Και φτάσαμε αισίως στο επιδόρπιο του εορταστικού μας μενού. Παρφέ λευκής σοκολάτας με φιστίκια Αιγίνης και σάλτσα από κόκκινα φρούτα. Ένα πολύ εντυπωσιακό, πολύ νόστιμο και πολύ εύκολο στην παρασκευή του γλυκό, που οι καλεσμένοι σας δεν θα ξεχάσουν ποτέ! Καθότι συγκαταλέγεται στις «μικρές αμαρτίες», μην περιμένετε διατροφικές πληροφορίες. Το τρώτε και δεν σκέφτεστε τίποτα! 😉
Για να φτιάξετε το παρφέ σε κωνικό σχήμα, όπως το έκανα εγώ θα χρειαστεί να φτιάξετε «φόρμες» από αντικολλητικό χαρτί:
Κόψτε 8 τετράγωνα κομμάτια, των 30 εκ., από αντικολλητικό χαρτί. Διπλώστε στα δύο, ώστε να σχηματιστεί ένα τρίγωνο. Τοποθετήστε το τρίγωνο σε ένα τραπέζι, με την μύτη του προς τα εσάς. Πάρτε την μια γωνία του τριγώνου και γυρίστε τη προς την μύτη του. Κρατήστε το με το ένα χέρι για να μην ξεδιπλωθεί και κάντε το ίδιο και με την άλλη γωνία, γυρνώντας από κάτω, ώστε να δημιουργηθεί ο κώνος. Προσέξτε η μύτη του κώνου να έχει κλείσει σφιχτά, για να μην σας χυθεί το παρφέ. Με αυτόν τον τρόπο και οι τρεις γωνίες του τριγώνου θα συναντηθούν. Στερεώστε τον κώνο με συρραπτικό. Όταν θα έρθει η ώρα να το γεμίσετε με το παρφέ, στερεώστε το μέσα σε ένα ποτήρι. Για να τα βάλετε στην κατάψυξη, είτε θα τα αφήσετε μέσα στα ποτήρια (γι αυτό προσέξτε να μην είναι γυάλινα), ή θα κόψετε το πάνω μέρος από μικρά μπουκαλάκια του νερού και θα τα στερεώσετε σε αυτά.
Εάν δεν θέλετε να μπείτε σε όλη αυτή τη διαδικασία, μπορείτε να μοιράσετε το μείγμα του παρφέ σε πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης, να τα καταψύξετε και να ξεφορμάρετε την ώρα που θα σερβίρετε. Δεν θα έχουν, βέβαια, κωνικό σχήμα, αλλά θα είναι και πάλι, πολύ ευπαρουσίαστα!
Όπως σας έχω ήδη πει, στα πλαίσια των Food Blog Awards 2015, μαγειρεύω και σερβίρω με σκεύη και είδη σερβιρίσματος ΙΚΕΑ, τα οποία βλέπετε στις φωτογραφίες που συνοδεύουν τις αναρτήσεις. Για την σημερινή ανάρτηση , τα τραπεζομάντηλα μέσης και τα πιάτα ανέδειξαν το φαγητό με τον καλύτερο τρόπο! Αν θέλετε να ρίξετε πάλι μια ματιά στα υπόλοιπα πιάτα του μενού που έχουν ήδη δημοσιευθεί κάντε κλικ στους παρακάτω συνδέσμους:
Ορεκτικό με Πατατοσαλάτα και Ρέγκα
Σολομός με Πατάτες, Ψητά Σκόρδα & Σάλτσα Εστραγκόν
Συνολικός χρόνος: 40 λεπτά (+ τον χρόνο αναμονής)
Μερίδες: 8
Υλικά:
παρφέ λευκής σοκολάτας με φιστίκια Αιγίνης:
- 180 ml κρέμα γάλακτος, 34% λιπαρά
- 250 λευκή σοκολάτα, χοντροκομμένη
- 6 κρόκους
- 2 αυγά
- ½ φλυτζάνι (110 γρ.) ζάχαρη
- 400 ml κρέμα γάλακτος, 34% λιπαρά (επιπλέον)
- 125 ml λικέρ Irish cream (χρησιμοποίησα baileys)
- 150 γρ. καβουρδισμένα φιστίκια Αιγίνης, αλεσμένα σε σκόνη
σάλτσα κόκκινων φρούτων:
- 300 γρ. κατεψυγμένα ανάμικτα κόκκινα φρούτα
- 2 κουταλιές ζάχαρη
- 1 κουταλιά νερό
Εκτέλεση:
- Σε μια μετρίου μεγέθους κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζετε την σοκολάτα και τα 180ml κρέμα γάλακτος και τα ανακατεύετε μέχρι να λιώσουν. Μεταφέρετε σε άλλο μπωλ και αφήνετε για λίγο να κρυώσει.
