Ήρθε ο καιρός για τους κουραμπιέδες, το μυρωδάτο, λατρεμένο γλυκό των Χριστουγέννων! Πως ανυπομονώ κάθε χρόνο να “μυρίσει” το σπίτι κουραμπιέδες και μελομακάρονα, δεν λέγεται.
Παραδοσιακά, οι κουραμπιέδες φτιάχνονται με μπόλικο βούτυρο. Εγώ θα σας προτείνω μια πολύ απλή και γρήγορη συνταγή για αφράτους και μυρωδάτους κουραμπιέδες χωρίς βούτυρο, αλλά με αραβοσιτέλαιο και λευκό κρασί. Το κρασί και τα πολλά αμύγδαλα που περιέχουν, τους προσδίδουν πολύ ωραίο άρωμα και γεμάτη γεύση. Ναι, τους λείπει αυτή η πλούσια μυρωδιά του βουτύρου, αλλά είναι εξίσου γευστικοί και, μην ξεχνάτε, με πολύ λιγότερες θερμίδες! Είναι ιδανικοί για όσους, για λόγους υγείας, αποφεύγουν το πολύ βούτυρο, αλλά και για όσους νηστεύουν.
Tα αμύγδαλα αποτελούν το πιο πυκνό σε θρεπτικά συστατικά είδος ξηρών καρπών. Μόλις 1/4 του φλιτζανιού αμύγδαλα, έχει σχεδόν τόσο ασβέστιο, όσο και 1/4 του φλιτζανιού γάλα, οπότε τα αμύγδαλα αποτελούν σημαντικό πολέμιο της οστεοπόρωσης. Επίσης, μια χούφτα αμύγδαλα, περιέχει το 35% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε βιταμίνη Ε, η οποία αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό, που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και εμποδίζει τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας. Τέλος, έχουν αντιγηραντικές, αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητες. Είναι άριστη πηγή μαγνησίου, πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών και προσφέρουν κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και πολυακόρεστα λιπαρά.
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 35-40 λεπτά
Μερίδες: 45-50 κομμάτια
Υλικά:
- 2 ¾ φλυτζάνια αραβοσιτέλαιο
- 1 ½ φλυτζάνι λευκό ξηρό κρασί
- ¼ κουταλάκι άρωμα βανίλιας
- 7 κουταλιές ζάχαρη άχνη (για τη ζύμη)
- 1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 350γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα και χοντροκομμένα
- 600-700γρ. περίπου ζάχαρη άχνη (για το πασπάλισμα)
- ανθόνερο (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Χτυπήστε στο μίξερ το αραβοσιτέλαιο με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Προσθέτετε το κρασί και ανακατεύετε ξανά.
- Ρίχνετε λίγο-λίγο το αλεύρι και τη βανίλια. Ζυμώνετε μέχρι να μην χρειαστεί άλλο αλεύρι. Μπορεί να μην σαςτο πάρει όλο.
- Τέλος ρίχνετε τα αμύγδαλα και τα ενσωματώνετε στη ζύμη.
- Πλάθετε τους κουραμπιέδες σε ότι μέγεθος θέλετε και με τα χέρια, ή με φορμάκια τους δίνετε το σχήμα που επιθυμείτε.
- Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο τους 180ο C, σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, για 35-40 λεπτά, έως ότου ροδίσουν.
- Προαιρετικά, μπορείτε να τους ραντίσετε με λίγο ανθόνερο όταν είναι ακόμα λίγο χλιαροί.
- Όταν οι κουραμπιέδες κρυώσουν τους πασπαλίζετε με την ζάχαρη άχνη.
- Αποθηκεύστε τους σε δοχείο που κλείνει.
Η συνταγή για τους νηστίσιμους κουραμπιέδες είναι προσαρμοσμένη από το βιβλίο “Οψοποιών Μαγγανείαι ήγουν Καλογηρική Μαγειρική”, του Αρχιμ. Δοσιθέου, Έκδοσις Ιεράς Μονής Τατάρνης.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ |
|||||||
Ενέργεια | Υδατάνθρακες | Σάκχαρα | Λιπαρά | Κορεσμένα Λίπη | Πρωτείνες | Φυτικές Ινες | Χοληστερόλη |
265.8 | 28.1 | 12.9 | 15.5 | 1.1 | 3.4 | 0.7 |
0.0 |
20 Comments
Λίλα
21 Νοεμβρίου, 2014 at 7:40 πμΚαλημέρα και καλώς σε βρήκα, οι κουραμπιέδες είναι το αγαπημένο μου γλυκό μακράν όλων των άλλων. Αφού είναι και πιο ελαφρείς θα πάρω 2!!!!!!!!!
The Healthy Cook
21 Νοεμβρίου, 2014 at 8:10 μμκαλωσόρισες Λίλα!!
χαίρομαι που σου αρέσουν!
