Λένε ότι το ζύμωμα είναι χαλαρωτικό, όπως και το να ψήνεις ψωμί. Για μένα χαλαρωτική είναι η μαγειρική γενικά. Αλλά νομίζω πως η προετοιμασία ενός ψωμιού, το σχήμα που θα του δώσεις, το φούσκωμά του, η μυρωδιά του όσο ψήνεται και το αποτέλεσμα που θα σε δικαιώσει, είναι από τις πιο ανταποδοτικές στιγμές για μια μαγείρισσα. Αυτά ήταν τα συναισθήματά μου όταν έφτιαξα αυτό το ψωμί ολικής με ελιές και λιαστές τομάτες.
Η μυρωδιά του και η γεύση του ήταν αυτό που πραγματικά ήθελα να πετύχω. Ένα ψωμί ολικής, εμπλουτισμένο με υλικά της ελληνικής φύσης: ελιές, τομάτες, δεντρολίβανο και ελαιόλαδο. Όσο για το σχήμα του, δεν είναι πανέμορφο? Σε αυτό συνέβαλε η 3D φόρμα σιλικόνης Treccia της Silikomart η οποία είναι ιδανική για ψωμιά, κέικ, αλλά και τα πασχαλινά τσουρέκια σας.
Η συνταγή είναι απλή, εύκολη και καθόλου κουραστική. Το ζύμωμα της ζύμης είναι ελάχιστο και μπορεί να το κάνει ο καθένας. Ακολουθήστε πιστά την συνταγή και θα έχετε το πιο μυρωδάτο ψωμί ολικής με ελιές, λιαστές τομάτες και δεντρολίβανο, χωρίς πολύ κόπο 😉
Ψωμί Ολικής με Ελιές και Λιαστές Τομάτες
Ingredients
- 600 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 16 γρ. (2 φακελάκια) ξηρή μαγιά
- 500 ml χλιαρό νερό
- 2 κουταλάκια μέλι
- 1 ½ κουταλάκι αλάτι*
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- 80 γρ. λιαστές τομάτες (αυτές που φυλάσσονται στο λάδι) , ξεπλυμμένες και στεγνωμένες, κομμένες σε πολύ λεπτές λωρίδες
- 120 γρ. ελιές μαύρες (Καλαμών ή άλλες), χοντροκομμένες, ή, κομμένες σε ροδέλες
- ½ κουταλάκι φρέσκο δεντρολίβανο, πολύ ψιλοκομμένο
Instructions
1
Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι.
2
Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το μέλι και την μαγιά. Ρίχνουμε το 1 φλυτζάνι νερό και ανακατεύουμε λίγο με μια ξύλινη κουτάλα.
3
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τις ελιές, τις τομάτες, το δεντρολίβανο και σιγά-σιγά προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό ανακατεύοντας.
4
Αφήνουμε την κουτάλα στην άκρη και ζυμώνουμε με το χέρι τόσο ώστε να απορροφηθεί όλο το αλεύρι από την ζύμη και να ξεκολλάει από τοιχώματα και από το χέρι. Αυτό θα γίνει πολύ γρήγορα, μην την παραζυμώσετε. Ίσως χρειαστεί λίγο ακόμα αλεύρι ή λίγο ακόμα νερό για να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
5
Μεταφέρουμε την ζύμη σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπωλ, την σκεπάζουμε και την βάζουμε σε ένα ζεστό μέρος να φουσκώσει για 1 ώρα περίπου και να διπλασιαστεί (αν την βάλετε στον ήλιο θα φουσκώσει πιο γρήγορα).
6
Αφού φουσκώσει η ζύμη, την ζυμώνουμε ξανά για πολύ λίγο και την μεταφέρουμε στην 3D φόρμα Treccia της Silikomart και την απλώνουμε ομοιόμορφα. ** Σκεπάζουμε και αφήνουμε την ζύμη πάλι σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου ½ ώρα. Εν τω μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200o C.
7
Τοποθετούμε την φόρμα πάνω σε ένα ταψί ή λαμαρίνα και ψήνουμε το ψωμί για 40 λεπτά. Βγάζουμε την φόρμα από τον φούρνο, αναποδογυρίζουμε το ψωμί πάνω στο ταψί, και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.***
8
Αφήνουμε το ψωμί να κρυώσει τελείως πάνω σε σχάρα και μετά το κόβουμε.
Nutrition
-
119
Calories
-
22g
Carbohydrates
-
2g
Fat
-
1g
Fiber
-
3g
Protein
-
194mg
Sodium
-
2g
Sugar
Notes
*Εάν οι ελιές σας είναι πολύ αλμυρές αφαιρέστε το 1/2 κουταλάκι αλάτι.
**Εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιείτε φόρμα, μεταφέρετε την ζύμη στο ταψί όπου θα την ψήσετε και δώστε στην ζύμη το σχήμα που θέλετε. Έχετε στο νου σας πως ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος του ψωμιού.
