Παρόλο που μέχρι σήμερα είχα μόνο μια συνταγή για scones στο μπλογκ, έχω καταλάβει πως σας αρέσουν πολύ! Τα scones με ξερά σύκα και παπαρουνόσπορο είναι πολύ δημοφιλής ανάρτηση, ίσως γιατί είναι πολύ πιο υγιεινά από τα συνηθισμένα. Έτσι και σήμερα σας έχω μια συνταγή για πολύ, πολύ υγιεινά scones με ροζ γκρέιπφρουτ, με αλεύρι από κριθάρι και χωρίς την προσθήκη έξτρα ζάχαρης.
Είναι λίγο πιο μπελαλίδικα από την άλλη συνταγή, γιατί προϋποθέτει το καθάρισμα του φρούτου από τις λευκές μεμβράνες του, αλλά αξίζει τον κόπο και τον λίγο παραπάνω χρόνο που θα διαθέσετε. Θα έχετε ένα πολύ νόστιμο συνοδευτικό για τον καφέ ή το τσάι σας, ή ακόμα και για το πρωινό σας γάλα, το οποίο μόνο θρεπτικά συστατικά θα σας προσφέρει.
Επέλεξα ροζ γκρέιπφρουτ πρώτον γιατί έχει πιο ήπια γεύση σε σύγκριση με το κίτρινο, αλλά και γιατί δίνει πολύ ωραίο χρώμα στα scones. Αν αναρωτιέστε για το αν τα scones πικρίζουν θα σας πω πως όχι. Μην ξεχνάτε πως αφαιρούμε την λευκή μεμβράνη τους και παίρνουμε μόνο την σάρκα του. Δεν είναι όμως και πολύ γλυκά. Περιέχουν μόνο 2-3 κουταλιές μέλι. Σερβίρονται υπέροχα με λίγο μέλι από πάνω. Όλοι εσείς που είσαστε ορκισμένοι εχθροί του γκρέιπφρουτ, μην ανησυχείτε. Η συνταγή μπορεί να φτιαχτεί και με πορτοκάλι, με την ίδια επιτυχία. Το ότι μυρίζουν υπέροχα σας το είπα?
Το, για πολλούς παρεξηγημένο αλλά πολύ ωφέλιμο, γκρέιπφρουτ είναι διάσημο για τις λιποδιαλυτικές του ικανότητες και τις λίγες θερμίδες του. Επιπλέον το γκρέιπφρουτ περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμινών Α, Β και C και μέταλλα όπως ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και φώσφορο. Τα ροζ γκρέιπφρουτ είναι πλούσια σε λυκοπένιο, ένα καροτενοειδές φυτοχημικό που είναι γνωστό για την αντιοξειδωτική του δράση και την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη. Ένα ποτήρι χυμού γκρέιπφρουτ ή μισό γκρέιπφρουτ πριν από κάθε γεύμα, μειώνει σημαντικά την κατανάλωση θερμίδων. Η υψηλή περιεκτικότητα σε λιποδιαλυτές ίνες, βοηθάει σημαντικά στο να αισθανόμαστε χορτασμένοι για περισσότερες ώρες μέσα στην ημέρα και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου. Ακόμη, η μεγάλη ποσότητα νερού που περιέχει, βελτιώνει το μεταβολισμό. Μελέτες έδειξαν ότι το γκρέιπφρουτ παρέχει το αίσθημα πληρότητας, ενώ ταυτόχρονα κρατά σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ρυθμίζοντας καλύτερα την όρεξη. Σε αυτό βοηθάει και η πηκτίνη, η οποία συμβάλλει στον ρυθμό απορρόφησης των υδατανθράκων.
Ας δούμε τώρα την συνταγή:
Συνολικός χρόνος: 50 λεπτά
Μερίδες: 8
Υλικά:
- 2 φλυτζάνια (200 γρ.) αλεύρι από κριθάρι (συν έξτρα για το πλάσιμο)
- 2 κουταλάκια baking powder
- ¼ κουταλάκι αλάτι
- ¼ κουταλάκι μαγειρικά σόδα
- 1 – 1 ½ ροζ γκρέιπφρουτ (280 γρ. περίπου)
- 6 κουταλιές (80 γρ.) βούτυρο σε κομμάτια
- 1 μεγάλο αυγό, χωρισμένο
- ¼ φλυτζανιού γάλα 2% λιπαρά
- 3 κουταλιές μέλι ( συν έξτρα για το σερβίρισμα, προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Καθαρίζετε το γκρέιπφρουτ, αφαιρείτε και την λευκή μεμβράνη του, κόβετε την σάρκα του σε κομμάτια και την στύβετε. (Στο στύψιμο με βοήθησε πολύ αυτό το εργαλείο του ΙΚΕΑ που βλέπετε στην φωτογραφία). Κρατάτε την σάρκα του φρούτου και το χυμό στην άκρη.
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190ο C. Στρώνετε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
- Σε ένα μπωλ προσθέτετε το αλεύρι, το baking powder, τη σόδα, το αλάτι και το ξύσμα από το γκρέιπφρουτ.
- Με τα χέρια σας ή το μίξερ ανακατέψτε το βούτυρο με το μείγμα στερεών υλικών. Θέλουμε μια «ψιχουλιαστή» ζύμη.
- Σε ένα μικρό μπωλ ανακατέψτε το ασπράδι, το γάλα και 2 κουταλιές (40 γρ.) μέλι. Προσθέστε τα στη ζύμη και ανακατέψτε. Η ζύμη σας θα γίνει μαλακή και θα κολλάει.
