Τρίτη ανάρτηση του εορταστικού μενού που σας προτείνω και σήμερα σειρά έχει το πρώτο πιάτο. Και μια και το μενού είναι εορταστικό, το ρίχνουμε λίγο έξω: κρέπες με σουφλέ τυριών και σάλτσα πιπεριάς Φλωρίνης. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες είναι ένα πολύ εντυπωσιακό πιάτο! Όμως, πιστέψτε με, η γεύση αυτού του πιάτου είναι τόσο απολαυστική, όσο και η εμφάνισή του!
Τις κρέπες μπορείτε να τις φτιάξετε από την προηγούμενη μέρα και να τις φυλάξετε στο ψυγείο σκεπασμένες και με αντικολλητικό χαρτί ανάμεσα. Το ίδιο και με την σάλτσα πιπεριάς Φλωρίνης. Φτιάξτε την από την προηγούμενη και φυλάξτε τη στο ψυγείο μέσα σε αεροστεγές δοχείο. Την ημέρα που θα σερβίρετε θα έχετε να φτιάξετε το μείγμα για το σουφλέ και να τα ψήσετε τελευταία στιγμή, γιατί το πιάτο σερβίρετε φρέσκο και ζεστό.
Συνολικός χρόνος: 1 ώρα και 20 λεπτά
Μερίδες: 6
Υλικά:
για τις κρέπες:
- 75 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
- 30 γρ. βούτυρο, λιωμένο
- 185 ml γάλα
- 1 γεμάτη κουταλιά σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
για την σάλτσα πιπεριάς Φλωρίνης:
- 400 γρ. πιπεριές Φλωρίνης
- 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
- 185 ml κρέμα γάλακτος
- αλάτι
για το σουφλέ τυριών:
- 30 γρ. βούτυρο
- 2 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 250 ml γάλα
- 4 αυγά, χωρισμένα
- 50 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- 50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
- ¼ κουταλάκι πιπέρι καγιέν
- λίγο αλάτι
Εκτέλεση:
κρέπες:
- Βάλτε το αλεύρι σε ένα μπωλ και κάντε στο κέντρο μια λακουβίτσα. Προσθέστε σταδιακά τα αυγά, το λιωμένο βούτυρο και το γάλα, ανακατεύοντας συγχρόνως με ένα σύρμα. Προσθέστε το σχοινόπρασο, ανακατέψτε, σκεπάστε το μπωλ και αφήστε την ζύμη να σταθεί για 30 λεπτά περίπου.
- Προθερμάνετε την κρεπιέρα σας ή ένα αντικολλητικό τηγάνι διαμέτρου 18 εκ. σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Ρίξτε περίπου 2 κουταλιές μείγματος στο τηγάνι κάθε φορά, κουνώντας το ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα η ζύμη. Μόλις η κρέπα πάρει χρώμα από την μία μεριά, γυρίστε την από την άλλη. Μεταφέρετε την κρέπα σε ένα σκεύος για να κρυώσει. Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία για όλες τις κρέπες.
σάλτσα πιπεριάς Φλωρίνης:
- Καθαρίστε τις πιπεριές και κόψτε τις στη μέση, εγκάρσια. Ζεστάνετε το γκριλ, ή το φούρνο σε υψηλή θερμοκρασία και τοποθετείστε τις πιπεριές σε ένα ταψί, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, με τη φλούδα τους από πάνω. Ψήστε μέχρι να κάνουν μαύρες κηλίδες και φουσκάλες.
- Βγάλτε τις από τον φούρνο και κλείστε τις, για 10 λεπτά περίπου, σε μια χάρτινη σακούλα (αυτές των οπωροπωλείων). Ξεφλουδίστε τις και πετάξτε τις φλούδες.
- Κόψτε τις πιπεριές σε μέτρια κομμάτια και βάλτε τις στο μούλτι μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Πολτοποιήστε.
σουφλέ τυριών:
- Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, λιώστε το βούτυρο. Προσθέστε το αλεύρι ανακατεύοντας για περίπου 1 λεπτό μέχρι το μείγμα να πήξει και να κάνει φουσκάλες. Ρίξτε σιγά σιγά το γάλα ανακατεύοντας μέχρι η σάλτσα να βράσει και να πήξει.
- Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μπωλ, προσθέστε τους κρόκους των αυγών, τα τυριά και το πιπέρι καγιέν και ανακατέψτε. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει για 5 λεπτά.
