• Ελληνικά
  • English
  • Vegan/ Για χορτοφάγους/ Νηστίσιμα/ Συνταγές/ Χειροποίητα Βρώσιμα Δώρα/ Ψωμί

    Ψωμί Ολικής με Ελιές και Λιαστές Τομάτες

    Λένε ότι το ζύμωμα είναι χαλαρωτικό, όπως και το να ψήνεις ψωμί. Για μένα χαλαρωτική είναι η μαγειρική γενικά. Αλλά νομίζω πως η προετοιμασία ενός ψωμιού, το σχήμα που θα του δώσεις, το φούσκωμά του, η μυρωδιά του όσο ψήνεται και το αποτέλεσμα που θα σε δικαιώσει, είναι από τις πιο ανταποδοτικές στιγμές για μια μαγείρισσα. Αυτά ήταν τα συναισθήματά μου όταν έφτιαξα αυτό το ψωμί ολικής με ελιές και λιαστές τομάτες.

    Whole-Wheat-Bread-with-Olives-Sun-Dried-Tomatoes – Ψωμί-Ολικής-με-Ελιές-Λιαστές-Τομάτες

    Η μυρωδιά του και η γεύση του ήταν αυτό που πραγματικά ήθελα να πετύχω. Ένα ψωμί ολικής, εμπλουτισμένο με υλικά της ελληνικής φύσης: ελιές, τομάτες, δεντρολίβανο και ελαιόλαδο.  Όσο για το σχήμα του, δεν είναι πανέμορφο? Σε αυτό συνέβαλε η 3D φόρμα σιλικόνης Treccia της  Silikomart η οποία είναι ιδανική για ψωμιά, κέικ, αλλά και τα πασχαλινά τσουρέκια σας.

    Whole-Wheat-Bread-with-Olives-Sun-Dried-Tomatoes – Ψωμί-Ολικής-με-Ελιές-Λιαστές-Τομάτες

    Η συνταγή είναι απλή, εύκολη και καθόλου κουραστική. Το ζύμωμα της ζύμης είναι ελάχιστο και μπορεί να το κάνει ο καθένας. Ακολουθήστε πιστά την συνταγή και θα έχετε το πιο μυρωδάτο ψωμί ολικής με ελιές, λιαστές τομάτες και δεντρολίβανο, χωρίς πολύ κόπο 😉

    Whole-Wheat-Bread-with-Olives-Sun-Dried-Tomatoes – Ψωμί-Ολικής-με-Ελιές-Λιαστές-Τομάτες

     

    Ψωμί Ολικής με Ελιές και Λιαστές Τομάτες

    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 3,50 out of 5)
    Loading...
    Serves: 24
    Prep Time: 15 λεπτά (+1 ½ ώρα φούσκωμα) Cooking Time: 50 λεπτά

    Ingredients

    • 600 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
    • 16 γρ. (2 φακελάκια) ξηρή μαγιά
    • 500 ml χλιαρό νερό
    • 2 κουταλάκια μέλι
    • 1 ½ κουταλάκι αλάτι*
    • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
    • 80 γρ. λιαστές τομάτες (αυτές που φυλάσσονται στο λάδι) , ξεπλυμμένες και στεγνωμένες, κομμένες σε πολύ λεπτές λωρίδες
    • 120 γρ. ελιές μαύρες (Καλαμών ή άλλες), χοντροκομμένες, ή, κομμένες σε ροδέλες
    • ½ κουταλάκι φρέσκο δεντρολίβανο, πολύ ψιλοκομμένο

    Instructions

    1

    Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι.

    2

    Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το μέλι και την μαγιά. Ρίχνουμε το 1 φλυτζάνι νερό και ανακατεύουμε λίγο με μια ξύλινη κουτάλα.

    3

    Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τις ελιές, τις τομάτες, το δεντρολίβανο και σιγά-σιγά προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό ανακατεύοντας.

    4

    Αφήνουμε την κουτάλα στην άκρη και ζυμώνουμε με το χέρι τόσο ώστε να απορροφηθεί όλο το αλεύρι από την ζύμη και να ξεκολλάει από τοιχώματα και από το χέρι. Αυτό θα γίνει πολύ γρήγορα, μην την παραζυμώσετε. Ίσως χρειαστεί λίγο ακόμα αλεύρι ή λίγο ακόμα νερό για να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

    5

    Μεταφέρουμε την ζύμη σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπωλ, την σκεπάζουμε και την βάζουμε σε ένα ζεστό μέρος να φουσκώσει για 1 ώρα περίπου και να διπλασιαστεί (αν την βάλετε στον ήλιο θα φουσκώσει πιο γρήγορα).