και δύο και τρείς μπορείς να φας! 😉
Χρυσαυγή
21 Νοεμβρίου, 2014 at 8:49 πμΟρίστε!!!!!!!!!!!
Και ξύπνησες νωρίς (σε πείσμα της κακιάς γλώσσας…) και κουραμπιέδες μας σέρβιρες για πρωινό με ελληνικό μυρωδάτο καφεδάκι.
Αυτά είναι!!!!!!!! Ετσι, γιατί ο Δεκέμβριος είναι μια ανάσα μακριά.
Πολύ μου άρεσε η πρότασή σου χωρίς το βούτυρο αλλά και με πολύυυυυυ αμύγδαλο. Βλέπεις, για μένα κουραμπιές χωρίς αμύγδαλο, δεν είναι καν άξιος να τον δοκιμάσω.
Εύη έγραψες κοριτσάρα!!!!
Καλημέρααααααααααααααααααααααααααααααααααααα!!!!!
Κικιρίκου!!!!!!!!!!!!!!!!
The Healthy Cook
21 Νοεμβρίου, 2014 at 8:12 μμχαχαχαχαχα!!!
είδες τι προκομμένο παιδί είμαι?
και εγώ θέλω αμύγδαλο στους κουραμπιέδες, αλλιώς δεν τους θέλω.
φιλιά!!!!
sundayspoon
21 Νοεμβρίου, 2014 at 12:32 μμΚι εγώ έχω αυτή τη γλυκιά προσμονή κάθε χρόνο! Και με τέτοιους κουραμπιέδες (νοστιμότατους και λιγότερο αμαρτωλούς από τους συνηθισμένους) πώς να μην ανυπομονείς;
Μου άρεσε που έβαλες μπόλικο αμύγδαλο! Θα έχουν υπέροχο άρωμα!
Φιλιά!
The Healthy Cook
21 Νοεμβρίου, 2014 at 8:13 μμέχουν Αναστασία μου!!
φιλιά!
dolmadaki
21 Νοεμβρίου, 2014 at 3:50 μμαν και φαν των μελομακαρωνων και οχι τωνκουραμπιεδων με αυτους εδω αναθεωρω!!! μου αρεσει που ειναι χωρις βουτυρα και αυγα!!! και με τον ελληνικο απο διπλα κολαση!! βρηκα τι θα κανω φετος!!! θα σου πω εντυπωσεις!!
The Healthy Cook
21 Νοεμβρίου, 2014 at 8:14 μμνα μου πεις! περιμένω!! 😉
dolmadaki
19 Δεκεμβρίου, 2014 at 11:39 πμτελειοι!!!! θυμιζουν λιγο μεθυσμενα αλλα καλυτεροι!!!
The Healthy Cook
19 Δεκεμβρίου, 2014 at 11:52 πμτέλεια!! χαιρομαι πολύ που σου άρεσαν!!! 🙂
peps@pepi's kitchen
22 Νοεμβρίου, 2014 at 8:12 πμΜ’ αρέσει που έχεις βάλει τόσο πολύ αμύγδαλο!
Τέλεια παρουσίαση…..ζηλεύω τον ελληνικό…..
Πότε θα δοκιμάσω? Είμαι περίεργη για τη γεύση τους!
The Healthy Cook
23 Νοεμβρίου, 2014 at 2:01 μμΤα Χριστούγεννα που θα τους ξαναφτιάξω! 😉
Ερμιόνη
22 Νοεμβρίου, 2014 at 9:06 πμΠάρα πολύ ωραία πρόταση για όσους προσέχουν τη διατροφή τους.
Και η φωτογράφιση φοβερή!
Φιλιά και καλό ΣΚ!
The Healthy Cook
23 Νοεμβρίου, 2014 at 2:01 μμΕυχαριστώ Ερμιόνη μου!! καλή Κυριακή!
stylencritics
23 Νοεμβρίου, 2014 at 4:19 μμκουραμπιεδάκι κ ελληνικός καφές, αυτά είναι! Μου άνοιξες την όρεξη!!
The Healthy Cook
23 Νοεμβρίου, 2014 at 5:29 μμαυτό ήταν το ζητούμενο!! χαχαχαχα!!! 😉
Culinary Flavors
24 Νοεμβρίου, 2014 at 11:27 πμΩραία ιδέα για όσους προσέχουν τη διατροφή τους ή για όσους έχουν ψηλή χοληστερίνη! Δεν θα έλεγα όχι για κάνα δύο! Καλή εβδομάδα!
The Healthy Cook
24 Νοεμβρίου, 2014 at 6:11 μμκαλησπέρα κατερίνα μου!
έχουν κι αυτοί ψυχή για κουραμπιέδες!! 🙂
καλή εβδομάδα!
Spitikoulia
19 Ιανουαρίου, 2015 at 6:58 μμΑχ τι ωραία φωτογραφία! Και συνταγή!
The Healthy Cook
19 Ιανουαρίου, 2015 at 7:01 μμευχαριστώ!!