• Ελληνικά
  • English
  • Vegan/ Για χορτοφάγους/ Μαρμελάδες, κ.α./ Νηστίσιμα/ Πρωινά/ Σνακς/ Συνταγές/ Χειροποίητα Βρώσιμα Δώρα

    Υγιεινή Σπιτική Πραλίνα Φουντουκιού (Nutella)

    Healthy Homemade Nutella - Υγιεινή Σπιτική Πραλίνα Φουντουκιού (Nutella)

    Αυτή η εβδομάδα ξεκινάει πολύ γλυκά και νόστιμα, με υγιεινή σπιτική πραλίνα φουντουκιού (nutella), για μικρά και μεγάλα παιδιά 😉 Τώρα αν σας πω πως η περιβόητη nutella, και πριν η Μερέντα, δεν ήταν ποτέ από τις αγαπημένες λιχουδιές, τι θα πείτε? Πιθανότατα να είμαι η μοναδική, αλλά ούτε όσο ήμουν παιδί, ούτε τώρα που μεγάλωσα (λίγο!) δεν ένιωσα αυτήν την ακατανίκητη επιθυμία να αδειάσω το βάζο, σαν μερικούς μερικούς… Ονόματα δεν λέμε 😀 Τώρα, όμως που έφτιαξα την δική μου, που ξέρω ότι είναι υγιεινή και δεν περιέχει χίλια δυο πρόσθετα, έχω ξετρελαθεί!

    Healthy Homemade Nutella - Υγιεινή Σπιτική Πραλίνα Φουντουκιού (Nutella)

    Η σημερινή συνταγή για πραλίνα φουντουκιού είναι πολύ γρήγορη και εύκολη και το σημαντικότερο, έχει μόλις 4 υλικά και δεν περιέχει ζάχαρη. Είμαι σίγουρη ότι θα την λατρέψετε! Είναι σοκολατένια, κρεμώδης, απαλή,  όσο γλυκιά πρέπει και μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε με χίλιους δυο τρόπους (εκτός από το να την φάτε με το κουταλάκι… ).  Μπορείτε για παράδειγμα να την συνδυάσετε με τα σπιτικά μπισκότα digestive, με τις τηγανίτες μπανάνας, με μάφινς όπως αυτά, να φτιάξετε το Τσιζκέικ Nutella, με φρέσκα φρούτα όπως μπανάνες, μήλα, αχλάδια, φράουλες, ή προσθέτοντας την σε άλλες συνταγές που θα δούμε και μαζί στο μέλλον.

    Healthy Homemade Nutella - Υγιεινή Σπιτική Πραλίνα Φουντουκιού (Nutella)

    Ο επεξεργαστής τροφίμων (μούλτι) είναι απαραίτητος για να την υλοποιήσετε. 

    Υγιεινή Σπιτική Πραλίνα Φουντουκιού (Nutella)

    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (77 votes, average: 3.64 out of 5)
    Loading...
    πρωινό, σνακ, υγιεινό άλειμμα ελληνική, μεσογειακή
    Serves: 18 κουταλιές (360 γρ. περίπου)
    Prep Time: 20 λεπτά Total Time: 20 λεπτά

    Συνταγή για υγιεινή, σπιτική πραλίνα φουντουκιού (nutella), χωρίς ζάχαρη, για μικρά και μεγάλα παιδιά. Απλή, γρήγορη και εθιστική!

    Ingredients

    • 250 γρ. φουντούκια
    • 100 γρ. μέλι, ή σιρόπι σφενδάμου για τους vegans
    • 20 γρ. κακάο σε σκόνη, κατά προτίμηση βιολογικό
    • ½ φλυτζάνι νερό περίπου (ίσως να μην χρειαστεί όλο)

    Instructions

    1

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Τοποθετούμε τα φουντούκια σε ένα ταψί και τα καβουρδίζουμε για 12-15 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας τα εντωμεταξύ μια-δυο φορές.* Αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν και τα τρίβουμε με τα χέρια σας ώστε να αφαιρέσουμε την φλούδα τους, όσο γίνεται.

    2

    Μεταφέρουμε τα φουντούκια στον κάδο του επεξεργαστή τροφίμων και τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν βούτυρο, 5-7 λεπτά περίπου (εξαρτάται από τον επεξεργαστή). Ίσως χρειαστεί να ανοίξετε τον κάδο και να καθαρίσετε τα τοιχώματα με μια σπάτουλα ώστε να δουλευτούν καλά τα φουντούκια.

    3

    Προσθέτουμε το μέλι ή το σιρόπι σφενδάμου, το κακάο και το μισό περίπου από το νερό και ενεργοποιούμε ξανά το μούλτι. Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε εάν χρειάζεται. (Ίσως την θέλετε πιο γλυκιά, ή πιο αραιή, κλπ).**

    4

    Μεταφέρουμε την πραλίνα φουντουκιού σε ένα βάζο και φυλάμε σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 2 εβδομάδες. (λέμε τώρα… :D)

    Nutrition

    • 109 Calories
    • 8g Carbohydrates
    • 9g Fat
    • 2g Fiber
    • 2g Protein
    • 1g Saturated fat
    • 1mg Sodium
    • 5g Sugar

    Notes

    Διατροφική αξία ανά μερίδα (27g)

     

    Και η σπιτική πραλίνα φουντουκιού (nutella) είναι έτοιμη! Καλοφάγωτη!

