Αυτά είναι τα ελληνικά ρολά κανέλας, στην υγιεινή εκδοχή τους. Γιατί έχουμε κι εμείς ρολά κανέλας, χρόνια τώρα, 😉 απλά τα λέμε ταχινόπιτες. Είναι παραδοσιακή συνταγή της Κύπρου και των Δωδεκανήσων και φτιάχνονται με ταχίνι, μέλι και κανέλα, ή/και σουσάμι. Η δική μου εκδοχή για ρολά με κανέλα και ταχίνι, περιλαμβάνει ψιλοκομμένο καρύδι και άθερμο πετιμέζι, αντί για μέλι. Τρώγονται ιδανικά όσο είναι χλιαρά, περιχυμένα με λίγο ακόμα άθερμο πετιμέζι. Αλλά είναι πολύ νόστιμα και σε θερμοκρασία δωματίου.
Πρόκειται για μια λίγο χρονοβόρα συνταγή, μόνο και μόνο για το άνοιγμα της ζύμης, γιατί η γέμιση είναι παιχνιδάκι. Παραδοσιακά ψήνονταν στο ξυλόφουρνο, αλλά θα βρείτε συνταγές που αναφέρουν ψήσιμο σε αντικολλητικό τηγάνι. Εγώ τα έψησα στον φούρνο και έγιναν αφράτα και μοσχομυριστά!
Το βιολογικό άθερμο πετιμέζι (σας έχω πει κι άλλες φορές πως χρησιμοποιώ αυτό) είναι ένα μαγικό προϊόν. Η συμπύκνωση του μούστου για την παραγωγή του επιτυγχάνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες, διατηρώντας έτσι όλα τα θρεπτικά συστατικά και τα αρώματα του σταφυλιού, κάτι που αποδεικνύεται από το ανοιχτό χρώμα του και από το μεθυστικό άρωμά. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο και σίδηρο.
Ρολά με Κανέλα και Ταχίνι (Ταχινόπιτες)
Ingredients
- ζύμη:
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω)
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά στιγμής 8 γρ.
- 1 ½ φλυτζάνι φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού, σουρωμένο (3 πορτοκάλια περίπου)
- ½ κουταλάκι αλάτι
- γέμιση:
- ½ γεμάτο φλυτζάνι ψιλικομμένα καρύδια
- 300 γρ. ταχίνι
- 120 γρ. βιολογικό άθερμο πετιμέζι
- ½ γεμάτο κουταλάκι κανέλα σε σκόνη
- ½ γεμάτο κουταλάκι μοσχοκάρυδο σε σκόνη
- ½ κουταλάκι γαρύφαλλο σε σκόνη
Instructions
1
Σε ένα μεγάλο μπωλ, αναμειγνύετε το αλεύρι με το αλάτι. Κάνετε μια λακουβίτσα στο κέντρο και ρίχνετε τη μαγιά και τον χυμό πορτοκαλιού. Με μια ξύλινη κουτάλα δουλεύετε το αλεύρι από το τοίχωμα του μπωλ προς την λακούβα μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται η ζύμη. Ζυμώνετε με τα χέρια την ζύμη μέσα στο μπωλ, μέχρι να γίνει λεία, προσθέτοντας λίγο ακόμα αλεύρι αν χρειαστεί. Πλάθετε την ζύμη σε μπάλα, σκεπάζετε το μπωλ με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνετε σε ένα ζεστό μέρος για μισή ώρα περίπου.
2
Εντωμεταξύ, ετοιμάζετε την γέμιση. Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε το ταχίνι, το πετιμέζι και τα μπαχαρικά. Ζεσταίνετε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αφήνετε στην άκρη.
3
Χωρίζετε την ζύμη σε 10 ίσα κομμάτια, στο μέγεθος μιας μπάλας του πινγκ-πονγκ. Ανοίγετε ένα-ένα κομμάτι πάνω σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Χρησιμοποιώντας τον πλάστη, ανοίγετε κάθε κομμάτι ζύμης σε στενόμακρες λωρίδες 23-25 εκ. Αλείφετε την επιφάνεια της ζύμης με περίπου 2 κουταλιές από το μείγμα ταχινιού, πασπαλίζετε με λίγο τριμμένο καρύδι, τυλίγετε την ζύμη σε σφιχτό κύλινδρο και τέλος σχηματίζετε ένα σαλιγκάρι.
4
Τοποθετείτε τις ταχινόπιτες σε ένα ταψί στρωμμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο c, για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
5
Σερβίρετε τα ρολά με κανέλα και ταχίνι είτε χλιαρά, είτε σε θερμοκρασία δωματίου, περιχυμένα με λίγο ακόμα άθερμο πετιμέζι.