- Χτυπάτε στο μίξερ τα αυγά, τους κρόκους και την ζάχαρη, μέχρι να γίνουν μια παχιά κρέμα. Ενώ το μίξερ δουλεύει, ρίχνετε σιγά σιγά το μείγμα της λευκής σοκολάτας μέσα στα αυγά. Σκεπάζετε το μπωλ και το βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά, μέχρι να πήξει ελαφρώς.
- Χτυπήστε την επιπλέον κρέμα (δηλ. τα 400ml) σε σαντιγί. Ανακατέψτε προσεκτικά την σαντιγί, το λικέρ και τα φιστίκια μέσα στο μείγμα που έχει πήξει. Το μοιράζετε στις χάρτινες φόρμες, το σκεπάζετε προσεκτικά με μεμβράνη και το καταψύχετε όλη νύχτα.
- Φτιάχνετε την σάλτσα κόκκινων φρούτων ανακατεύοντας όλα τα υλικά σε ένα μικρό κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πήξει ελαφρώς, περίπου 15 λεπτά. Αφήνετε να κρυώσει και την βάζετε στο ψυγείο.
- Για να σερβίρετε, ξεφορμάρετε το παρφέ σοκολάτας και το τοποθετείτε πάνω στο πιάτο, μαζί με λίγη από την σάλτσα φρούτων.
Ελπίζω να απολαύσετε το μενού που σας πρότεινα, όχι μόνο στις οθόνες σας αλλά και στο τραπέζι σας. Εύχομαι να συνοδέψει ευτυχισμένες σας στιγμές με τους αγαπημένους σας. 🙂
Συνταγή προσαρμοσμένη από το βιβλίο “Christmas Cooking”, του The Australian Women’s Weekly.
ΥΓ. Η σημερινή συνταγή αναρτήθηκε στο πλαίσιο των “Food Blog Awards 2015”του “ΒΗΜΑgourmet”, και συγκεκριμένα για την υποψηφιότητά μου στην κατηγορία “ Best Design & Site Architecture”. Για να με ψηφίσετε, συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας στο facebook και πατήστε εδώ. Η ψήφος σας θα είναι έγκυρη αν πατήσετε “like” κάτω από το κείμενο. Μπορείτε να ψηφίσετε μια φορά τον κάθε διαγωνιζόμενο. Ευχαριστώ!
20 Comments
craftcooklove
23 Νοεμβρίου, 2015 at 9:52 πμΠάρα πολύ εντυπωσιακό και πρωτότυπο το εορταστικό μενού που μας προτείνεις Εύη μου!! Και τί καλύτερο να κλείνει με ένα δροσερό εντυπωσιακό παγωτό! Πολλά φιλιά!
The Healthy Cook
23 Νοεμβρίου, 2015 at 5:49 μμσ’ευχαριστώ πολύ Αθηνούλα!
σε φιλώ!
sp00nstories
23 Νοεμβρίου, 2015 at 10:59 πμΈχεις την απόλυτη προσοχή μου με αυτό τοπαρφέ χαχαχα καλημέρα και καλή εβδομάδα <3
The Healthy Cook
23 Νοεμβρίου, 2015 at 5:50 μμχαχαχαχα!!! καλή εβδομάδα Λίλια!
Φωτεινή Τόλη
23 Νοεμβρίου, 2015 at 11:52 πμΠολύ φίνα πρόταση!
