Για αυτές τις χουχουλιάρικες, φθινοπωρινές, βροχερές Κυριακές, (που πολύ θα μου λείψουν φέτος, μια και δεν θα υπάρχει χρόνος για χουχούλιασμα..) είναι αυτό το κέικ. Ή για αυτά τα απογεύματα που γυρίζεις κατάκοπη και θες ένα ζεστό ρόφημα να σε τονώσει για να συνεχίσεις τις υποχρεώσεις σου. Όπως και να έχει, αυτό το κέικ με χουρμάδες και καρύδια ταιριάζει σε όλες τις περιπτώσεις και μπορεί να γίνει το αγαπημένο σου. Χορτοφαγικό, υγιεινό και χωρίς ζάχαρη… δεν έχεις λόγο να μην το φτιάξεις. 😉
Οι χουρμάδες ταιριάζουν πολύ με τα καρύδια, μιας και έχουν και τα δύο γήινη γεύση. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα πολύ νόστιμο, αφράτο και υγρό κέικ,
Με αυτή την συνταγή κατάφερα να λύσω τον γρίφο με τον οποίο πολλοί από εσάς θα έχετε βρεθεί αντιμέτωποι. Πως αντικαθιστώ την ζάχαρη με μέλι σε ένα κέικ? Δεν είναι τόσο απλό, όσο το να βάλουμε την ίδια ποσότητα σε μέλι και τέλος. Υπάρχουν και κάποια άλλα σημεία που πρέπει να προσέξουμε ώστε να έχουμε σίγουρη επιτυχία στην παρασκευή μας. Έκανα έρευνα και δοκιμές και έχω ετοιμάσει ένα άρθρο με tips που θα σας βοηθήσουν σε κάθε σας παρόμοια απόπειρα. Μέχρι τότε ας δούμε το κέικ με χουρμάδες και καρύδια:
Κέικ με Χουρμάδες και Καρύδια
Ingredients
- 240 γρ. αλεύρι ολικής δίκοκκου σιταριού
- ½ φλυτζάνι λάδι καρύδας
- ½ φλυτζάνι μέλι*
- 1 ¼ φλυτζάνι γάλα αμυγδάλου
- ¼ φλυτζανιού νερό
- 1 φλυτζάνι απύρηνους χουρμάδες, ψιλοκομμένους
- ½ φλυτζάνι καρύδια, χοντροκομμένα
- 1 κουταλάκι στιγμιαίο καφέ, ή καφέ εσπρέσο
- 2 κουταλιές κακάο
- 1 κουταλάκι baking powder
- ½ κουταλάκι μαγειρική σόδα
- 1 πρέζα αλάτι
Instructions
1
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ, διαμέτρου 23 εκ. περίπου.
2
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα και μόλις πάρει βράση αποσύρουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε το μέλι, τον καφέ και το κακάο. Ανακατεύουμε να διαλυθούν και τέλος προσθέτουμε τους χουρμάδες. Αφήνουμε να σταθούν 20 λεπτά περίπου.
3
Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι, το baking powder, την μαγειρική σόδα και το αλάτι. Προσθέτουμε το μείγμα του γάλακτος, το λάδι καρύδας και το νερό. Ανακατεύουμε καλά και τέλος προσθέτουμε τα καρύδια.
4
Αδειάζουμε το μείγμα στην προετοιμασμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170ο C, για 50 λεπτά περίπου.
Nutrition
-
130
Calories
-
19g
Carbohydrates
-
6g
Fat
-
1g
Fiber
-
2g
Protein
-
4g
Saturated fat
-
33mg
Sodium
-
10g
Sugar
Notes
*Εάν αντικαταστήσετε το μέλι με σιρόπι σφενδάμου θα έχετε την vegan εκδοχή αυτού του κέικ.
