Αυτή η εβδομάδα ξεκινάει πολύ γλυκά και νόστιμα, με υγιεινή σπιτική πραλίνα φουντουκιού (nutella), για μικρά και μεγάλα παιδιά 😉 Τώρα αν σας πω πως η περιβόητη nutella, και πριν η Μερέντα, δεν ήταν ποτέ από τις αγαπημένες λιχουδιές, τι θα πείτε? Πιθανότατα να είμαι η μοναδική, αλλά ούτε όσο ήμουν παιδί, ούτε τώρα που μεγάλωσα (λίγο!) δεν ένιωσα αυτήν την ακατανίκητη επιθυμία να αδειάσω το βάζο, σαν μερικούς μερικούς… Ονόματα δεν λέμε 😀 Τώρα, όμως που έφτιαξα την δική μου, που ξέρω ότι είναι υγιεινή και δεν περιέχει χίλια δυο πρόσθετα, έχω ξετρελαθεί!
Η σημερινή συνταγή για πραλίνα φουντουκιού είναι πολύ γρήγορη και εύκολη και το σημαντικότερο, έχει μόλις 4 υλικά και δεν περιέχει ζάχαρη. Είμαι σίγουρη ότι θα την λατρέψετε! Είναι σοκολατένια, κρεμώδης, απαλή, όσο γλυκιά πρέπει και μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε με χίλιους δυο τρόπους (εκτός από το να την φάτε με το κουταλάκι… ). Μπορείτε για παράδειγμα να την συνδυάσετε με τα σπιτικά μπισκότα digestive, με τις τηγανίτες μπανάνας, με μάφινς όπως αυτά, να φτιάξετε το Τσιζκέικ Nutella, με φρέσκα φρούτα όπως μπανάνες, μήλα, αχλάδια, φράουλες, ή προσθέτοντας την σε άλλες συνταγές που θα δούμε και μαζί στο μέλλον.
Ο επεξεργαστής τροφίμων (μούλτι) είναι απαραίτητος για να την υλοποιήσετε.
Υγιεινή Σπιτική Πραλίνα Φουντουκιού (Nutella)
Συνταγή για υγιεινή, σπιτική πραλίνα φουντουκιού (nutella), χωρίς ζάχαρη, για μικρά και μεγάλα παιδιά. Απλή, γρήγορη και εθιστική!
Ingredients
- 250 γρ. φουντούκια
- 100 γρ. μέλι, ή σιρόπι σφενδάμου για τους vegans
- 20 γρ. κακάο σε σκόνη, κατά προτίμηση βιολογικό
- ½ φλυτζάνι νερό περίπου (ίσως να μην χρειαστεί όλο)
Instructions
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Τοποθετούμε τα φουντούκια σε ένα ταψί και τα καβουρδίζουμε για 12-15 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας τα εντωμεταξύ μια-δυο φορές.* Αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν και τα τρίβουμε με τα χέρια σας ώστε να αφαιρέσουμε την φλούδα τους, όσο γίνεται.
Μεταφέρουμε τα φουντούκια στον κάδο του επεξεργαστή τροφίμων και τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν βούτυρο, 5-7 λεπτά περίπου (εξαρτάται από τον επεξεργαστή). Ίσως χρειαστεί να ανοίξετε τον κάδο και να καθαρίσετε τα τοιχώματα με μια σπάτουλα ώστε να δουλευτούν καλά τα φουντούκια.
Προσθέτουμε το μέλι ή το σιρόπι σφενδάμου, το κακάο και το μισό περίπου από το νερό και ενεργοποιούμε ξανά το μούλτι. Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε εάν χρειάζεται. (Ίσως την θέλετε πιο γλυκιά, ή πιο αραιή, κλπ).**
Μεταφέρουμε την πραλίνα φουντουκιού σε ένα βάζο και φυλάμε σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 2 εβδομάδες. (λέμε τώρα… :D)
Nutrition
-
109 Calories
-
8g Carbohydrates
-
9g Fat
-
2g Fiber
-
2g Protein
-
1g Saturated fat
-
1mg Sodium
-
5g Sugar
Notes
Διατροφική αξία ανά μερίδα (27g)
Και η σπιτική πραλίνα φουντουκιού (nutella) είναι έτοιμη! Καλοφάγωτη!
Σημειώσεις:
*Αν αγοράσετε έτοιμα καβουρδισμένα φουντούκια, καβουρδίστε τα 5-7 λεπτά ίσα ίσα για να βγάλουν τα έλαια και τα αρώματά τους.
