• Ελληνικά
  • English
  • Vegan/ Για χορτοφάγους/ Μαρμελάδες, κ.α./ Νηστίσιμα/ Πρωινά/ Σνακς/ Συνταγές/ Χειροποίητα Βρώσιμα Δώρα

    Υγιεινή Σπιτική Πραλίνα Φουντουκιού (Nutella)

    Αυτή η εβδομάδα ξεκινάει πολύ γλυκά και νόστιμα. Με υγιεινή σπιτική πραλίνα φουντουκιού (nutella), για μικρά και μεγάλα παιδιά 😉 Τώρα αν σας πω πως η περιβόητη nutella, και πριν η Μερέντα, δεν ήταν ποτέ από τις αγαπημένες λιχουδιές, τι θα πείτε? Πιθανότατα να είμαι η μοναδική, αλλά ούτε όσο ήμουν παιδί, ούτε τώρα που μεγάλωσα (λίγο!) δεν ένιωσα αυτήν την ακατανίκητη επιθυμία να αδειάσω το βάζο, σαν μερικούς μερικούς… Ονόματα δεν λέμε 😀 Τώρα, όμως που έφτιαξα την δική μου, που ξέρω ότι είναι υγιεινή και δεν περιέχει χίλια δυο πρόσθετα, έχω ξετρελαθεί!

    Healthy-Homemade-Nutella – Υγιεινή-Σπιτική-Πραλίνα-Φουντουκιού-(Nutella)

    Η σημερινή συνταγή για πραλίνα φουντουκιού είναι πολύ γρήγορη και εύκολη και το σημαντικότερο, έχει μόλις 4 υλικά και δεν περιέχει ζάχαρη. Είμαι σίγουρη ότι θα την λατρέψετε! Είναι σοκολατένια, κρεμώδης, απαλή,  όσο γλυκιά πρέπει και μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε με χίλιους δυο τρόπους (εκτός από το να την φάτε με το κουταλάκι… ).  Μπορείτε για παράδειγμα να την συνδυάσετε με τα σπιτικά μπισκότα digestive, με τις τηγανίτες μπανάνας, με μάφινς όπως αυτά, να φτιάξετε το Τσιζκέικ Nutella, με φρέσκα φρούτα όπως μπανάνες, μήλα, αχλάδια, φράουλες, ή προσθέτοντας την σε άλλες συνταγές που θα δούμε και μαζί στο μέλλον.

    Ο επεξεργαστής τροφίμων (μούλτι) είναι απαραίτητος για να την υλοποιήσετε. 

    Healthy-Homemade-Nutella – Υγιεινή-Σπιτική-Πραλίνα-Φουντουκιού-(Nutella)

    Υγιεινή Σπιτική Πραλίνα Φουντουκιού (Nutella)

    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
    Loading...
    Μερίδες: 18 κουταλιές (360 γρ. περίπου)
    Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά

    Υλικά

    • 250 γρ. φουντούκια
    • 100 γρ. μέλι, ή σιρόπι σφενδάμου για τους vegans
    • 20 γρ. κακάο σε σκόνη, κατά προτίμηση βιολογικό
    • ½ φλυτζάνι νερό περίπου (ίσως να μην χρειαστεί όλο)

    Εκτέλεση

    1

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Τοποθετούμε τα φουντούκια σε ένα ταψί και τα καβουρδίζουμε για 12-15 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας τα εντωμεταξύ μια-δυο φορές.* Αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν και τα τρίβουμε με τα χέρια σας ώστε να αφαιρέσουμε την φλούδα τους, όσο γίνεται.

    2

    Μεταφέρουμε τα φουντούκια στον κάδο του επεξεργαστή τροφίμων και τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν βούτυρο, 5-7 λεπτά περίπου (εξαρτάται από τον επεξεργαστή). Ίσως χρειαστεί να ανοίξετε τον κάδο και να καθαρίσετε τα τοιχώματα με μια σπάτουλα ώστε να δουλευτούν καλά τα φουντούκια.

    3

    Προσθέτουμε το μέλι ή το σιρόπι σφενδάμου, το κακάο και το μισό περίπου από το νερό και ενεργοποιούμε ξανά το μούλτι. Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε εάν χρειάζεται. (Ίσως την θέλετε πιο γλυκιά, ή πιο αραιή, κλπ).**

    4

    Μεταφέρουμε την πραλίνα φουντουκιού σε ένα βάζο και φυλάμε σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 2 εβδομάδες. (λέμε τώρα… :D)

    Διατροφικός πίνακας

    • 109 Ενέργεια
    • 8g Υδατάνθρακες
    • 9g Λίπος
    • 2g Φυτικές ίνες
    • 2g Πρωτεΐνες
    • 1g Κορεσμένα λίπη
    • 1mg Νάτριο
    • 5g Σάκχαρα

    Σημειώσεις

    Διατροφική αξία ανά μερίδα (27g)

     

    Και η σπιτική πραλίνα φουντουκιού (nutella) είναι έτοιμη! Καλοφάγωτη!

