Το αβοκάντο, ίσως το πιο παρεξηγημένο φρούτο, έχει πολλά να μας προσφέρει. Το εξωτικό φρούτο, που είναι γνωστό και με την ονομασία βουτυρόδεντρο, είναι από τα πιο υγιεινά που υπάρχουν, παρόλο που για δεκαετίες είχε την φήμη λιπαρής τροφής.
Το λιπαρά χωρίζονται σε δύο, κυρίως, κατηγορίες: τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα. Τα μονοακόρεστα λιπαρά, είναι έλαια ,δηλαδή είναι ρευστά όταν βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου, σαν το ελαιόλαδο. Τα πολυακόρεστα λιπαρά είναι στέρεα σε θερμοκρασία δωματίου, όπως το βούτυρο. Στην διατροφή μας χρειαζόμαστε και τα δύο είδη λιπαρών, αλλά σε διαφορετικές ποσότητες. Οι ειδικοί συμβουλεύουν πως το 25%-35% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων πρέπει να αποτελείται από λιπαρά, με μόνο το 10% από αυτά να προέρχονται από πολυακόρεστα λιπαρά. Τι μας προσφέρουν και είναι τόσο απαραίτητα? Πρώτον, είναι η κύρια πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας. Δεύτερον, είναι απαραίτητα για να αφομοιώσει το σώμα μας κάποια θρεπτικά συστατικά, όπως οι λιποδιαλυτές βιταμίνες A,D,E, και Κ, καθώς και κάποια αντιοξειδωτικά, όπως η λυκοπένη και η βήτα-καροτίνη. Τρίτον, τα λιπαρά είναι απαραίτητα για την δομή των κυττάρων. Τα Ω3 λιπαρά, που ανήκουν στα μονοακόρεστα, είναι σημαντικά για την σωστή λειτουργία των νευρικού και καρδιαγγειακού συστήματος, καθώς και του συστήματος του εγκεφάλου.
Το αβοκάντο, λοιπόν, είναι πλούσιo σε μονοακόρεστα λιπαρά και Ω3 λιπαρά οξέα. Βοηθά τον οργανισμό να απορροφά και να αξιοποιεί πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως τα καρωτινοειδή, όπως η άλφα-καρωτίνη, η βήτα-καρωτίνη, η λουτεϊνη και η λυκοπένη, που υπάρχουν στα κόκκινα, στα κίτρινα και στα πορτοκαλί φρούτα, καθώς και στα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά. Η άλφα-καρωτίνη και η βήτα-καρωτίνη συμβάλλουν στην προστασία από την στεφανιαία νόσο και τον καρκίνο, ενώ η λουτεϊνη συμβάλλει στην υγεία των ματιών και προστατεύει από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδος – μιας ασθένειας που αποτελεί κύρια αιτία τυφλώσεως των ηλικιωμένων. Η λυκοπένη, τέλος, συμβάλλει στην προστασία από τον καρκίνο του προστάτη. Πολλά πλούσια σε καρωτινοειδή φρούτα και λαχανικά δεν περιέχουν λίπος, γεγονός που μπορεί να εμποδίζει την απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών συστατικών τους. Αυτό δεν ισχύει για το αβοκάντο, το οποίο δρα ως ενισχυτικό της απορρόφησής τους. Γι’ αυτό προσθέστε το άφοβα στις σαλάτες σας! Προσοχή όμως στον τρόπο που το καθαρίζετε, γιατί η μεγαλύτερη συγκέντρωση των αντιοξειδωτικών στο αβοκάντο, βρίσκονται στο πρασινωπό κομμάτι της σάρκας του φρούτου, κάτω ακριβώς από τη φλούδα του.
Όσο για τις πρωτεΐνες, το αβοκάντο είναι ένα από τα φρούτα με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αυτή, περίπου 4 γρ./ένα, και μάλιστα αφομοιώνονται άμεσα από τον οργανισμό. Περιέχει, επίσης 18 από τα πιο σημαντικά αμινοξέα, περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες (975 mg κάλιο σε αντίθεση με 487mg που έχει μία μπανάνα) και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες.
