Εβδομάδα πρωινού αυτή που διανύουμε, όπως είπαμε και στην προηγούμενη ανάρτηση, όπου είδαμε το Smoothie bowl με ψητά σύκα, μια συνταγή που είδα πως αγαπήσατε πολύ. Σήμερα έχουμε νέα συνταγή: τηγανίτες, η νέα μου εμμονή…. Είναι να μη με πιάσει! Μέχρι πρόσφατα οι τηγανίτες δεν ήταν από τα πρωινά που προτιμούσα. Τελευταίως αυτό έχει αλλάξει και πειραματίζομαι με διάφορα είδη. Κι έτσι, μετά τα πρωτεϊνικές τηγανίτες με κουρκουμά, ήρθαν οι τηγανίτες μπανάνας και έπονται κι άλλες.
Έχω να πω πως αν δεν ήταν στην μέση η διαστροφή της food blogger, οι πειραματισμοί θα σταματούσαν εδώ. Είναι οι τέλειες τηγανίτες. Πολύ νόστιμες, μυρωδάτες, αφράτες και πολύ πιο υγιεινές από τις συνηθισμένες. Η συνταγή είναι vegan και απόλυτα νηστίσιμη, αλλά σας δίνω και την απλή εκδοχή.
Για το γάλα αμυγδάλου έχει λίγες θερμίδες και είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ενώ καλύπτει το 30% της ημερήσιας ποσότητας ασβεστίου που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για αυτό εδώ.
Η μπανάνα είναι εξαιρετική πηγή πολλών βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών, ενώ η γλυκιά της γεύση και ο κορεσμός που προκαλεί λόγω των φυτικών ινών την καθιστούν ένα ποιοτικό σνακ. Πιο συγκεκριμένα, η μπανάνα είναι πολύ καλή πηγή Βιταμίνης C, καλίου και βιταμίνης Β6. Η βιταμίνη C που περιέχεται στη μπανάνα, ενισχύει την αντιοξειδωτική άμυνα του ανθρώπινου οργανισμού και προστατεύει από ασθένειες. Επιπλέον, η βιταμίνη C είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για τη σύνθεση του συνδετικού ιστού, την απορρόφηση του σιδήρου και τη σύνθεση κυττάρων του αίματος. Η περιεκτικότητα της μπανάνας σε κάλιο είναι ιδιαίτερα υψηλή σε σχέση με άλλα φρούτα και τρόφιμα. Το κάλιο είναι ένας ηλεκτρολύτης που παίζει σπουδαίο ρόλο στην διατήρηση και ανάπτυξη της μυϊκής μάζας, καθώς το κάλιο ρυθμίζει τα νευρικά ερεθίσματα για τη μυϊκή συστολή. Η βιταμίνη B6 συμμετέχει στη σύνθεση των αντισωμάτων του ανοσοποιητικού μας συστήματος, στη σύνθεση των ερυθροκυττάρων, στον πρωτεϊνικό μεταβολισμό και στην καλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Θα πρέπει να προσθέσουμε ότι η μπανάνα δεν περιέχει νάτριο, ενώ έχει ίχνη λίπους και χοληστερόλης.
Τηγανίτες Μπανάνας
Ingredients
- 1 φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο, ή, αλεύρι ολικής από δίκοκκο σιτάρι
- 1 κουταλιά baking powder
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 φλυτζάνι γάλα αμυγδάλου*
- 1 κουταλιά έξτρα παρθένο λάδι καρύδας, λιωμένο**
- 1 ώριμη μπανάνα, λιωμένη
- 3 κουταλιές ζάχαρη καρύδας***
- λίγες σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας
- γαρνίρισμα:
- 1-2 επιπλέον μπανάνες, κομμένες σε λεπτές φέτες (ή άλλα φρούτα της αρεσκείας σας)
- σιρόπι σφενδάμου, ή, μέλι
Instructions
1
Σε ένα μπωλ ανακατέψτε το αλεύρι, το baking powder, και το αλάτι.
2
Σε ένα άλλο μπωλ (ή στον κάδο του μούλτι για ευκολία) ανακατέψτε καλά το γάλα, το λάδι καρύδας, την μπανάνα, τη ζάχαρη και την βανίλια.
3
Προσθέστε το μείγμα του αλευριού στα υγρά υλικά και ανακατέψτε μέχρις ώτου να μην διακρίνεται το αλεύρι.
4
Ζεστάνετε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και αλείψτε το με ελάχιστο λάδι καρύδας.
5
Υπολογίζοντας περίπου ¼ του φλυτζανιού από το μείγμα για κάθε τηγανίτα, ψήστε τις μία-μία για 2-3 λεπτά από κάθε πλεύρα, μέχρι να πάρουν χρώμα. Μην αμελήσετε να αλείφετε το τηγάνι με ελάχιστο λάδι καρύδας πριν από κάθε τηγανίτα.
6
Σερβίρετε τις τηγανίτες μπανάνας ζεστές ή σε θερμοκρασία δωματίου, με ροδέλες μπανάνας και σιρόπι σφενδάμου ή μέλι.
Nutrition
-
228
Calories
-
47g
Carbohydrates
-
4g
Fat
-
2g
Fiber
-
3g
Protein
-
34mg
Sodium
-
20g
Sugar
Notes
*Ή άλλο γάλα της αρεσκείας σας
**Ή βούτυρο
***Ή καστανή ζάχαρη
Διατροφική αξία ανά μερίδα (152g)
Τηγανίτες Μπανάνας
Ingredients
- 1 φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο, ή, αλεύρι ολικής από δίκοκκο σιτάρι
- 1 κουταλιά baking powder
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 φλυτζάνι γάλα αμυγδάλου*
- 1 κουταλιά έξτρα παρθένο λάδι καρύδας, λιωμένο**
- 1 ώριμη μπανάνα, λιωμένη
- 3 κουταλιές ζάχαρη καρύδας***
- λίγες σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας
- γαρνίρισμα:
- 1-2 επιπλέον μπανάνες, κομμένες σε λεπτές φέτες (ή άλλα φρούτα της αρεσκείας σας)
- σιρόπι σφενδάμου, ή, μέλι
Instructions
Σε ένα μπωλ ανακατέψτε το αλεύρι, το baking powder, και το αλάτι.