Διατροφική αξία ανά μερίδα (43g)
Κέικ με Χουρμάδες και Καρύδια
Ingredients
- 240 γρ. αλεύρι ολικής δίκοκκου σιταριού
- ½ φλυτζάνι λάδι καρύδας
- ½ φλυτζάνι μέλι*
- 1 ¼ φλυτζάνι γάλα αμυγδάλου
- ¼ φλυτζανιού νερό
- 1 φλυτζάνι απύρηνους χουρμάδες, ψιλοκομμένους
- ½ φλυτζάνι καρύδια, χοντροκομμένα
- 1 κουταλάκι στιγμιαίο καφέ, ή καφέ εσπρέσο
- 2 κουταλιές κακάο
- 1 κουταλάκι baking powder
- ½ κουταλάκι μαγειρική σόδα
- 1 πρέζα αλάτι
Instructions
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ, διαμέτρου 23 εκ. περίπου.
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα και μόλις πάρει βράση αποσύρουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε το μέλι, τον καφέ και το κακάο. Ανακατεύουμε να διαλυθούν και τέλος προσθέτουμε τους χουρμάδες. Αφήνουμε να σταθούν 20 λεπτά περίπου.
Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι, το baking powder, την μαγειρική σόδα και το αλάτι. Προσθέτουμε το μείγμα του γάλακτος, το λάδι καρύδας και το νερό. Ανακατεύουμε καλά και τέλος προσθέτουμε τα καρύδια.
Αδειάζουμε το μείγμα στην προετοιμασμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170ο C, για 50 λεπτά περίπου.
Nutrition
-
130 Calories
-
19g Carbohydrates
-
6g Fat
-
1g Fiber
-
2g Protein
-
4g Saturated fat
-
33mg Sodium
-
10g Sugar
Notes
*Εάν αντικαταστήσετε το μέλι με σιρόπι σφενδάμου θα έχετε την vegan εκδοχή αυτού του κέικ.
Διατροφική αξία ανά μερίδα (43g)
10 Comments
Χρυσαυγή
4 Οκτωβρίου, 2017 at 8:42 πμΦανταστικό κέικ Εύη! Και τέλεια χειμωνιάτικη φωτογράφηση. Μπράβο σου! Περιμένω εν αγωνίως να διαβάσω το άρθρο σου για το μέλι και τη ζάχαρη! Σε καλημερίζω!
peps@pepi's kitchen
4 Οκτωβρίου, 2017 at 1:28 μμΠολύ ωραία φωτογράφιση!! Ζεστά και φθινοπωρινά χρώματα!
Το κέικ είναι φανταστικό!!! Ελαφρύ, υγιεινό και με λίγες θερμίδες! Θα το φτιάξω!
Ξανθή
4 Οκτωβρίου, 2017 at 10:39 μμΚάτι ήξερα που αγόρασα σήμερα χουρμάδες και λάδι καρύδας.
mia maria
5 Οκτωβρίου, 2017 at 12:04 πμΠολύ ωραίο! Μοσχομυρωδάτο!
dolmadaki
9 Οκτωβρίου, 2017 at 10:26 μμυπεροχο!!! μου θυμιζει χριστουγεννιατικο κεικ – λιγο ταυλικα λιγο η φωτογραφια- !! μ αρεσει!
Maria G.
3 Νοεμβρίου, 2019 at 7:46 μμΕξαιρετικό κέικ με υπέροχο συνδυασμό υλικών. Το εχω φτιάξει πολλες φορές και ενθουσίασε.
Συγχαρητήρια και ευχαριστούμε για το μοίρασμα της συνταγής.
The Healthy Cook
4 Νοεμβρίου, 2019 at 1:53 πμΣας ευχαριστώ κι εγώ για τα καλά σας λόγια! Χαίρομαι πολύ που σας αρέσει! ?
How to Substitute Sugar in any Baked Goods
25 Αυγούστου, 2020 at 8:36 πμ[…] sugar with another sweetener (honey, maple syrup, agave) will probably lead you to failure. Recently, I was once again in this position, I did research and tests, and finally I found some tips that […]
Λαμπρινή
18 Απριλίου, 2021 at 3:34 μμΕξαιρετική συνταγή..μόλις δοκιμάστηκε…Ευχαριστούμε πολύ
Evi Skoura
19 Απριλίου, 2021 at 12:11 μμΧαίρομαι πολύ! Σας ευχαριστώ για το σχόλιο 🙂