     

    Σημειώσεις:

    *Αν αγοράσετε έτοιμα καβουρδισμένα φουντούκια, καβουρδίστε τα 5-7 λεπτά ίσα ίσα για να βγάλουν τα έλαια και τα αρώματά τους.

    **Έχετε στο νου σας πως όσο την επεξεργαζόμαστε στο μούλτι η πραλίνα φουντουκιού ζεσταίνετε αρκετά και όσο κρυώνει αργότερα θα σφίξει. Καλό θα είναι να μην την  κάνετε πολύ σφιχτή.

    ♥ Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή και θέλετε να δείτε κι άλλες τέτοιες, κάντε δωρεάν εγγραφή στο The Healthy Cook και κάθε νέα συνταγή θα έρχεται στο email σας!  ?

     

     

     

     

     

     

    Share on Social Media
     
        

    You Might Also Like

    27 Comments

  • Reply
    neanikon
    31 Οκτωβρίου, 2016 at 6:34 πμ

    Καλημέρα Εύη!!!!!!! Μας ξεσηκώνεις πρωί πρωί!!!!

    Η πραλίνα είναι τέλεια, την έχω δοκιμάσει, λίγο πολύ με τον ίδιο τρόπο και τα ίδια υλικά, και βγαίνει υπέροχη!! Το μόνο που πρόσεξα και με προβλημάτισε λίγο είναι ότι διατηρείται εκτός ψυγείου για 2 βδομάδες. Σωστά κατάλαβα;; Νομίζω είναι λίγο οριακό, μιας και περιέχει λίγη υγρασία εσωτερικά από το νερό. Βέβαια σιγά μην αντέξει 2 βδομάδες, όπως σωστά και εσύ μας λες!!

    Ωραίες & λαχταριστές φωτογραφίες!

    • Reply
      The Healthy Cook
      3 Νοεμβρίου, 2016 at 4:56 μμ

      εμένα μου κράτησε, αλλά σίγουρα έχει να κάνει και με την θερμοκρασία περιβάλλοντος.
      σ’ ευχαριστώ Άρη!

  • Reply
    Χρυσαυγή
    31 Οκτωβρίου, 2016 at 11:12 πμ

    Λοιπόν παλιά έτρωγα πολύυυυυ μερέντα, νουτέλα και τα σχετικά σοκολατένια παρασκευάσματα! Τώρα τα έχω ψιλοσιχαθεί που ξέρω ότι έχουν μέσα ένα σωρό πρόσθετα. Τέτοια συνταγή έχω δοκιμάσει από την κοινή μας φίλη και έχω ξετρελαθεί! Η δικιά σου είναι φανταστική όπως άλλωστε προδίδουν και τα υλικά της. Νομίζω οτι δεν θέλω να την βάλω πουθενά επάνω. Μόνο να κάτσω με ένα κουτάλι και να την τσακίσω μέσα από το βάζο! Τετοιο άχτι έχω που δεν τρώω συχνά πραλίνα για τους λόγους που προανέφερα!!!!!!!!
    Εύη μου φιλιά πολλά !Καλή εβδομάδα!

    • Reply
      The Healthy Cook
      3 Νοεμβρίου, 2016 at 4:54 μμ

      χαχαχα! δοκίμασε την και πες μου!
      σ’ ευχαριστώ πολύ!

  • Reply
    Lilia
    31 Οκτωβρίου, 2016 at 2:58 μμ

    Αυτό το θεϊκό κατασκεύασμα σε όποια μορφή και να φτιαχτεί είναι τέλειο!

    • Reply
      The Healthy Cook
      3 Νοεμβρίου, 2016 at 4:53 μμ

      κατάλαβα, είσαι κι εσύ του κλαμπ της Νουτέλα? 😉

  • Reply
    Marion
    1 Νοεμβρίου, 2016 at 9:48 πμ

    Παλιότερα ίσως έτρωγα κι εγώ Μερέντα, αλλά όχι σε φοβερές ποσότητες.
    Και τώρα παίρνω για τα παιδιά (ο γιος μου την τσακίζει) . Σίγουρα αυτή δεν έχει καμία σχέση με την έτοιμη. Φαίνεται πολυ ωραία σε υφή.
    Κι ότι έχει μέλι μέσα είναι ένα στοιχείο συν.
    Θα ήθελα να την φτιάξω με την πρώτη ευκαιρία.

    Φιλιά πολλά & καλό μήνα 🙂

    • Reply
      The Healthy Cook
      3 Νοεμβρίου, 2016 at 4:52 μμ

      χαίρομαι που σου αρέσει Μάριον!
      σε φιλώ!