***Εάν δεν χρησιμοποιείτε φόρμα, παραλείπετε αυτό το στάδιο και απλά ψήνετε το ψωμί για 50 λεπτά.
Διατροφική αξία ανά μερίδα (57g)
Ψωμί Ολικής με Ελιές και Λιαστές Τομάτες
Ingredients
- 600 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 16 γρ. (2 φακελάκια) ξηρή μαγιά
- 500 ml χλιαρό νερό
- 2 κουταλάκια μέλι
- 1 ½ κουταλάκι αλάτι*
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- 80 γρ. λιαστές τομάτες (αυτές που φυλάσσονται στο λάδι) , ξεπλυμμένες και στεγνωμένες, κομμένες σε πολύ λεπτές λωρίδες
- 120 γρ. ελιές μαύρες (Καλαμών ή άλλες), χοντροκομμένες, ή, κομμένες σε ροδέλες
- ½ κουταλάκι φρέσκο δεντρολίβανο, πολύ ψιλοκομμένο
Instructions
Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι.
Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το μέλι και την μαγιά. Ρίχνουμε το 1 φλυτζάνι νερό και ανακατεύουμε λίγο με μια ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τις ελιές, τις τομάτες, το δεντρολίβανο και σιγά-σιγά προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό ανακατεύοντας.
Αφήνουμε την κουτάλα στην άκρη και ζυμώνουμε με το χέρι τόσο ώστε να απορροφηθεί όλο το αλεύρι από την ζύμη και να ξεκολλάει από τοιχώματα και από το χέρι. Αυτό θα γίνει πολύ γρήγορα, μην την παραζυμώσετε. Ίσως χρειαστεί λίγο ακόμα αλεύρι ή λίγο ακόμα νερό για να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Μεταφέρουμε την ζύμη σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπωλ, την σκεπάζουμε και την βάζουμε σε ένα ζεστό μέρος να φουσκώσει για 1 ώρα περίπου και να διπλασιαστεί (αν την βάλετε στον ήλιο θα φουσκώσει πιο γρήγορα).
Αφού φουσκώσει η ζύμη, την ζυμώνουμε ξανά για πολύ λίγο και την μεταφέρουμε στην 3D φόρμα Treccia της Silikomart και την απλώνουμε ομοιόμορφα. ** Σκεπάζουμε και αφήνουμε την ζύμη πάλι σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου ½ ώρα. Εν τω μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200o C.
Τοποθετούμε την φόρμα πάνω σε ένα ταψί ή λαμαρίνα και ψήνουμε το ψωμί για 40 λεπτά. Βγάζουμε την φόρμα από τον φούρνο, αναποδογυρίζουμε το ψωμί πάνω στο ταψί, και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.***
Αφήνουμε το ψωμί να κρυώσει τελείως πάνω σε σχάρα και μετά το κόβουμε.
Nutrition
-
119 Calories
-
22g Carbohydrates
-
2g Fat
-
1g Fiber
-
3g Protein
-
194mg Sodium
-
2g Sugar
Notes
*Εάν οι ελιές σας είναι πολύ αλμυρές αφαιρέστε το 1/2 κουταλάκι αλάτι.
**Εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιείτε φόρμα, μεταφέρετε την ζύμη στο ταψί όπου θα την ψήσετε και δώστε στην ζύμη το σχήμα που θέλετε. Έχετε στο νου σας πως ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος του ψωμιού.
***Εάν δεν χρησιμοποιείτε φόρμα, παραλείπετε αυτό το στάδιο και απλά ψήνετε το ψωμί για 50 λεπτά.
Διατροφική αξία ανά μερίδα (57g)
8 Comments
peps@pepi's kitchen
27 Μαρτίου, 2017 at 3:22 μμΌμορφο!!!! ….και σίγουρα νόστιμο!
The Healthy Cook
27 Μαρτίου, 2017 at 10:59 μμπολύ! 😉
Ερμιόνη
27 Μαρτίου, 2017 at 8:54 μμΤι ωραίο και γεμάτο γεύση ψωμάκι!
Τη συγκεκριμένη φόρμα την έχω και εγώ και ανυπομονώ να τη χρησιμοποιήσω 🙂
Δίνει τόσο όμορφο σχήμα στις ζύμες!
Σε φιλώ
The Healthy Cook
27 Μαρτίου, 2017 at 11:01 μμπραγματικά! δίνει υπέροχο σχήμα 🙂
ευχαριστώ Ερμιόνη μου!
σε φιλώ
cookika
1 Απριλίου, 2017 at 10:07 μμΛαχταριστό και μυρωδάτο! Και πόσο δίκιο έχεις για το χαλαρωτικό αίσθημα του ζυμώματος! Φιλάκια Εύη μου!!
The Healthy Cook
13 Απριλίου, 2017 at 11:35 μμευχαριστώ Αγγελικούλα! φιλιά πολλά!
Αρης
11 Απριλίου, 2017 at 11:27 μμΤι ωραία φόρμα! Τέλειο ψωμακι! Καλό Πάσχα Εύη, να περάσεις υπέροχα!
The Healthy Cook
13 Απριλίου, 2017 at 11:36 μμευχαριστώ Άρη μου! Καλό Πάσχα!