• Ελληνικά
  • English
  • Vegan/ Για χορτοφάγους/ Γλυκά/ Εορταστικές Συνταγές/ Επιδόρπια/ Μπισκότα/ Νηστίσιμα/ Συνταγές

    Κουραμπιέδες χωρίς Βούτυρο (νηστίσιμοι)

    No-butter Greek Almond Crescents (Kourabiedes) – Κουραμπιέδες χωρίς Βούτυρο (νηστίσιμοι)

    Ήρθε ο καιρός για τους κουραμπιέδες, το μυρωδάτο, λατρεμένο γλυκό των Χριστουγέννων!  Πως ανυπομονώ κάθε χρόνο να “μυρίσει” το σπίτι κουραμπιέδες και μελομακάρονα, δεν λέγεται.

    Παραδοσιακά, οι κουραμπιέδες φτιάχνονται με μπόλικο βούτυρο. Εγώ θα σας προτείνω μια πολύ απλή και γρήγορη συνταγή για αφράτους και μυρωδάτους κουραμπιέδες χωρίς βούτυρο, αλλά με αραβοσιτέλαιο και λευκό κρασί. Το κρασί και τα πολλά αμύγδαλα που περιέχουν, τους προσδίδουν πολύ ωραίο άρωμα και γεμάτη γεύση.  Ναι, τους λείπει αυτή η πλούσια μυρωδιά του βουτύρου, αλλά είναι εξίσου γευστικοί και, μην ξεχνάτε, με πολύ λιγότερες θερμίδες!  Είναι ιδανικοί για όσους, για λόγους υγείας, αποφεύγουν το πολύ βούτυρο, αλλά και για όσους νηστεύουν.

    Tα αμύγδαλα αποτελούν το πιο πυκνό σε θρεπτικά συστατικά είδος ξηρών καρπών. Μόλις 1/4 του φλιτζανιού αμύγδαλα, έχει σχεδόν τόσο ασβέστιο, όσο και 1/4 του φλιτζανιού γάλα, οπότε τα αμύγδαλα αποτελούν σημαντικό πολέμιο της οστεοπόρωσης. Επίσης, μια χούφτα αμύγδαλα, περιέχει το 35% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε βιταμίνη Ε, η οποία αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό, που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και εμποδίζει τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας. Τέλος, έχουν αντιγηραντικές, αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητες. Είναι άριστη πηγή μαγνησίου, πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών και προσφέρουν κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και πολυακόρεστα λιπαρά.

    No-butter Greek Almond Crescents (Kourabiedes) – Κουραμπιέδες χωρίς Βούτυρο (νηστίσιμοι)

    Χρόνος προετοιμασίας:  30 λεπτά

    Χρόνος ψησίματος:   35-40 λεπτά

    Μερίδες:   45-50 κομμάτια

    Υλικά:

    • 2 ¾ φλυτζάνια αραβοσιτέλαιο
    • 1 ½ φλυτζάνι λευκό ξηρό κρασί
    • ¼ κουταλάκι άρωμα βανίλιας
    • 7 κουταλιές ζάχαρη άχνη (για τη ζύμη)
    • 1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
    • 350γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα και χοντροκομμένα
    • 600-700γρ. περίπου ζάχαρη άχνη (για το πασπάλισμα)
    • ανθόνερο (προαιρετικά)

    Εκτέλεση:

    1. Χτυπήστε στο μίξερ το αραβοσιτέλαιο με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
    2. Προσθέτετε το κρασί και ανακατεύετε ξανά.
    3. Ρίχνετε λίγο-λίγο το αλεύρι και τη βανίλια. Ζυμώνετε μέχρι να μην χρειαστεί άλλο αλεύρι. Μπορεί να μην σαςτο πάρει όλο.
    4. Τέλος ρίχνετε τα αμύγδαλα και τα ενσωματώνετε στη ζύμη.
    5. Πλάθετε τους κουραμπιέδες σε ότι μέγεθος θέλετε και με τα χέρια, ή με φορμάκια τους δίνετε το σχήμα που επιθυμείτε.
    6. Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο τους 180ο C, σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, για 35-40 λεπτά, έως ότου ροδίσουν.
    7. Προαιρετικά, μπορείτε να τους ραντίσετε με λίγο ανθόνερο όταν είναι ακόμα λίγο χλιαροί.
    8. Όταν οι κουραμπιέδες κρυώσουν τους πασπαλίζετε με την ζάχαρη άχνη.
    9. Αποθηκεύστε τους σε δοχείο που κλείνει.

     

    Η συνταγή για τους νηστίσιμους κουραμπιέδες είναι προσαρμοσμένη από το βιβλίο “Οψοποιών Μαγγανείαι ήγουν Καλογηρική Μαγειρική”, του Αρχιμ. Δοσιθέου, Έκδοσις Ιεράς Μονής Τατάρνης.

