 Μαρτίου, 2015 at 12:09 μμχαχαχαχα!!!! ανυπομονώ κι εγώ για εντυπώσεις!!
καλημέρα Σόνια μου!!
lenia
20 Μαρτίου, 2015 at 8:19 πμΑυτη η συνταγή φωνάζει το όνομά μου! Τέλεια!!!!!!!
Καλημέρες γλυκιές!
The Healthy Cook
20 Μαρτίου, 2015 at 12:10 μμναι, σε φωνάζει!! την ακούω!!! 🙂
καλημέραααα!!!!
justsunday
20 Μαρτίου, 2015 at 2:42 μμνομιζω ειναι απο τις πιο ωραιες εμφανισιακα μπαρες που εχω δει,ειμαι σ ιγουρη οτι και σε γευση θα ειναι τελειες,αποκλειεται να κανω λαθος ειμαι σιγουρη και θα τις φτιαξω για να δικαιωθω,αχαχα!!!!
φιλια και καλο σουκου ,υπεροχη και σημερα η προταση σου εβη!
Kikitchen
The Healthy Cook
20 Μαρτίου, 2015 at 10:27 μμευχαριστώ Κικίτσα!!
περιμένω να μάθω εντυπώσεις!!
Ερμιόνη
20 Μαρτίου, 2015 at 11:09 μμΝομίζω ότι έκανες πάρα πολύ καλά που επέμεινες να φτιάξεις αυτές τις μπάρες.
Κρίνοντας από τα υλικά πρέπει να είναι πολύ πολύ νόστιμες.
Μ’ αρέσει που χρησιμοποίησες και φιστίκι Αιγίνης, έχει πολύ ωραίο αποτέλεσμα και στην εμφάνιση τους.
Φιλιά!
The Healthy Cook
21 Μαρτίου, 2015 at 11:00 πμναι, κι εγώ χαίρομαι που τελικά τις έφτιαξα!
καλό σ/κ!!!
χρυσαυγη
21 Μαρτίου, 2015 at 12:10 πμTις δοκιμασαααααααααα!!!!!!!
Φανταστικες! Βρε τι φτιαχνεις η γυναικα;;;;;;;Μου αρεσε πολυ το τραγανισμα του κινοα και το φιστικι. Μπραβο Ευη!!!!! 🙂
The Healthy Cook
21 Μαρτίου, 2015 at 11:04 πμχαχαχαχα!!!!
την επόμενη φορά να δεις και μένα, όχι μόνο τις μπάρες μου!! 😉
Marcela (tortadellafiglia)
21 Μαρτίου, 2015 at 11:59 πμLove the pistachio addition! Looks so delicious and healthy! Have a wonderful weekend!
The Healthy Cook
21 Μαρτίου, 2015 at 12:18 μμyou too Marcela!! 🙂
stylencritics
22 Μαρτίου, 2015 at 8:48 μμΕπανέρχομαι για να ενημερώσω οτι μετά βιας σταμάτησα να τρώω την ωραιότερη μπάρα !! Αλήθεια λέω, δεν ξέρω αν είναι τα φιστίκια ή τα cranberries ή κάποιο άλλο απο τα υλικά αλλά είναι θεικό. Βέβαια, σίγουρα κάποιο λάθος έκανα, (η αλήθεια είναι οτι πάντα βιάζομαι) γιατί θρυμματίζεται ενώ στο κέντρο δεν κόβεται. Παρ΄όλα αυτά είναι γευστικότατο!επίσης ξέχασα να βάλω λιναρόσπορο….. 🙂
The Healthy Cook
23 Μαρτίου, 2015 at 12:03 πμχαχαχα!! αφου παρ όλα αυτά την βρίσκεις γευστική, μάλλον περνάει το crash test!!!
ευχαριστώ Σόνια!!!!
Petroula Palomino
6 Απριλίου, 2015 at 11:02 πμΚαι μενα θρυμματιζεται αλλα ειναι πολυ καλες!!!!!!!!!!! Τις εχω κανει 2 φορες σε 2 βδομαδες! Τις λατρεψαμε.
The Healthy Cook
6 Απριλίου, 2015 at 11:34 πμΚαλημέρα Πετρούλα!
Χαίρομαι πολύ που σας άρεσαν! Σε ευχαριστώ πολύ για τπ σχόλιο!
Αλλά γιατί σου θρυμματίζονται; Άλλαξες κάτι στα υλικά;
Υγιεινα Καλοκαιρινα Σνακς για το Δρομο - Stavroula's Healthy Cooking
29 Ιουλίου, 2016 at 6:44 μμ[…] Μπάρες Δημητριακών με Φιστίκια Αιγίνης και Κινόα από το The Healthy Cook […]