Nutrition
-
424
Calories
-
52g
Carbohydrates
-
20g
Fat
-
5g
Fiber
-
12g
Protein
-
3g
Saturated fat
-
156mg
Sodium
-
6g
Sugar
Notes
Διατροφική αξία ανά μερίδα (136g)
Ρολά με Κανέλα και Ταχίνι (Ταχινόπιτες)
Ingredients
- ζύμη:
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω)
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά στιγμής 8 γρ.
- 1 ½ φλυτζάνι φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού, σουρωμένο (3 πορτοκάλια περίπου)
- ½ κουταλάκι αλάτι
- γέμιση:
- ½ γεμάτο φλυτζάνι ψιλικομμένα καρύδια
- 300 γρ. ταχίνι
- 120 γρ. βιολογικό άθερμο πετιμέζι
- ½ γεμάτο κουταλάκι κανέλα σε σκόνη
- ½ γεμάτο κουταλάκι μοσχοκάρυδο σε σκόνη
- ½ κουταλάκι γαρύφαλλο σε σκόνη
Instructions
Σε ένα μεγάλο μπωλ, αναμειγνύετε το αλεύρι με το αλάτι. Κάνετε μια λακουβίτσα στο κέντρο και ρίχνετε τη μαγιά και τον χυμό πορτοκαλιού. Με μια ξύλινη κουτάλα δουλεύετε το αλεύρι από το τοίχωμα του μπωλ προς την λακούβα μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται η ζύμη. Ζυμώνετε με τα χέρια την ζύμη μέσα στο μπωλ, μέχρι να γίνει λεία, προσθέτοντας λίγο ακόμα αλεύρι αν χρειαστεί. Πλάθετε την ζύμη σε μπάλα, σκεπάζετε το μπωλ με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνετε σε ένα ζεστό μέρος για μισή ώρα περίπου.
Εντωμεταξύ, ετοιμάζετε την γέμιση. Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε το ταχίνι, το πετιμέζι και τα μπαχαρικά. Ζεσταίνετε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αφήνετε στην άκρη.
Χωρίζετε την ζύμη σε 10 ίσα κομμάτια, στο μέγεθος μιας μπάλας του πινγκ-πονγκ. Ανοίγετε ένα-ένα κομμάτι πάνω σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Χρησιμοποιώντας τον πλάστη, ανοίγετε κάθε κομμάτι ζύμης σε στενόμακρες λωρίδες 23-25 εκ. Αλείφετε την επιφάνεια της ζύμης με περίπου 2 κουταλιές από το μείγμα ταχινιού, πασπαλίζετε με λίγο τριμμένο καρύδι, τυλίγετε την ζύμη σε σφιχτό κύλινδρο και τέλος σχηματίζετε ένα σαλιγκάρι.
Τοποθετείτε τις ταχινόπιτες σε ένα ταψί στρωμμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο c, για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Σερβίρετε τα ρολά με κανέλα και ταχίνι είτε χλιαρά, είτε σε θερμοκρασία δωματίου, περιχυμένα με λίγο ακόμα άθερμο πετιμέζι.
Nutrition
-
424 Calories
-
52g Carbohydrates
-
20g Fat
-
5g Fiber
-
12g Protein
-
3g Saturated fat
-
156mg Sodium
-
6g Sugar
Notes
Διατροφική αξία ανά μερίδα (136g)
23 Comments
neanikon
10 Οκτωβρίου, 2016 at 8:24 πμΠόσο υπέροχα! Τι ωραία υλικά και τι όμορφα που δείχνουν! Πραγματικά θα ήθελα να απλώσω το χέρι μου μες την οθόνη 🙂
Καλημέρα και καλή εβδομάδα Εύη!!!!!
The Healthy Cook
10 Οκτωβρίου, 2016 at 4:22 μμευχαριστώ Άρη μου!
καλή εβδομάδα!
Αγγελική | CooKika
10 Οκτωβρίου, 2016 at 8:40 πμΤα λαχτάρισα πρωί πρωί!!
Αφράτα και γεμάτα αρώματα και θρεπτικά συστατικά, τι καλύτερο για ένα “δυνατό” πρωινό ξεκίνημα!
Φιλάκια πολλά Εύη μου, xxx!
The Healthy Cook
10 Οκτωβρίου, 2016 at 4:23 μμείναι πραγματικά πολύ μυρωδάτα 🙂
ευχαριστώ Αγγελικούλα!
φιλιά
Ριτσα
26 Μαρτίου, 2023 at 1:19 μμΜπορεί στην ίδια δοσολογία το πετιμέζι να αντικατασταθεί με μέλι; Φαντάζομαι ότι πετιμέζι μπορεί να βάλουμε και αυτό που έχουμε , που δεν είναι το αθερμο βιολογικό που λέτε. Αλήθεια αυτό που το βρίσκουμε; Ευχαριστώ πολύ!
Evi Skoura
26 Μαρτίου, 2023 at 8:34 μμΝαι, και βέβαια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέλι, στην ίδια ποσότητα, ή κάποιο άλλο πετιμέζι.