Υποψιάζομαι την ντελικάτη και ανάλαφρη επίγευση που θα αφήνει,γεγονός που θα εκτιμηθεί μετα ο το κύριο χριστουγεννιάτικο γεύμα!
Η κωνοειδής παρουσίαση εκτοξευθεί την αξία του,όπως επίσης και η γλυκόξινη άλικη συνοδευτική σάλτσα του!
Πρόταση,που σε καλεί να γιορτάσεις πριν ακόμα έρθουν οι γιορτές…..
Καλη εβδομάδα!
The Healthy Cook
23 Νοεμβρίου, 2015 at 5:51 μμευχαριστώ πολύ Φωτεινή μου!
καλή εβδομάδα και σε σένα!
peps@pepiskitchen
23 Νοεμβρίου, 2015 at 1:42 μμΕντυπωσιακό σε εμφάνιση αλλά ακόμα πιο εντυπωσιακό σε γεύση!
Ένα από τα πιο νόστιμα παγωτά που έχω φάει!!!
Όπως πολύ σωστά λέει και η Φωτεινή, ντελικάτο και ανάλαφρο! Έτσι ακριβώς!!!!
Χαίρομαι που το δοκίμασα!!!!
Απ ότι βλέπω είναι και πολύ εύκολο στην εκτέλεση μιας και δεν χρειάζεται παγωτομηχανή!!
Μπράβο Ευούλα!! Εξαιρετικό!!!!….και το παγωτό και όλο το μενού!!
peps@pepiskitchen
23 Νοεμβρίου, 2015 at 1:44 μμξέχασααααααααααα, η σάλτσα κόκκινων φρούτων είναι ιδανική!!!!!!!!!!!
The Healthy Cook
23 Νοεμβρίου, 2015 at 5:53 μμ😉
The Healthy Cook
23 Νοεμβρίου, 2015 at 5:52 μμναι, είναι πολύ εύκολο και γρήγορο!
σ’ ευχαριστώ πεπίτα!
Αγγελική
23 Νοεμβρίου, 2015 at 3:25 μμΔεν ρωτάω τίποτα από τα διατροφικά, μόνο φέρε μου το πιάτο!!!
Αχ, αυτό το μενού ήταν κόλαση! Κάθε πιάτο και μια εμπειρία και για το τέλος κράτησες τον ωραιότερο συνδυασμό γεύσεων!!
Φιλιά!!
The Healthy Cook
23 Νοεμβρίου, 2015 at 5:53 μμχιχιχιχι!! ευχαριστώ Αγγελικούλα!
theonewithallthetastes
24 Νοεμβρίου, 2015 at 12:09 πμΠολύ φίνο και λαχταριστό επιδόρπιο Εύη.
Και μου αρέσει πολύ που περιέχει τα χρώματα των Χριστουγέννων (φιστίκι και κόκκινα φρούτα) 🙂
The Healthy Cook
28 Νοεμβρίου, 2015 at 5:45 μμευχαριστώ πολύ Ερμιόνη!! <3
Beauty Follower
24 Νοεμβρίου, 2015 at 1:41 μμΕ, ναι… γι αυτό ζούμε!
The Healthy Cook
28 Νοεμβρίου, 2015 at 5:47 μμ🙂
Χρύσα
24 Νοεμβρίου, 2015 at 11:08 μμΜου αρέσει πολύ το πώς “έχτισες” αυτό το μενού, όλες οι συνταγές δένουν πολύ αρμονικά μεταξύ τους, και αυτό το επιδόρπιο είναι το επιστέγασμα!
Μου αρέσουν πολύ τα παρφέ, και η λευκή σοκολάτα με το φιστίκι ταιριάζουν τέλεια!
The Healthy Cook
28 Νοεμβρίου, 2015 at 5:48 μμευχαριστώ Χρύσα!
πραγματικά ταιριάζουν πολύ!
TheoDORA's Kitchen Diaries
24 Νοεμβρίου, 2015 at 11:44 μμΜετά από τόσο φαγητό ένα δροσιστικό επιδόρπιο σαν κι αυτό είναι ότι πρέπει!!! 🙂
The Healthy Cook
28 Νοεμβρίου, 2015 at 5:48 μμ🙂