     

    Σημειώσεις:

    *Αν αγοράσετε έτοιμα καβουρδισμένα φουντούκια, καβουρδίστε τα 5-7 λεπτά ίσα ίσα για να βγάλουν τα έλαια και τα αρώματά τους.

    **Έχετε στο νου σας πως όσο την επεξεργαζόμαστε στο μούλτι η πραλίνα φουντουκιού ζεσταίνετε αρκετά και όσο κρυώνει αργότερα θα σφίξει. Καλό θα είναι να μην την  κάνετε πολύ σφιχτή.

    ♥ Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή και θέλετε να δείτε κι άλλες τέτοιες, κάντε δωρεάν εγγραφή στο The Healthy Cook και κάθε νέα συνταγή θα έρχεται στο email σας!  ?

    Healthy-Homemade-Nutella – Υγιεινή-Σπιτική-Πραλίνα-Φουντουκιού-(Nutella)

     

    Healthy-Homemade-Nutella – Υγιεινή-Σπιτική-Πραλίνα-Φουντουκιού-(Nutella)

     

    Healthy-Homemade-Nutella – Υγιεινή-Σπιτική-Πραλίνα-Φουντουκιού-(Nutella)

     

    Share on Social Media
    •   
    •   
    •   
    •   

    Δείτε επίσης

    25 Comments

  • Απάντηση
    neanikon
    31 Οκτωβρίου, 2016 at 6:34 πμ

    Καλημέρα Εύη!!!!!!! Μας ξεσηκώνεις πρωί πρωί!!!!

    Η πραλίνα είναι τέλεια, την έχω δοκιμάσει, λίγο πολύ με τον ίδιο τρόπο και τα ίδια υλικά, και βγαίνει υπέροχη!! Το μόνο που πρόσεξα και με προβλημάτισε λίγο είναι ότι διατηρείται εκτός ψυγείου για 2 βδομάδες. Σωστά κατάλαβα;; Νομίζω είναι λίγο οριακό, μιας και περιέχει λίγη υγρασία εσωτερικά από το νερό. Βέβαια σιγά μην αντέξει 2 βδομάδες, όπως σωστά και εσύ μας λες!!

    Ωραίες & λαχταριστές φωτογραφίες!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      3 Νοεμβρίου, 2016 at 4:56 μμ

      εμένα μου κράτησε, αλλά σίγουρα έχει να κάνει και με την θερμοκρασία περιβάλλοντος.
      σ’ ευχαριστώ Άρη!

  • Απάντηση
    Χρυσαυγή
    31 Οκτωβρίου, 2016 at 11:12 πμ

    Λοιπόν παλιά έτρωγα πολύυυυυ μερέντα, νουτέλα και τα σχετικά σοκολατένια παρασκευάσματα! Τώρα τα έχω ψιλοσιχαθεί που ξέρω ότι έχουν μέσα ένα σωρό πρόσθετα. Τέτοια συνταγή έχω δοκιμάσει από την κοινή μας φίλη και έχω ξετρελαθεί! Η δικιά σου είναι φανταστική όπως άλλωστε προδίδουν και τα υλικά της. Νομίζω οτι δεν θέλω να την βάλω πουθενά επάνω. Μόνο να κάτσω με ένα κουτάλι και να την τσακίσω μέσα από το βάζο! Τετοιο άχτι έχω που δεν τρώω συχνά πραλίνα για τους λόγους που προανέφερα!!!!!!!!
    Εύη μου φιλιά πολλά !Καλή εβδομάδα!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      3 Νοεμβρίου, 2016 at 4:54 μμ

      χαχαχα! δοκίμασε την και πες μου!
      σ’ ευχαριστώ πολύ!

  • Απάντηση
    Lilia
    31 Οκτωβρίου, 2016 at 2:58 μμ

    Αυτό το θεϊκό κατασκεύασμα σε όποια μορφή και να φτιαχτεί είναι τέλειο!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      3 Νοεμβρίου, 2016 at 4:53 μμ

      κατάλαβα, είσαι κι εσύ του κλαμπ της Νουτέλα? 😉

  • Απάντηση
    Marion
    1 Νοεμβρίου, 2016 at 9:48 πμ

    Παλιότερα ίσως έτρωγα κι εγώ Μερέντα, αλλά όχι σε φοβερές ποσότητες.
    Και τώρα παίρνω για τα παιδιά (ο γιος μου την τσακίζει) . Σίγουρα αυτή δεν έχει καμία σχέση με την έτοιμη. Φαίνεται πολυ ωραία σε υφή.
    Κι ότι έχει μέλι μέσα είναι ένα στοιχείο συν.
    Θα ήθελα να την φτιάξω με την πρώτη ευκαιρία.