    6

    Αφού φουσκώσει η ζύμη, την ζυμώνουμε ξανά για πολύ λίγο και την μεταφέρουμε στην 3D φόρμα Treccia της Silikomart και την απλώνουμε ομοιόμορφα. ** Σκεπάζουμε και αφήνουμε την ζύμη πάλι σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου ½ ώρα. Εν τω μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200o C.

    7

    Τοποθετούμε την φόρμα πάνω σε ένα ταψί ή λαμαρίνα και ψήνουμε το ψωμί για 40 λεπτά. Βγάζουμε την φόρμα από τον φούρνο, αναποδογυρίζουμε το ψωμί πάνω στο ταψί, και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.***

    8

    Αφήνουμε το ψωμί να κρυώσει τελείως πάνω σε σχάρα και μετά το κόβουμε.

    Nutrition

    • 119 Calories
    • 22g Carbohydrates
    • 2g Fat
    • 1g Fiber
    • 3g Protein
    • 194mg Sodium
    • 2g Sugar

    Notes

    *Εάν οι ελιές σας είναι πολύ αλμυρές αφαιρέστε το 1/2 κουταλάκι αλάτι.

    **Εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιείτε φόρμα, μεταφέρετε την ζύμη στο ταψί όπου θα την ψήσετε και δώστε στην ζύμη το σχήμα που θέλετε. Έχετε στο νου σας πως ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος του ψωμιού.

    ***Εάν δεν χρησιμοποιείτε φόρμα, παραλείπετε αυτό το στάδιο και απλά ψήνετε το ψωμί για 50 λεπτά.

    Διατροφική αξία ανά μερίδα (57g)

     

    Whole-Wheat-Bread-with-Olives-Sun-Dried-Tomatoes – Ψωμί-Ολικής-με-Ελιές-Λιαστές-Τομάτες

     

    Whole-Wheat-Bread-with-Olives-Sun-Dried-Tomatoes – Ψωμί-Ολικής-με-Ελιές-Λιαστές-Τομάτες

     

    Share on Social Media
     
        

    You Might Also Like

    8 Comments

  • Reply
    peps@pepi's kitchen
    27 Μαρτίου, 2017 at 3:22 μμ

    Όμορφο!!!! ….και σίγουρα νόστιμο!

    • Reply
      The Healthy Cook
      27 Μαρτίου, 2017 at 10:59 μμ

      πολύ! 😉

  • Reply
    Ερμιόνη
    27 Μαρτίου, 2017 at 8:54 μμ

    Τι ωραίο και γεμάτο γεύση ψωμάκι!
    Τη συγκεκριμένη φόρμα την έχω και εγώ και ανυπομονώ να τη χρησιμοποιήσω 🙂
    Δίνει τόσο όμορφο σχήμα στις ζύμες!
    Σε φιλώ

    • Reply
      The Healthy Cook
      27 Μαρτίου, 2017 at 11:01 μμ

      πραγματικά! δίνει υπέροχο σχήμα 🙂
      ευχαριστώ Ερμιόνη μου!
      σε φιλώ

  • Reply
    cookika
    1 Απριλίου, 2017 at 10:07 μμ

    Λαχταριστό και μυρωδάτο! Και πόσο δίκιο έχεις για το χαλαρωτικό αίσθημα του ζυμώματος! Φιλάκια Εύη μου!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      13 Απριλίου, 2017 at 11:35 μμ

      ευχαριστώ Αγγελικούλα! φιλιά πολλά!

  • Reply
    Αρης
    11 Απριλίου, 2017 at 11:27 μμ

    Τι ωραία φόρμα! Τέλειο ψωμακι! Καλό Πάσχα Εύη, να περάσεις υπέροχα!

    • Reply
      The Healthy Cook
      13 Απριλίου, 2017 at 11:36 μμ

      ευχαριστώ Άρη μου! Καλό Πάσχα!

    Leave a Reply