  • Reply
    Διαιτολόγος Αθήνα
    1 Νοεμβρίου, 2016 at 1:52 μμ

    Ευχαριστούμε πολύ για την συνταγή

    • Reply
      The Healthy Cook
      3 Νοεμβρίου, 2016 at 4:51 μμ

      κι εγώ σας ευχαριστώ!

  • Reply
    peps@pepi's kitchen
    1 Νοεμβρίου, 2016 at 6:23 μμ

    Χμμμμμμ….θέλω το βάζο κι ένα κουταλάκι!!!!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      3 Νοεμβρίου, 2016 at 4:51 μμ

      το άδειο βάζο θέλεις να πεις…. 😀

  • Reply
    Ερμιόνη
    1 Νοεμβρίου, 2016 at 9:02 μμ

    Η σπιτική εκδοχή είναι ακόμα πιο εθιστική από αυτή του εμπορίου.
    Πολύ μου αρέσει που η εκδοχή σου περιέχει μέλι! Θα τη δοκιμάσω σίγουρα και άμεσα!
    Σε φιλώ

    • Reply
      The Healthy Cook
      3 Νοεμβρίου, 2016 at 4:50 μμ

      αυτό ανακάλυψα κι εγώ 😉
      χαίρομαι που σου αρέσει! περιμένω εντυπώσεις

  • Reply
    dolmadaki
    3 Νοεμβρίου, 2016 at 12:30 μμ

    τρελενομαιιιιι!!!! ανετα ετρωγα ολο το βαζο!!! υπεροχες φωτογραφιες αλλα η συνταγη ακομα πιο ωραια!!! απλα πραματα φουντουκια κακαο!

    • Reply
      The Healthy Cook
      3 Νοεμβρίου, 2016 at 4:49 μμ

      ε, ναι! στα απλά είναι η ομορφιά!
      ευχαριστώ ντολμαδάκι μου!

  • Reply
    Culinary Flavors
    5 Νοεμβρίου, 2016 at 7:22 μμ

    Τέλεια η πραλίνα σου και σπιτική οπότε έχει διπλή αξία! Φιλιά πολλά!

    • Reply
      The Healthy Cook
      9 Νοεμβρίου, 2016 at 8:46 μμ

      ευχαριστώ Κατερινάκι! φιλιά!

  • Reply
    Nutella, καρκίνος και άλλες (τραβηγμένες) ιστορίες | Eutrofia blog
    25 Ιανουαρίου, 2017 at 2:24 μμ

    […] ΥΓ: Για όσους από εσάς είστε λάτρεις της πραλίνας φουντουκιού, μην ξεχνάτε ότι υπάρχει πάντα η δυνατότητα να φτιάξετε τη δική σας, σπιτική πραλίνα! Δείτε μια ενδιαφέρουσα συνταγή εδώ. […]

  • Reply
    Little Hope Flags
    12 Οκτωβρίου, 2019 at 9:06 πμ

    Εξαιρετική! Μόλις την έφτιαξα, και έγλειψα και το δοχείο του μπλέντερ…για να μην πάει χαμένη, κατάλαβες! Σύντομα φωτογραφία και στο instagram!
    Άλκηστη

    • Reply
      The Healthy Cook
      12 Οκτωβρίου, 2019 at 11:55 πμ

      Αααα, πολύ χαίρομαι!!
      Ευχαριστώ πολύ!! ❤️

  • Reply
    Υγιεινό Μπράουνι με Φουντουκοβούτυρο – Hazelnut Brownie (Gluten-free) - The Healthy Cook
    13 Αυγούστου, 2020 at 10:24 πμ

    […] φουντουκιών και της σοκολάτας, δείτε πως θα φτιάξετε σπιτική πραλίνα φουντουκιού πολύ […]

  • Reply
    Σπιτικό Ταχίνι με Τσάι Μάτσα - The Healthy Cook
    19 Αυγούστου, 2020 at 7:31 πμ

    […] στο ταχίνι και στα άλλα βούτυρα ξηρών καρπών, στην σπιτική νουτέλα κ.α. Ίσως γιατί είναι συνυφασμένα με το πρωινό και για […]

  • Reply
    Hazelnut Brownie (Gluten-free) - The Healthy Cook
    20 Αυγούστου, 2020 at 9:20 πμ

    […] If you are a hazelnut and chocolate lover check out my homemade nutella […]

  • Reply
    Γιάννης
    27 Δεκεμβρίου, 2020 at 8:01 πμ

    Καλημέρα σας και συγχαρητήρια για τη δουλειά σας. Με την προσθήκη μελιού το μίγμα σφίγγει. Υπάρχει τρόπος να το αποφύγουμε αυτό;

    • Reply
      Evi Skoura
      4 Ιανουαρίου, 2021 at 1:44 μμ

      Καλησπέρα και καλή χρονιά!
      Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
      Λυπάμαι για την καθυστερημένη απάντηση, αλλά για κάποιο περίεργο λόγο το σχόλιό σας είχε πάει στα spam.
      Όποτε την φτιάχνω εγώ, δεν σφίγγει το μείγμα, τουλάχιστον όχι τόσο ώστε να ενοχλεί. Μήπως δεν προσθέσατε αρκετό νερό? Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο.

    Leave a Reply