    Φιλιά πολλά & καλό μήνα 🙂

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      3 Νοεμβρίου, 2016 at 4:52 μμ

      χαίρομαι που σου αρέσει Μάριον!
      σε φιλώ!

  • Απάντηση
    Διαιτολόγος Αθήνα
    1 Νοεμβρίου, 2016 at 1:52 μμ

    Ευχαριστούμε πολύ για την συνταγή

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      3 Νοεμβρίου, 2016 at 4:51 μμ

      κι εγώ σας ευχαριστώ!

  • Απάντηση
    peps@pepi's kitchen
    1 Νοεμβρίου, 2016 at 6:23 μμ

    Χμμμμμμ….θέλω το βάζο κι ένα κουταλάκι!!!!!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      3 Νοεμβρίου, 2016 at 4:51 μμ

      το άδειο βάζο θέλεις να πεις…. 😀

  • Απάντηση
    Ερμιόνη
    1 Νοεμβρίου, 2016 at 9:02 μμ

    Η σπιτική εκδοχή είναι ακόμα πιο εθιστική από αυτή του εμπορίου.
    Πολύ μου αρέσει που η εκδοχή σου περιέχει μέλι! Θα τη δοκιμάσω σίγουρα και άμεσα!
    Σε φιλώ

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      3 Νοεμβρίου, 2016 at 4:50 μμ

      αυτό ανακάλυψα κι εγώ 😉
      χαίρομαι που σου αρέσει! περιμένω εντυπώσεις

  • Απάντηση
    dolmadaki
    3 Νοεμβρίου, 2016 at 12:30 μμ

    τρελενομαιιιιι!!!! ανετα ετρωγα ολο το βαζο!!! υπεροχες φωτογραφιες αλλα η συνταγη ακομα πιο ωραια!!! απλα πραματα φουντουκια κακαο!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      3 Νοεμβρίου, 2016 at 4:49 μμ

      ε, ναι! στα απλά είναι η ομορφιά!
      ευχαριστώ ντολμαδάκι μου!

  • Απάντηση
    Culinary Flavors
    5 Νοεμβρίου, 2016 at 7:22 μμ

    Τέλεια η πραλίνα σου και σπιτική οπότε έχει διπλή αξία! Φιλιά πολλά!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      9 Νοεμβρίου, 2016 at 8:46 μμ

      ευχαριστώ Κατερινάκι! φιλιά!

  • Απάντηση
    Nutella, καρκίνος και άλλες (τραβηγμένες) ιστορίες | Eutrofia blog
    25 Ιανουαρίου, 2017 at 2:24 μμ

    […] ΥΓ: Για όσους από εσάς είστε λάτρεις της πραλίνας φουντουκιού, μην ξεχνάτε ότι υπάρχει πάντα η δυνατότητα να φτιάξετε τη δική σας, σπιτική πραλίνα! Δείτε μια ενδιαφέρουσα συνταγή εδώ. […]

  • Απάντηση
    Little Hope Flags
    12 Οκτωβρίου, 2019 at 9:06 πμ

    Εξαιρετική! Μόλις την έφτιαξα, και έγλειψα και το δοχείο του μπλέντερ…για να μην πάει χαμένη, κατάλαβες! Σύντομα φωτογραφία και στο instagram!
    Άλκηστη

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      12 Οκτωβρίου, 2019 at 11:55 πμ

      Αααα, πολύ χαίρομαι!!
      Ευχαριστώ πολύ!! ❤️

  • Απάντηση
    Υγιεινό Μπράουνι με Φουντουκοβούτυρο – Hazelnut Brownie (Gluten-free) - The Healthy Cook
    13 Αυγούστου, 2020 at 10:24 πμ

    […] φουντουκιών και της σοκολάτας, δείτε πως θα φτιάξετε σπιτική πραλίνα φουντουκιού πολύ […]

  • Απάντηση
    Σπιτικό Ταχίνι με Τσάι Μάτσα - The Healthy Cook
    19 Αυγούστου, 2020 at 7:31 πμ

    […] στο ταχίνι και στα άλλα βούτυρα ξηρών καρπών, στην σπιτική νουτέλα κ.α. Ίσως γιατί είναι συνυφασμένα με το πρωινό και για […]

  • Απάντηση
    Hazelnut Brownie (Gluten-free) - The Healthy Cook
    20 Αυγούστου, 2020 at 9:20 πμ

    […] If you are a hazelnut and chocolate lover check out my homemade nutella […]

  • Αφήστε το σχόλιό σας