**Έχετε στο νου σας πως όσο την επεξεργαζόμαστε στο μούλτι η πραλίνα φουντουκιού ζεσταίνετε αρκετά και όσο κρυώνει αργότερα θα σφίξει. Καλό θα είναι να μην την κάνετε πολύ σφιχτή.
♥ Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή και θέλετε να δείτε κι άλλες τέτοιες, κάντε δωρεάν εγγραφή στο The Healthy Cook και κάθε νέα συνταγή θα έρχεται στο email σας! ?
28 Comments
neanikon
31 Οκτωβρίου, 2016 at 6:34 πμΚαλημέρα Εύη!!!!!!! Μας ξεσηκώνεις πρωί πρωί!!!!
Η πραλίνα είναι τέλεια, την έχω δοκιμάσει, λίγο πολύ με τον ίδιο τρόπο και τα ίδια υλικά, και βγαίνει υπέροχη!! Το μόνο που πρόσεξα και με προβλημάτισε λίγο είναι ότι διατηρείται εκτός ψυγείου για 2 βδομάδες. Σωστά κατάλαβα;; Νομίζω είναι λίγο οριακό, μιας και περιέχει λίγη υγρασία εσωτερικά από το νερό. Βέβαια σιγά μην αντέξει 2 βδομάδες, όπως σωστά και εσύ μας λες!!
Ωραίες & λαχταριστές φωτογραφίες!
The Healthy Cook
3 Νοεμβρίου, 2016 at 4:56 μμεμένα μου κράτησε, αλλά σίγουρα έχει να κάνει και με την θερμοκρασία περιβάλλοντος.
σ’ ευχαριστώ Άρη!
Χρυσαυγή
31 Οκτωβρίου, 2016 at 11:12 πμΛοιπόν παλιά έτρωγα πολύυυυυ μερέντα, νουτέλα και τα σχετικά σοκολατένια παρασκευάσματα! Τώρα τα έχω ψιλοσιχαθεί που ξέρω ότι έχουν μέσα ένα σωρό πρόσθετα. Τέτοια συνταγή έχω δοκιμάσει από την κοινή μας φίλη και έχω ξετρελαθεί! Η δικιά σου είναι φανταστική όπως άλλωστε προδίδουν και τα υλικά της. Νομίζω οτι δεν θέλω να την βάλω πουθενά επάνω. Μόνο να κάτσω με ένα κουτάλι και να την τσακίσω μέσα από το βάζο! Τετοιο άχτι έχω που δεν τρώω συχνά πραλίνα για τους λόγους που προανέφερα!!!!!!!!
Εύη μου φιλιά πολλά !Καλή εβδομάδα!
The Healthy Cook
3 Νοεμβρίου, 2016 at 4:54 μμχαχαχα! δοκίμασε την και πες μου!
σ’ ευχαριστώ πολύ!
Lilia
31 Οκτωβρίου, 2016 at 2:58 μμΑυτό το θεϊκό κατασκεύασμα σε όποια μορφή και να φτιαχτεί είναι τέλειο!
The Healthy Cook
3 Νοεμβρίου, 2016 at 4:53 μμκατάλαβα, είσαι κι εσύ του κλαμπ της Νουτέλα? 😉
Marion
1 Νοεμβρίου, 2016 at 9:48 πμΠαλιότερα ίσως έτρωγα κι εγώ Μερέντα, αλλά όχι σε φοβερές ποσότητες.
Και τώρα παίρνω για τα παιδιά (ο γιος μου την τσακίζει) . Σίγουρα αυτή δεν έχει καμία σχέση με την έτοιμη. Φαίνεται πολυ ωραία σε υφή.
Κι ότι έχει μέλι μέσα είναι ένα στοιχείο συν.
Θα ήθελα να την φτιάξω με την πρώτη ευκαιρία.
Φιλιά πολλά & καλό μήνα 🙂
The Healthy Cook
3 Νοεμβρίου, 2016 at 4:52 μμχαίρομαι που σου αρέσει Μάριον!
σε φιλώ!
Διαιτολόγος Αθήνα
1 Νοεμβρίου, 2016 at 1:52 μμΕυχαριστούμε πολύ για την συνταγή
The Healthy Cook
3 Νοεμβρίου, 2016 at 4:51 μμκι εγώ σας ευχαριστώ!
peps@pepi's kitchen
1 Νοεμβρίου, 2016 at 6:23 μμΧμμμμμμ….θέλω το βάζο κι ένα κουταλάκι!!!!!
The Healthy Cook
3 Νοεμβρίου, 2016 at 4:51 μμτο άδειο βάζο θέλεις να πεις…. 😀
Ερμιόνη
1 Νοεμβρίου, 2016 at 9:02 μμΗ σπιτική εκδοχή είναι ακόμα πιο εθιστική από αυτή του εμπορίου.