Σε ένα άλλο μπωλ (ή στον κάδο του μούλτι για ευκολία) ανακατέψτε καλά το γάλα, το λάδι καρύδας, την μπανάνα, τη ζάχαρη και την βανίλια.
Προσθέστε το μείγμα του αλευριού στα υγρά υλικά και ανακατέψτε μέχρις ώτου να μην διακρίνεται το αλεύρι.
Ζεστάνετε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και αλείψτε το με ελάχιστο λάδι καρύδας.
Υπολογίζοντας περίπου ¼ του φλυτζανιού από το μείγμα για κάθε τηγανίτα, ψήστε τις μία-μία για 2-3 λεπτά από κάθε πλεύρα, μέχρι να πάρουν χρώμα. Μην αμελήσετε να αλείφετε το τηγάνι με ελάχιστο λάδι καρύδας πριν από κάθε τηγανίτα.
Σερβίρετε τις τηγανίτες μπανάνας ζεστές ή σε θερμοκρασία δωματίου, με ροδέλες μπανάνας και σιρόπι σφενδάμου ή μέλι.
Nutrition
-
228 Calories
-
47g Carbohydrates
-
4g Fat
-
2g Fiber
-
3g Protein
-
34mg Sodium
-
20g Sugar
Notes
*Ή άλλο γάλα της αρεσκείας σας
**Ή βούτυρο
***Ή καστανή ζάχαρη
Διατροφική αξία ανά μερίδα (152g)
16 Comments
Beauty Follower
1 Σεπτεμβρίου, 2016 at 12:35 μμΧαριτωμενα τα μπανονο-ανθακια!
The Healthy Cook
2 Σεπτεμβρίου, 2016 at 12:37 πμείναι τα άτιμα, δεν είναι?
neanikon
1 Σεπτεμβρίου, 2016 at 8:41 μμΤι υπέροχη συνταγή και τι υπέροχη παρουσίαση! Εύη έγραψες !!!
Αυτά τα λουλουδάκια από μπανάνα, απίθανα!!!!!!
The Healthy Cook
2 Σεπτεμβρίου, 2016 at 12:38 πμΑχ βρε Άρη, πάντα με τον καλό λόγο!
σ’ ευχαριστώ!
mia maria
2 Σεπτεμβρίου, 2016 at 10:42 πμΤι όμορφα που είναι όλα! Και οι τηγανίτες και τα λουλουδάκια!
The Healthy Cook
5 Σεπτεμβρίου, 2016 at 5:24 μμευχαριστώ Μαρία μου! σε φιλώ!
Stavroula's Healthy Cooking
4 Σεπτεμβρίου, 2016 at 12:15 μμΟι φωτογραφιες ειναι απιθανες!!!! 😉
The Healthy Cook
5 Σεπτεμβρίου, 2016 at 5:24 μμευχαριστώ πολύ!! 🙂
Marion
4 Σεπτεμβρίου, 2016 at 7:30 μμΑγαπάμε κι εμείς τηγανίτες οικογενειακώς..
Με γαλα αμυγδαλου θα ήθελα να τις δοκιμάσω… αλλά και με το λαδι καρυδας..
πολύ ωραία παρουσίαση Ευη με τις μπανανες κομμένες σε ανθακια…τέλεια είναι 😉
Φιλιά 🙂
The Healthy Cook
5 Σεπτεμβρίου, 2016 at 5:26 μμευχαριστώ πολύ Μάριον!
φιλιά πολλά!
TheoDORA's Kitchen Diaries
4 Σεπτεμβρίου, 2016 at 10:11 μμΕντάξει, λατρεύω μπανάνα σε κέικ, σε γλυκά, σε τηγανίτες σε βάφλες. Το καλύτερο πρωινό κατά τα γούστα μου (μετά από τη γκρανόλα με μήλο) και με τέτοια παρουσίαση ποιος μπορεί να αντισταθεί; Εγώ όχι πάντως!
The Healthy Cook
5 Σεπτεμβρίου, 2016 at 5:28 μμχαχαχαχα!! το ήξερα πως θα σου άρεσε! 😉
ευχαριστώ πολύ!
georgiou vicky
3 Νοεμβρίου, 2016 at 5:00 μμεπειδη εχω κολλημα,μπορω να χρησιμοποιησω αλευρι ολικης?
The Healthy Cook
3 Νοεμβρίου, 2016 at 5:04 μμδεν τις έχω δοκιμάσει ακόμη με αλεύρι ολικής, αλλά νομίζω πως ναι, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε
Vegan Berry Smoothie Bowl – Smoothie Bowl με Φράουλες και Μύρτιλλα
28 Αυγούστου, 2020 at 6:48 πμ[…] στις συνταγές πρωινού. Τότε είχα δημοσιεύσει τις Τηγανίτες Μπανάνας και το Smoothie Bowl με Ψητά Σύκα, δύο συνταγές που […]
Vegan Berry Smoothie Bowl – Smoothie Bowl με Φράουλες και Μύρτιλλα
28 Αυγούστου, 2020 at 6:51 πμ[…] last September when I dedicated a whole week on breakfast recipes. At that time, I had published Vegan Banana Pancakes and Smoothie Bowl with Roasted Figs, two recipes that you really trully loved, and through social […]