Η κρεμώδης υφή του φρούτου και τα υγιή λιπαρά που περιέχει, το κάνουν ιδανικό υποκατάστατο του βουτύρου στο μαγείρεμα. Με τη σωστή αναλογία, μπορείτε να αντικαταστήσετε μέρος του βουτύρου σε πολλές συνταγές για φαγητά και γλυκά. Επιπλέον, είναι ευεργετικό για τα μαλλιά και την επιδερμίδα μας, λόγω των αμινοξέων και των αιθέριων ελαίων που περιέχει. Πλούσιο καθώς είναι σε βιταμίνες A, B, C και E, διαθέτει σημαντικές ενυδατικές και επουλωτικές ιδιότητες για το δέρμα. Tο λάδι αβοκάντο, που προέρχεται από τη σάρκα του φρούτου, χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία ως φορέας διάλυσης των αιθέριων ελαίων, αλλά και ως βασικό φυτικό λάδι για μασάζ. Eπίσης, όταν απλωθεί στην επιδερμίδα, λειτουργεί ως φίλτρο για την ηλιακή ακτινοβολία, είναι υποαλλεργικό και μοιάζει με τη λανολίνη, καθώς έχει και αυτό τη δυνατότητα να εισχωρεί βαθιά στο δέρμα, δρώντας ενυδατικά και μαλακτικά. Αν θέλετε να περιποιηθείτε το δέρμα και τα μαλλιά σας με τις ευεργετικές ιδιότητες του αβοκάντο, περιηγηθείτε στο μπλογκ της Έλενας, με μοναδικές συνταγές ομορφιάς.
Το φρούτο ωριμάζει πλήρως αφού κοπεί από το δέντρο. Για να το βοηθήσετε να ωριμάσει πιο γρήγορα, αρκεί να το τοποθετήσετε σε μια χάρτινη σακούλα μαζί με ένα μήλο, ή μία μπανάνα και τα αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου. Μην το βάζετε στο ψυγείο, εκτός αν θέλετε να επιβραδύνετε την ωρίμανση του φρούτου. Κομμένο, διατηρείται στο ψυγείο για 2 μέρες, ενώ στην κατάψυξη για 2 μήνες. Για να μην μαυρίσει μόλις το κόψετε, περάστε την σάρκα του με λίγο χυμό λεμονιού, ή λάιμ.
Πηγές:
http://www.foodnetwork.com/healthy/articles/importance-of-healthy-fats.html
http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&articleID=5625&ct=6
http://www.vita.gr/beauty/doityourself/arthro/2436/abokanto-plhrhs-trofh-gia-to-derma/
http://www.clickatlife.gr/diatrofi/story/16697
http://www.avocadocentral.com/
22 Comments
Χρυσαυγή
26 Ιουνίου, 2014 at 8:38 πμΚαλημέρα Εύη!!!!!!
Απλά πεθαίνω για αβοκάντο! Το τρώω σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς.
Πολύ ωραίο αφιέρωμα!!!!
Φιλιά!
The Healthy Cook
27 Ιουνίου, 2014 at 1:54 πμΚι εγώ!! Τώρα που έμαθα περισσότερα λόγω του άρθρου, το αγάπησα περισσότερο!
Σ΄ευχαριστώ!
ΚΔΒΜ Δάφνης Υμηττού
26 Ιουνίου, 2014 at 10:04 πμΕύη μου εξαιρετικό το αφιέρωμά σου για το αβοκόντο.
Δυστυχώς όμως είναι ένα φρούτο που μια φορά το δοκίμασα και δεν πρόκειται να το ξανακάνω.
The Healthy Cook
27 Ιουνίου, 2014 at 1:56 πμΚρίμα.. είναι πραγματικά πολύ θρεπτικό. Δεν πειράζει όμως θα βρούμε άλλες τροφές να αναπληρώσουμε τα θρεπτικά συστατικά του! 😉
createwithheart
26 Ιουνίου, 2014 at 6:59 μμΛατρεύω το αβοκάντο!! Το τρώω σκέτο, το συνδυάζω σε σαλάτες, το βάζω στο φαγητό, αλλά και στα φυτικά καλλυντικά μου! 😉
The Healthy Cook
27 Ιουνίου, 2014 at 1:59 πμΧαίρομαι!!!
Ακριβώς γι’ αυτές τις μαγικές συνταγές ομορφιάς κ περιποίησης έβαλα το λινκ του μπλογκ σου! πρέπει να το δούνε όλοι!
Σε φιλώ!