- Εν τω μεταξύ, χτυπήστε τα ασπράδια στο μίξερ μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Προσεκτικά, προσθέστε τη μαρέγκα στο μείγμα των τυριών και ανακατέψτε με απαλές κινήσεις.
ψήσιμο & σερβίρισμα:
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170ο C.
- Βουτυρώστε 6 ατομικά πυρίμαχα φορμάκια για σουφλέ. Τοποθετήστε τα σε ένα ταψί.
- Προσεκτικά, βάλτε από μια κρέπα σε κάθε φορμάκι, ώστε να το καλύπτει όλο, δημιουργώντας μια «φωλιά».*
- Μοιράστε το μείγμα του σουφλέ τυριών σε όλα τα φορμάκια και ψήστε τα για 20-25 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Εν τω μεταξύ, σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνετε τη σάλτσα πιπεριάς Φλωρίνης.
- Απλώνετε περίπου 2 κουταλιές σάλτσα σε κάθε πιάτο.
- Πολύ προσεκτικά, βγάλτε τα σουφλέ από τα φορμάκια και τοποθετείστε το κάθε ένα σε κάθε πιάτο, πάνω στην σάλτσα.
- Σερβίρετε αμέσως.
Σημειώσεις:
*Αν οι κρέπες σας εξέχουν πολύ από τα φορμάκια, πιάστε το μέρος που εξέχει με 1-2 οδοντογλυφίδες, ώστε να σταθούν όρθιες κατά το ψήσιμο και να μην πέσουν. Φροντίστε, βέβαια, να αφαιρέσετε τις οδοντογλυφίδες πριν σερβίρετε.
Για το συγκεκριμένο τραπέζι , τα τραπεζομάντηλα μέσης, τα πιάτα, η βάση σερβιρίσματος με καπάκι και τα κασπό από το ΙΚΕΑ, ολοκλήρωσαν την λιτή, αλλά όμορφη διακόσμηση του τραπεζιού και συνετέλεσαν στην ζεστή ατμόσφαιρα που επιθυμούσα.
ΥΓ. Η σημερινή συνταγή αναρτήθηκε στο πλαίσιο των “Food Blog Awards 2015”του “ΒΗΜΑgourmet”, και συγκεκριμένα για την υποψηφιότητά μου στην κατηγορία “ Best Design & Site Architecture”. Για να με ψηφίσετε, συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας στο facebook και πατήστε εδώ. Η ψήφος σας θα είναι έγκυρη αν πατήσετε “like” κάτω από το κείμενο. Μπορείτε να ψηφίσετε μια φορά τον κάθε διαγωνιζόμενο. Ευχαριστώ! 🙂
Συνταγή προσαρμοσμένη από το βιβλίο “The Weekend Cook”, The Australian Women’s Weekly.
26 Comments
Χρυσαυγή
16 Νοεμβρίου, 2015 at 8:46 πμΕντάξει!!!!!!!!!!! Αυτό κι αν είναι φαγητό!!!!!!!!!!!
Δεν έχω λόγια Εύη, δεν έχω!!! Δηλαδή 3 μερίδες θα ήθελα και πάλι παίζει να μην μου έφθαναν!!!
Χίλια μπράβο!!
The Healthy Cook
17 Νοεμβρίου, 2015 at 2:57 μμευχαριστώ πολύ!! 🙂
craftcooklove
16 Νοεμβρίου, 2015 at 9:41 πμΠολύ εντυπωσιακό για το γιορτινό τραπέζι !! Speechless χαζεύω τις εικόνες και σκέφτομαι το πόσο νόστιμα πρέπει να είναι !! Τέλεια πρόταση Εύη μου, ευχαριστούμε!
The Healthy Cook
17 Νοεμβρίου, 2015 at 2:58 μμευχαριστώ πολύ ΑΘηνούλα!
mia maria
16 Νοεμβρίου, 2015 at 10:02 πμΆλλο ένα υπέροχο πιάτο! Πολύ θα ήθελα να ήμουν σε αυτό το τραπέζι….χιχιχι 🙂
The Healthy Cook
17 Νοεμβρίου, 2015 at 2:58 μμχαχαχα!! ευχαριστώ! 😉
peps@pepiskitchen
16 Νοεμβρίου, 2015 at 10:36 πμΕντυπωσιακό πιάτο!!!
Εντυπωσιακή εμφάνιση!!!
ΣΟΥΥΥΥΥΥΥΠΕΡ γεύση!!!!!!!!!!!!!