Πολύ μου αρέσει που η εκδοχή σου περιέχει μέλι! Θα τη δοκιμάσω σίγουρα και άμεσα!
Σε φιλώ
The Healthy Cook
3 Νοεμβρίου, 2016 at 4:50 μμαυτό ανακάλυψα κι εγώ 😉
χαίρομαι που σου αρέσει! περιμένω εντυπώσεις
dolmadaki
3 Νοεμβρίου, 2016 at 12:30 μμτρελενομαιιιιι!!!! ανετα ετρωγα ολο το βαζο!!! υπεροχες φωτογραφιες αλλα η συνταγη ακομα πιο ωραια!!! απλα πραματα φουντουκια κακαο!
The Healthy Cook
3 Νοεμβρίου, 2016 at 4:49 μμε, ναι! στα απλά είναι η ομορφιά!
ευχαριστώ ντολμαδάκι μου!
Culinary Flavors
5 Νοεμβρίου, 2016 at 7:22 μμΤέλεια η πραλίνα σου και σπιτική οπότε έχει διπλή αξία! Φιλιά πολλά!
The Healthy Cook
9 Νοεμβρίου, 2016 at 8:46 μμευχαριστώ Κατερινάκι! φιλιά!
Nutella, καρκίνος και άλλες (τραβηγμένες) ιστορίες | Eutrofia blog
25 Ιανουαρίου, 2017 at 2:24 μμ[…] ΥΓ: Για όσους από εσάς είστε λάτρεις της πραλίνας φουντουκιού, μην ξεχνάτε ότι υπάρχει πάντα η δυνατότητα να φτιάξετε τη δική σας, σπιτική πραλίνα! Δείτε μια ενδιαφέρουσα συνταγή εδώ. […]
Υγιεινή είναι, Σπιτική είναι, Πραλίνα Φουντουκιού – είναι. – Nutrilovers
19 Ιουνίου, 2017 at 10:42 πμ[…] πηγή 1 εικόνα 1 […]
Little Hope Flags
12 Οκτωβρίου, 2019 at 9:06 πμΕξαιρετική! Μόλις την έφτιαξα, και έγλειψα και το δοχείο του μπλέντερ…για να μην πάει χαμένη, κατάλαβες! Σύντομα φωτογραφία και στο instagram!
Άλκηστη
The Healthy Cook
12 Οκτωβρίου, 2019 at 11:55 πμΑααα, πολύ χαίρομαι!!
Ευχαριστώ πολύ!! ❤️
Υγιεινό Μπράουνι με Φουντουκοβούτυρο – Hazelnut Brownie (Gluten-free) - The Healthy Cook
13 Αυγούστου, 2020 at 10:24 πμ[…] φουντουκιών και της σοκολάτας, δείτε πως θα φτιάξετε σπιτική πραλίνα φουντουκιού πολύ […]
Σπιτικό Ταχίνι με Τσάι Μάτσα - The Healthy Cook
19 Αυγούστου, 2020 at 7:31 πμ[…] στο ταχίνι και στα άλλα βούτυρα ξηρών καρπών, στην σπιτική νουτέλα κ.α. Ίσως γιατί είναι συνυφασμένα με το πρωινό και για […]
Hazelnut Brownie (Gluten-free) - The Healthy Cook
20 Αυγούστου, 2020 at 9:20 πμ[…] If you are a hazelnut and chocolate lover check out my homemade nutella […]
Γιάννης
27 Δεκεμβρίου, 2020 at 8:01 πμΚαλημέρα σας και συγχαρητήρια για τη δουλειά σας. Με την προσθήκη μελιού το μίγμα σφίγγει. Υπάρχει τρόπος να το αποφύγουμε αυτό;
Evi Skoura
4 Ιανουαρίου, 2021 at 1:44 μμΚαλησπέρα και καλή χρονιά!
Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
Λυπάμαι για την καθυστερημένη απάντηση, αλλά για κάποιο περίεργο λόγο το σχόλιό σας είχε πάει στα spam.
Όποτε την φτιάχνω εγώ, δεν σφίγγει το μείγμα, τουλάχιστον όχι τόσο ώστε να ενοχλεί. Μήπως δεν προσθέσατε αρκετό νερό? Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο.
Υγιεινό Μπράουνι με Φουντουκοβούτυρο
10 Ιουλίου, 2024 at 1:25 μμ[…] φουντουκιών και της σοκολάτας, δείτε πως θα φτιάξετε σπιτική πραλίνα φουντουκιού πολύ […]