Γουακαμόλε - Απόστολος Α. Χρονόπουλος
23 Νοεμβρίου, 2017 at 11:34 πμ[…] αβοκάντο είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και πολύπλευρα […]
Σαλάτα με Ψητά Κολοκυθάκια και Μανιτάρια - Grilled Zucchini & Mushroom Salad - The Healthy Cook
25 Απριλίου, 2019 at 12:13 πμ[…] όπως σήμερα κ.α., και μια πηγή καλών λιπαρών όπως αβοκάντο, ξηροί καρποί, ελιές […]
Σαλάτα με Ταλαγάνι, Αυγό και Αβοκάντο - Talagani, Egg & Avocado Buddha Bowl - The Healthy Cook
17 Ιουνίου, 2019 at 12:05 πμ[…] It is a salad with talagani (a traditional Greek cheese that resembles Cypriot haloumi), egg and avocado, which also contains Freskoulis mixed green salad and cherry tomatoes, quinoa, almonds and garlic […]
Καπνιστές φακές σαλάτα σε αβοκάντο, πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών
31 Ιουλίου, 2020 at 2:47 μμ[…] την θρεπτική αξία του αβοκάντο μιλήσαμε σε προηγούμενο άρθρο. Είναι εντυπωσιακή! Όσο […]
Grilled Zucchini & Mushroom Salad - The Healthy Cook
14 Αυγούστου, 2020 at 8:32 πμ[…] of a protein source that can be chicken, fish, egg, legumes, mushrooms, a source of good fat like avocados , nuts, olives, or […]
Σαλάτα με Ψητά Κολοκυθάκια και Μανιτάρια - The Healthy Cook
14 Αυγούστου, 2020 at 8:36 πμ[…] όπως σήμερα κ.α., και μια πηγή καλών λιπαρών όπως αβοκάντο, ξηροί καρποί, ελιές […]
Smoothie με Σύκα και Φιστίκια Αιγίνης - The Healthy Cook
18 Αυγούστου, 2020 at 8:32 πμ[…] φίνο), μέλι (ή σιρόπι σφενδάμου αν είστε vegan), μπανάνα, αβοκάντο, βανίλια και κανέλα. Όλα τα καλά υλικά δηλαδή […]
Αβοκάντο με Γιαούρτι - The Healthy Cook
20 Αυγούστου, 2020 at 9:07 πμ[…] τρόπος να χρησιμοποιήσεις αυτό το μαγικό τρόφιμο, το αβοκάντο. Στο μπλογκ θα βρεις πολλές ιδέες […]
Avocado Yogurt - The Healthy Cook
20 Αυγούστου, 2020 at 9:11 πμ[…] or sweet, depending on your mood and the time of day. This is another way to use this magical food, avocado. In the blog you will find many avocado ideas […]
«Μαγιονέζα» με Αβοκάντο - The Healthy Cook
21 Αυγούστου, 2020 at 8:28 πμ[…] που έχω ενθουσιαστεί που βρήκα άλλη μια χρήση για το αβοκάντο… Όχι πως δεν έχω βρει πολλές έως τώρα…να, δες εδώ. Και […]
Γουακαμόλε - The Healthy Cook
28 Αυγούστου, 2020 at 7:01 πμ[…] αδυναμία μου στο αβοκάντο σας την έχω εξομολογηθεί πολλές φορές και την έχω […]
Guacamole - The Healthy Cook
28 Αυγούστου, 2020 at 7:05 πμ[…] have confessed my love for avocados many times, and I have expressed it through many recipes. I consider it to be one of the most […]
Υγιεινή Μους Σοκολάτας - The Healthy Cook
7 Σεπτεμβρίου, 2020 at 11:31 πμ[…] αβοκάντο το χρησιμοποιώ πολύ συχνά. Είναι μια από τα πιο […]
Healthy Chocolate Mousse - The Healthy Cook
7 Σεπτεμβρίου, 2020 at 11:34 πμ[…] use avocado very often. It is one of the most versatile ingredients for those who watch their diet. You can use […]
6 Υγιεινά Σνακ με Αβοκάντο - The Healthy Cook
14 Σεπτεμβρίου, 2020 at 7:04 πμ[…] Για αρχή μπορείτε να δοκιμάσετε τους τρόπους που σας προτείνω εγώ και μετά να πειραματιστείτε με τα δικά σας αγαπημένα υλικά και συνδυασμούς. Δοκιμάστε το όμως! Θα απολαύσετε ένα πολύ νόστιμο και χορταστικό σνακ και συγχρόνως θα επωφεληθείτε από τις εκπληκτικές ιδιότητες του αβοκάντο. […]
Avocado Toast: 6 Ways - The Healthy Cook
14 Σεπτεμβρίου, 2020 at 7:07 πμ[…] It’s very simple. Toasted bread, mashed * or thinly sliced avocado and anything else you crave. Depending in the ingredients you use, you can prepare an avocado toast for breakfast, light snack in the office, quick and light lunch, afternoon snack or light dinner. Use your imagination and create your favorite combinations. You will enjoy a delicious and hearty snack and at the same time take advantage of the amazing properties of avocado. […]