Χρόνια πολλά σε όλους! Χριστός Ανέστη! Πως τα περάσατε? Ξεκουραστήκατε καθόλου? Ελπίζω να κουνάτε το κεφάλι καταφατικά, γιατί σήμερα έχουμε να ζυμώσουμε αυτά τα μυρωδάτα και πολύ υγιεινά σταφιδόψωμα με αλεύρι ολικής, που θα μοσχομυρίσουν όλο το σπίτι 😉
Κι εγώ ξεκουράστηκα λιγάκι, κοιμήθηκα λίγο παραπάνω τα πρωινά (μεγάλη υπόθεση!) και κατάφερα να κάνω πολλά από αυτά που δεν προλαβαίνω να κάνω τις καθημερινές. Όχι όλα, μην νομίζετε, έχουμε και υπόλοιπα για το τριήμερο που έρχεται… Γελάω τώρα που σας τα γράφω, γιατί αυτές τις μέρες συνειδητοποίησα πως περίμενα τόσα χρόνια (πάνω από 25…) για να ψάχνω τις αργίες και τα τριήμερα και να μετράω ανάποδα για τις επόμενες διακοπές 😀 Από τότε που τελείωσα το σχολείο το πρόγραμμά μου δεν περιελάμβανε πενθήμερο και Σαββατοκύριακα. Όσο σπούδαζα δούλευα ταυτόχρονα και τα Σαββατοκύριακα και μετά στην Ολυμπιακή… αφήστε τα.. εκεί οι αργίες, τα Σαββατοκύριακα και οι γιορτές σήμαιναν και πιο πολύ δουλειά. Και τώρα, το ημερολόγιο είναι ο πιο καλός μου φίλος! Χαχαχα! Τουλάχιστον την Δευτέρα που ξεκινάω πάλι μαθήματα (και διαγωνισμούς…) στην σχολή θα έχω να μασουλάω σταφιδόψωμα με αλεύρι ολικής και θα ξεχνιέμαι! 😉
Η συνταγή αυτή δεν έχει κάποια ιδιαιτερότητα. Αν εξαιρέσετε την αναμονή για να φουσκώσει η ζύμη, δεν θα σας δυσκολέψει καθόλου. Φτιάξτε τα! Είναι ιδανικά για ένα γρήγορο σνακ, για πρωινό ή απογευματινό και πολύ πρακτικά γιατί μεταφέρονται εύκολα.
Παρεμπιπτόντως, τους ταιριάζει απίστευτα η μαρμελάδα κουμκουάτ με μέλι! 😉
Σταφιδόψωμα Ολικής
Αφράτα, μυρωδάτα σταφιδόψωμα ολικής, για να μοσχομυρίσει το σπίτι!
Ingredients
- 500 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης (ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω)
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- ½ φλυτζάνι χλιαρό νερό
- 160 γρ. ζάχαρη καρύδας
- 180 γρ. ξανθές σταφίδες
- 1/3 φλυτζάνι (80 ml) απαλό ελαιόλαδο
- 2/3 φλυτζανιού (160 ml) φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
- 1 κουταλάκι κανέλα
- ½ κουταλάκι γαρύφαλλο
- 3 γρ. μαστίχα, κοπανισμένη με λίγη από την ζάχαρη
Instructions
Διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέτουμε 2 κουταλιές από την ζάχαρη και 3-4 κουταλιές από το αλεύρι. Αφήνουμε να φουσκώσει 15 λεπτά περίπου.
Σε ένα μικρό μπωλ ανακατεύουμε τις σταφίδες με 2 κουταλιές από το αλεύρι.
Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, την ζάχαρη, τα μυρωδικά (κανέλα, γαρύφαλλο, μαστίχα), το πορτοκάλι την μαγιά και τις σταφίδες και ζυμώνουμε ώστε να έχουμε μια αφράτη ζύμη που δεν κολλάει. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ακόμα αλεύρι, αν η ζύμη σας κολλάει, ή λίγο ακόμα χυμό, αν είναι πολύ σφιχτή.
Μεταφέρουμε την ζύμη σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπωλ, σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει 2 ώρες, σε ζεστό μέρος. Η ζύμη θα διπλασιαστεί.
Πλάθουμε την ζύμη σε 10 μπαλάκια των 110 γρ. περίπου, (Καλό είναι να έχουν το ίδιο βάρος για να ψηθούν ομοιόμορφα). Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί το οποίο έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί. Καλύπτουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε 30 λεπτά να φουσκώσουν, σε ζεστό μέρος.
Εν τω μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180o C. Ψήνουμε τα σταφιδόψωμα για 30-35 λεπτά περίπου. Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως πάνω σε σχάρα.
Nutrition
-
374 Calories
-
71g Carbohydrates
-
8g Fat
-
2g Fiber
-
6g Protein
-
1g Saturated fat
-
5mg Sodium
-
29g Sugar
4 Comments
Ξανθή
21 Απριλίου, 2017 at 9:59 μμΧρόνια Πολλά!! δεν μπορώ να πω ότι ξεκουράστηκα πολλές βόλτες κάναμε!!
Και τώρα αρχίζει ο Γολγοθάς υποχρεώσεων….
Αυτά τα ψωμάκι θα τα ήθελα για πρωινό.
The Healthy Cook
2 Μαΐου, 2017 at 11:28 μμ😉
dolmadaki
29 Απριλίου, 2017 at 11:02 μμτι ωραια σταφιδοψωμα! και λαιτ 😉 εγω πανταμετραω μερες για αργιες !!
The Healthy Cook
2 Μαΐου, 2017 at 11:28 μμμερσί! 🙂