Το συγκεκριμένο το βρίσκετε σε καταστήματα υγιεινής διατροφής και βιολογικών προϊόντων, και στο διαδίκτυο σε eshop.
Αν τα δοκιμάσετε θα χαρώ να μάθω πως σας φάνηκαν 🙂
Χρυσαυγή
10 Οκτωβρίου, 2016 at 11:33 πμΦανταστική συνταγή. Είδα στο ίνσταγκραμ την προαναγγελία της και ήμουν περίεργη να την διαβάσω. Καλά, η φωτογράφιση δεν χρειάζεται να πω πόσο πολύ μου αρέσει!! Μπράβο Εύη!
The Healthy Cook
10 Οκτωβρίου, 2016 at 4:24 μμευχαριστώωω! 🙂
dolmadaki
10 Οκτωβρίου, 2016 at 11:50 πμκαλημερα!! τι ωραιες που ειναι! και οι φωτο υπεροχες!!! ωραια ιδεα για μας που δεν μας ενθουσιαζει το ταχινι σκετο !
The Healthy Cook
10 Οκτωβρίου, 2016 at 4:24 μμθα σου αρέσουν! είμαι σίγουρη! 😉
peps@pepi's kitchen
10 Οκτωβρίου, 2016 at 12:07 μμΥπέροχα είναι!!!!
Φαντάζομαι γεύση και άρωμα με 1 1/2 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού και με το συγκεκριμένο πετιμέζι….αααααχχχχχ θα τα φτιάξω σίγουρα!!!
The Healthy Cook
10 Οκτωβρίου, 2016 at 4:26 μμακόμα δεν τα έφτιαξες???? 😀 😀 😀
Vasia
10 Οκτωβρίου, 2016 at 12:19 μμΜπορούμε να τις καταψύξουμε; Αν ναι, σε ποιο στάδιο; Αφού ψηθούν ή πριν; Ή είναι καλύτερα να κόψουμε τη συνταγή στα δύο; Επίσης, διατηρούνται εκτός ψυγείου για κανά δυό μέρες; Ευχαριστώ!!!!
The Healthy Cook
10 Οκτωβρίου, 2016 at 4:30 μμΗ αλήθεια είναι πως δεν το έχω δοκιμάσει. Θα το κάνω όμως σύντομα.
Αν το δοκιμάσετε πριν από εμένα, θα χαρώ να μάθω το αποτέλεσμα.
Πάντως αν θέλετε να φτιάξετε την μισή δόση, δεν θα υπάρχει πρόβλημα.
Εκτός ψυγείου διατηρούνται, σε αεροστεγές κουτί, για 4-5 ημέρες.
Καλά μαγειρέματα! 🙂
Ξανθή
10 Οκτωβρίου, 2016 at 6:45 μμΈνα να δοκιμάσω μόνο!!!
Μπήκαμε σε δίαιτα γλυκών.
The Healthy Cook
15 Οκτωβρίου, 2016 at 10:36 μμόταν τα ξαναφτιάξω θα σου φέρω! 🙂
Ερμιόνη
10 Οκτωβρίου, 2016 at 10:30 μμΥπέροχη συνταγή!
Υγιεινή και παράλληλα υπερνόστιμη. Όλα τα υλικά μου αρέσουν τόσο μα τόσο πολύ που δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτά τα ρολάκια θα τα λατρέψω.
Πολύ ενδιαφέρουσες και οι συνοδευτικές πληροφορίες 🙂
The Healthy Cook
15 Οκτωβρίου, 2016 at 10:39 μμευχαριστώ πολύ Ερμιόνη μου! χαίρομαι που σου αρέσουν!
Cook Taste Live
13 Οκτωβρίου, 2016 at 1:06 πμΔεν το είχα σκεφτεί ποτέ ότι οι ταχινόπιτες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα ελληνικά ρολά κανέλας!
Πάντως μόνο η σκέψη τους και οι φωτογραφίες σου μου ανοίγουν την όρεξη. Τα υλικά είναι ένα προς ένα (ειδικά το ταχίνι και το πετιμέζι). Θρεπτικά και συγχρόνως τόσο νόστιμα!
Πολύ ωραία ιδέα Ευάκι!
The Healthy Cook
15 Οκτωβρίου, 2016 at 10:42 μμμα δεν είναι? και καλύτερα μην σου πω! 😉
ευχαριστώ πολύ Ευάκι!
Pamela Helen
7 Νοεμβρίου, 2018 at 9:22 μμΜολις τα φουρνισα και μαντέψτε! Τα τύλιξα λαθος ? ειμαι να σκασω. Θα δουμε τι θα βγει. Κατα ταλκα ειναι υπέροχη συνταγή. Φιλακια πολλα.
The Healthy Cook
7 Νοεμβρίου, 2018 at 9:25 μμΩχ, τι κρίμα.. Ε, την επόμενη φορά θα γίνουν τέλεια! ?
The Healthy Cook
7 Νοεμβρίου, 2018 at 9:26 μμΚαλοφάγωτα!