     

    ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ

     
    Ενέργεια Υδατάνθρακες Σάκχαρα Λιπαρά Κορεσμένα Λίπη Πρωτείνες Φυτικές Ινες Χοληστερόλη
    265.8 28.1 12.9 15.5 1.1 3.4 0.7

    0.0

     

    No-butter Greek Almond Crescents (Kourabiedes) – Κουραμπιέδες χωρίς Βούτυρο (νηστίσιμοι)

     

    Share on Social Media
    •   
    •   
    •   
    •   

    Δείτε επίσης

    20 Comments

  • Απάντηση
    Λίλα
    21 Νοεμβρίου, 2014 at 7:40 πμ

    Καλημέρα και καλώς σε βρήκα, οι κουραμπιέδες είναι το αγαπημένο μου γλυκό μακράν όλων των άλλων. Αφού είναι και πιο ελαφρείς θα πάρω 2!!!!!!!!!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      21 Νοεμβρίου, 2014 at 8:10 μμ

      καλωσόρισες Λίλα!!
      χαίρομαι που σου αρέσουν!
      και δύο και τρείς μπορείς να φας! 😉

  • Απάντηση
    Χρυσαυγή
    21 Νοεμβρίου, 2014 at 8:49 πμ

    Ορίστε!!!!!!!!!!!
    Και ξύπνησες νωρίς (σε πείσμα της κακιάς γλώσσας…) και κουραμπιέδες μας σέρβιρες για πρωινό με ελληνικό μυρωδάτο καφεδάκι.
    Αυτά είναι!!!!!!!! Ετσι, γιατί ο Δεκέμβριος είναι μια ανάσα μακριά.
    Πολύ μου άρεσε η πρότασή σου χωρίς το βούτυρο αλλά και με πολύυυυυυ αμύγδαλο. Βλέπεις, για μένα κουραμπιές χωρίς αμύγδαλο, δεν είναι καν άξιος να τον δοκιμάσω.
    Εύη έγραψες κοριτσάρα!!!!
    Καλημέρααααααααααααααααααααααααααααααααααααα!!!!!
    Κικιρίκου!!!!!!!!!!!!!!!!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      21 Νοεμβρίου, 2014 at 8:12 μμ

      χαχαχαχαχα!!!
      είδες τι προκομμένο παιδί είμαι?
      και εγώ θέλω αμύγδαλο στους κουραμπιέδες, αλλιώς δεν τους θέλω.
      φιλιά!!!!

  • Απάντηση
    sundayspoon
    21 Νοεμβρίου, 2014 at 12:32 μμ

    Κι εγώ έχω αυτή τη γλυκιά προσμονή κάθε χρόνο! Και με τέτοιους κουραμπιέδες (νοστιμότατους και λιγότερο αμαρτωλούς από τους συνηθισμένους) πώς να μην ανυπομονείς;
    Μου άρεσε που έβαλες μπόλικο αμύγδαλο! Θα έχουν υπέροχο άρωμα!
    Φιλιά!

  • Απάντηση
    dolmadaki
    21 Νοεμβρίου, 2014 at 3:50 μμ

    αν και φαν των μελομακαρωνων και οχι τωνκουραμπιεδων με αυτους εδω αναθεωρω!!! μου αρεσει που ειναι χωρις βουτυρα και αυγα!!! και με τον ελληνικο απο διπλα κολαση!! βρηκα τι θα κανω φετος!!! θα σου πω εντυπωσεις!!

  • Απάντηση
    peps@pepi's kitchen
    22 Νοεμβρίου, 2014 at 8:12 πμ

    Μ’ αρέσει που έχεις βάλει τόσο πολύ αμύγδαλο!
    Τέλεια παρουσίαση…..ζηλεύω τον ελληνικό…..
    Πότε θα δοκιμάσω? Είμαι περίεργη για τη γεύση τους!

  • Απάντηση
    Ερμιόνη
    22 Νοεμβρίου, 2014 at 9:06 πμ

    Πάρα πολύ ωραία πρόταση για όσους προσέχουν τη διατροφή τους.
    Και η φωτογράφιση φοβερή!
    Φιλιά και καλό ΣΚ!

  • Απάντηση
    stylencritics
    23 Νοεμβρίου, 2014 at 4:19 μμ

    κουραμπιεδάκι κ ελληνικός καφές, αυτά είναι! Μου άνοιξες την όρεξη!!

  • Απάντηση
    Culinary Flavors
    24 Νοεμβρίου, 2014 at 11:27 πμ

    Ωραία ιδέα για όσους προσέχουν τη διατροφή τους ή για όσους έχουν ψηλή χοληστερίνη! Δεν θα έλεγα όχι για κάνα δύο! Καλή εβδομάδα!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      24 Νοεμβρίου, 2014 at 6:11 μμ

      καλησπέρα κατερίνα μου!
      έχουν κι αυτοί ψυχή για κουραμπιέδες!! 🙂
      καλή εβδομάδα!

  • Απάντηση
    Spitikoulia
    19 Ιανουαρίου, 2015 at 6:58 μμ

    Αχ τι ωραία φωτογραφία! Και συνταγή!

  • Αφήστε το σχόλιό σας