- Αλευρώστε τον πάγκο εργασίας και μεταφέρετε εκεί την ζύμη. Πλάστε την ζύμη και φτιάξτε ένα στρογγυλό δίσκο διαμέτρου 18 εκ. περίπου. Απλώστε τα κομμάτια του φρούτου και ενσωματώστε τα στη ζύμη. Πασπαλίστε τη ζύμη ελαφρά με λίγο αλεύρι και στρώστε την επιφάνεια με τα χέρια σας.
- Αναποδογυρίζετε το δίσκο στο ταψάκι σας και χαράξτε το με ένα αλευρωμένο μαχαίρι σε 8 κομμάτια. Δείτε εδώ φωτογραφίες.
- Σε ένα μικρό μπωλ ανακατέψτε τον κρόκο του αυγού, 2 κουταλιές από το χυμό του γκρέιπφρουτ και το υπόλοιπο μέλι και αλείψτε με ένα πινέλο την επιφάνεια των scones.
- Ψήνετε για 16-18 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Αφήστε τα να κρυώσουν για 10 λεπτά και μετά κόβετε τα 8 κομμάτια. Μεταφέρετε τα scones σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν τελείως.
Σερβίρετε με λίγο μέλι, αν και σκέτα τρώγονται το ίδιο ευχάριστα.
Η σημερινή συνταγή αναρτήθηκε στο πλαίσιο των “Food Blog Awards 2015” του “ΒΗΜΑgourmet”, και συγκεκριμένα για την υποψηφιότητά μου στην κατηγορία “ Best Design & Site Architecture”. Για τη συνταγή χρησιμοποιήθηκαν δίσκος κοπής, σκεύη και εργαλεία ΙΚΕΑ, χορηγία του καταστήματος. Για να με ψηφίσετε, συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας στο facebook και πατήστε εδώ. Η ψήφος σας θα είναι έγκυρη αν πατήσετε “like” κάτω από το κείμενο. Μπορείτε να ψηφίσετε μια φορά κάθε διαγωνιζόμενο. Ευχαριστώ!
Συνταγή προσαρμοσμένη από το βιβλίο “The Homemade Flour Cookbook”, by Erin Alderson, Fair Winds Press.
ΥΓ. Τώρα πια, μπορείτε να βρείτε όλες τις συνταγές του μπλογκ, ανά κατηγορία, στο Ευρετήριο Συνταγών. Έχει και φωτογραφίες για να διαλέγετε εύκολα. 😉
Πηγή:
http://www.clickatlife.gr/diatrofi/story/13022
12 Comments
TheoDORA's Kitchen Diaries
25 Οκτωβρίου, 2015 at 11:15 μμΤι ωραία που φαίνονται! Μπράβο σου, για άλλη μια φορά! 🙂
The Healthy Cook
26 Οκτωβρίου, 2015 at 11:01 μμ🙂
craftcooklove
25 Οκτωβρίου, 2015 at 11:47 μμΑγαπώ scones και εγώ!! Το φρουτάκι αυτό τους δίνει εκπληκτικό χρώμα!! Καλή επιτυχία Εύη μου!! Σούπερ το εργαλειάκι και δεν το έχω παρατηρήσει…πού κοιτάω ήθελα να ήξερα !! Πολλά φιλιά!
The Healthy Cook
26 Οκτωβρίου, 2015 at 11:02 μμευχαριστώ Αθηνούλα!
φιλιά!
peps@pepiskitchen
26 Οκτωβρίου, 2015 at 7:49 πμΚριθαρένια και γλυκόξινα????
Πολύ ωραία φαίνονται!!!
Καλημέρα Ευούλα!
The Healthy Cook
26 Οκτωβρίου, 2015 at 11:02 μμμερσί πεπίτα!
neanikon
26 Οκτωβρίου, 2015 at 8:15 πμΕύη τα scones σου φαίνονται τόσο λαχταριστά και χρωματιστά !!! Το ροζ γκρειπφρουτ είναι πανέμορφο φρούτο
Ξέρεις, καθώς κοιτούσα τις φωτογραφίες το μάτι έπεσε στο εργαλειάκι. Και λέω ιδανικό για τέτοιες δουλειές, που να το βρήκε;;;
The Healthy Cook
26 Οκτωβρίου, 2015 at 11:03 μμχαχαχα! είδες, σε πρόλαβα!
ευχαριστώ Άρη!
Αγγελική
26 Οκτωβρίου, 2015 at 4:11 μμΕννοείται αγαπάμε τα scones!! Μου έδωσε την τέλεια λύση για να χρησιμοποιήσω τα γκρέιπφρουτ από το δεντράκι μας. Βέβαια είναι τα κλασικά κίτρινα αλλά δεν πιστεύω να πειράζει ιδιαίτερα,ε;;;
Καλή αρχή με τις αναρτήσεις, σε φιλώ!!
The Healthy Cook
26 Οκτωβρίου, 2015 at 11:04 μμκαθόλου δεν πειράζει! χαίρομαι που σου αρέσουν.
ευχαριστώ Αγγελικούλα μου!
Culinary Flavors
27 Οκτωβρίου, 2015 at 12:13 μμΗ αλήθεια είναι ότι δεν τα τρώμε και πολύ τα scones στην Ελλάδα, δεν τα συνηθίζουμε. Τα έχω φτιάξει κάνα δυο φορές και μου άρεσαν. Πολύ νόστιμα τα έφτιαξες και το ροζ γκρέιπ φρουτ τα κάνει και ελκυστικά στο μάτι! Φιλιά!
The Healthy Cook
27 Οκτωβρίου, 2015 at 7:26 μμχαίρομαι που σου αρέσουν Κατερίνα μου!
ευχαριστώ!