Μπράβο!!
The Healthy Cook
17 Νοεμβρίου, 2015 at 2:59 μμmerci! 🙂
dolmadaki
16 Νοεμβρίου, 2015 at 1:44 μμωωωωωωωωωωω
σαλτσα πιπεριας γιαμ
κρεπες γιαμ
σουφλε τυριων γιαμ
οποτε γιαμ γιαμ γιαμ για το πιατο σου και το πρεζεντέσιον -που λεμε κ στο χωριο μου-
τοσο απλο και τοσο φινετσατο!
The Healthy Cook
17 Νοεμβρίου, 2015 at 2:59 μμάσε Αναστασία, όλα τα γιαμ μαζεμένα σ’ αυτό το πιάτο!!
σ’ ευχαριστώ!
createwithheart
16 Νοεμβρίου, 2015 at 2:00 μμΕξαιρετικό πιάτο!! Μου τρέχουν τα σάλια…??
The Healthy Cook
17 Νοεμβρίου, 2015 at 3:00 μμ🙂
Χρύσα
16 Νοεμβρίου, 2015 at 5:34 μμΚαταρχήν, η παρουσίαση είναι εκπληκτική! Πιάτο ποιότητας καλού εστιατορίου!
Οι γεύσεις που συνδύασες μου είναι πολύ αγαπημένες, θα ήθελα πολύ να το δοκιμάσω αυτό το πιάτο! Μπράβο Ευάκι!
The Healthy Cook
17 Νοεμβρίου, 2015 at 3:00 μμευχαριστώ κοριτσάκι μου!
Ξανθή
16 Νοεμβρίου, 2015 at 9:05 μμΕξαιρετικό πιάτο και παρουσίαση!!
The Healthy Cook
17 Νοεμβρίου, 2015 at 3:00 μμευχαριστώ πολύ Ξανθή!
sp00nstories
16 Νοεμβρίου, 2015 at 9:56 μμΥπερπαραγωγή κυρία μου…και αυτό το πιπεράκι με τα τυριά με τρελαίνει σου λέω!!Pin εννοείται!!
The Healthy Cook
17 Νοεμβρίου, 2015 at 3:01 μμχαχαχαχα!!! ευχαριστώ Λίλια!
theonewithallthetastes
16 Νοεμβρίου, 2015 at 11:02 μμΠολύ εντυπωσιακό πιάτο!
Μου αρέσει πολύ που έχεις προσθέσει σχοινόπρασο στη ζύμη, δίνει πολύ ενδιαφέρον σε γεύση και υφή!
Τα σουφλέ είναι πάντα αγαπημένα και καλοδεχούμενα. Η σάλτσα πιπεριάς δίνει μια πολύ διαφορετική και ευχάριστη πινελιά!
Μπράβο Ευάκι!
The Healthy Cook
17 Νοεμβρίου, 2015 at 3:02 μμευχαριστώ πολύ Ερμιόνη μου!!
Αγγελική
18 Νοεμβρίου, 2015 at 11:44 πμΗ Χρύσα το έθεσε τέλεια, είναι πιάτο εστιατορίου!! Μπορώ να φανταστώ την έκρηξη γεύσεων και ενθουσιασμού στην πρώτη μπουκιά!!
Μπράβο και πάλι μπράβο!! Σε φιλώ!!
The Healthy Cook
19 Νοεμβρίου, 2015 at 12:48 πμευχαριστώ πολύ Αγγελικούλα! σε φιλώ!
Cook Taste Live
19 Νοεμβρίου, 2015 at 12:09 πμΤι όμορφη παρουσίαση είναι αυτή. Πολύ προσεγμένο και ευπαρουσίαστο το τραπέζι! Όσο για το πιάτο εντυπωσιακότατο.. για να ταιριάζει με το γιορτινό τραπέζι. Εύχομαι να τα περάσατε πολύ ωραία και να απολαύσατε τα λαχταριστά εδέσματα! :*
The Healthy Cook
19 Νοεμβρίου, 2015 at 12:50 πμπεράσαμε υπέροχα και ναι, τα απολαύσαμε! 😉
ευχαριστώ Ευάκι!
Beauty Follower
24 Νοεμβρίου, 2015 at 1:27 μμΟυαου… κλεινω απο τωρα θεση για το ρεβεγιόν σου lol 🙂
The Healthy Cook
28 Νοεμβρίου, 2015 at 5:46 μμχαχαχαχα!!